Техно

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Техно
Стилистични корени Синтпоп, постдиско, електро, чикаго хаус, индъстриъл, хай енърджи, фънк
Културни корени САЩ, средата на 1980-те
Типични инструменти Кийборд, синтезатор, барабани, секвенсер
Популяризиране От края на 1980-те в Европа

Техно музиката е вид електронна денс (танцова) музика, възникнала в Детройт, САЩ през втората половина на 80-те години на 20 век. Първото публично използване на думата „техно“, за да се определи музикален жанр, датира от 1988 г. В днешно време съществуват много стилове в техното, но детройтското техно се смята за основата, върху която са градени много от другите поджанрове. Техното често се използва погрешно като понятие, обхващащо всякаква електронна или денс музика. Други родствени жанрове са тек хаус и транс.

История[редактиране | редактиране на кода]

Техното се появява в американския град Детройт. Този град е известен като „Моторният град“ (motrown), поради огромните си заводи за производство на автомобили и машини, в които непрекъснато се внедряват нови технологии. Оттук и другото име на града „Techno city“ (Технологичнният град). От тук идва вдъхновението на някои авангардни музиканти, които просто отразяват цялото това машинно внушение на града в своята музика. По това време в друг американски град, наречен Чикаго, се развива музика повлияна от диското, наречена Хаус. Фактически техното се създава, когато някои по-любознателни ди-джеи от Детройт (Хуан Аткинс, Кевин Сандерсън, Дерик Мей) решават да експериментират повече с новата хаус музика. Те я развиват чрез експерименти, станали възможни благодарение на нововъведения в студийната техника като семплера. В парчетата вече участват както и нечувани досега семплирани звуци, така и чисто индустриални семпли. Също така музикантите от Детройт смесват и взимат части от други стилове като европейската синтезаторна поп музика (Kraftwerk, Tangerine Dream, New Order, Can) и американски фънк. Голяма е ролята за образуването на техното на групата от Детройт „Cybertron“, които са правили електронна музика, повлияна от фънка, наречена „Electro-Funk“ или „Electro“. Един от членовете на тази група Хуан Аткинс (Juan Atkins), често е отбелязван, че е изобретател на термина и баща на самата техно музика. Все пак е известно, че Аткинс е бил в постоянен контакт с другите музиканти от Детройт, които са развивали електронна денс музика. През 1984 Аткинс създава сингъла „Techno City“, независимо продуцирана електронна композиция, която става голям хит в Европа, особено в Лондон и Берлин. Малко по-късно европейците почват да правят собствена „Техно“ музика, базирана на звука от Детройт. Впоследствие в Европа техното претърпява страховити и зловещи промени, особено в Холандия и Германия.

Една централна идея в тази музика е хармонията между човек и машина (Kraftwerk – man/machine) и естествено е новопоявилият се експериментален хаус стил да бъде наречен именно 'техно'. Основоположникът на техното в Детройт Juan Atkins казвал:"...техно е технологично". Музика, която звучи футуристично: нещо, което не е било правено преди. Музика, която звучи като машини, а не машини, които звучат като музика."

Определение[редактиране | редактиране на кода]

Терминът 'техно' в днешно време е използван за много видове електронна музика. Представлява абстрактна вариация на хаус. Но техното за разлика от хауса е по-твърда денс музика, която използва по-твърд синтезатор, по-твърди семпли и е силно повлияна от индустриалната музика. Докато хаус бийта е спокоен, мек и плавен, техно барабана удря яростно, силно, мощно и механично между 115 – 160 bpm. Звуците варират от репетивни ритми, минимални мелодии, апокалиптични сирени, електро-епични синтезаторни рифове, агресивни индустриални ефекти и шум, до спокойни мелодични моменти, чисто експериментални звуци и фънки ритъм. Често се казва: техно – това е „хеви метълът на денс музиката“.Техното съществува вече 15 години и не е нова музика, в сравнение с някои музикални стилове на 90-те години като 'Lo-Fi' и ' Grunge', но е музика, която се е разклонила и еволюирала значително от нейното начало в средата на 80-те години. Техното се явява винаги свежо и интересно заради честото използване на най-новите и най-мощни технологии за запис и звуко-обработване. (между другото, стила 'Grunge' е вече мъртъв). То се нагажда съвършено към всичко, асимилира постоянно нови звуци, мелодии, нови територии.

Стилове[редактиране | редактиране на кода]

Хардкор Техно[редактиране | редактиране на кода]

Това е тежка, по-малко абстрактна и по-агресивна версия на техно, която е възникнала през деветдесетте години на XX век на много места – основно в Холандия, Германия и Великобритания. Стилът се характериза с бързо темпо, изобилие от индустриални звуци, ужасяващи крясъци, вопли. Това е твърдият дух на техното – анархистичен, революционен, индустриален, безкомпромисен... Често присъстват тежки барабани, виещи и ревящи синтезатори подобни на моторна резачка или банциг, понякога страшно шумни.

Хардкор Техното се разделя на няколко суб-жанра, до 2000та година предимно като усещане, е продуциран с идеята за танци. В траковете се усещат изкривени ейсид или "rave" синтезатори с нестандартни кик дръмове и комбинация на брейкбийт елементи или крищтящи вокали, в малко по-различен стил, например като Немският Хардкор (Напалм рекордс), сравнение със по-стандартните елементи на Холандската сцена.

След 2000 година, Хардкора се променя в по-различна насока, кик-дръмовете стават по-агресивни, както и синтезаторите.Навлиза се в нова ера, а именно Милениум Хардкор.Той трае до средно до 2008 година.

След 2008 навлиза Мейнстрийм Хардкор-а, като жанр, който се отличава от Милениум Хардкора, с още по-малко звуци и не толкова ангажиращи синтове.

Спийдкор[редактиране | редактиране на кода]

Спийдкорът е вид хардкор техно, характеризиран чрез високата си честота на бийтове и агресивните си теми. Точните граници на bmp не са определени, но са около 250bpm като рядко се превишават 1000.

Хепи Хардкор[редактиране | редактиране на кода]

Хепи Хардкорът е доста различен от останалите подстилове на Хардкор Техното, които са с "по-мрачни" мотиви. Характеризира се като много бърза (165 – 180 BPM) музика, съпътсвана с мъжки или женски вокали и е по-близка до оригиналния холандски габър. Широко повлиял на Фрийфор Хардкора. Известни изпълнители са DJ Ham (Eclipse), Technikore, Weaver, Скот Браун, Scooter.

Detroit Techno[редактиране | редактиране на кода]

Детройт, моторният град - огромно количество заводи и фабрики, специализирани в областта на автомобилното производство. В зората на американската автомобилна промишленост те се нуждаят от много евтина работна сила. А тази работна сила се стича в Детройт от цяла Америка. Чернокожото население е готово за работа в средата на еднообразните шумове на автомобилните конвейери.

По-късно се стигат до извода, че под еднообразните звуци не само може да се работи, но същите звуци могат да накарат човек и да танцува. Това е началото на експерименти, пионери в областта на която станали отдавнашните приятели – Juan Atkins, Kevin Saunderson, Derrick May и Jeff Mills.

Трябва да се отбележи, че детройтското техно е крайно минималистично. Може би това се обяснява с факта, че хората стоящи в източника на тази музика, не са могли да си позволят голямо количество оборудване. Едногласов синтезатор, дръм-машина и четириканален пулт, често са се явявали като пълния комплект апаратура на детройтския техно музикант. Затова, често в композициите звучат всичко на всичко четири звука. Чернокожите приятели вярвали, че може да се прави музика и на това - затова и правили. А за да не бъде един техно-трак съвсем както предишния, голямо значение се придава на работата със звуците, които са тъмни, трансиращи, отнасящи, абстрактни, минималистични, с по-лек бийт.

В средата на 80-те, в Детройт се появяват ъндърграунд техно-клубове. До преди това там съществуват клубове с преимуществено хип-хоп и електро музика. Музикантите започват да откриват нови лейбъли. Juan Atkins открива лейбъла Metroplex, Derrick May – Transmat, Kevin Saunderson – KMS, Jeff Mills – Axis. През 1987 година Juan Atkins пуска компилацията „Techno – the new dance sound of Detroit“.

След това терминът 'техно', здраво и надеждно се закрепва към сурова и минималистична танцувална музика, в основата на която лежи прав бийт на около 130 bpm. Вълната "детройтско техно" бързо достига до Европа и се разпространява по европейските дансинги.

В края на краищата, техното става по-популярно в Европа, отколкото в Щатите. За прослушване се препоръчват: Model 500 „Classics“Jeff Mills Advent Christian Bloch Voco derman Лейбъли: Metroplex, Transmat, Axis, KMS, Basic Chanel, Underground Resistance, Tresor, Hybrid, Djax-Up-Beats, Novamute.

Techno-Funk[редактиране | редактиране на кода]

Представлява по-разчупен брейк-бийт ритъм, фънки синтове и баси.

Hard Techno[редактиране | редактиране на кода]

Това е едно твърдо, прямо, удрящо бенгинг текно, не е минимално. Чуйте DJ Boss.

Minimal Techno[редактиране | редактиране на кода]

Препоръчва ce този стил да се слуша само от хора, които са навътре във техното, понеже е труден за разбиране. Минималистичните композитори разчитат на много малко (т.е минимално) количество музикален материал, за да изразят себе си. За да компенсират малкото материал, минималистите повтарят семплите отново и отново, т.е. получава се едно зацикляне (Cycle). Огромното въздействие на тази музика е вследствие на това монотонно повтаряне на едни и същи звуци и мотиви, ефектът често е транс - подобен и хипнотичен. Довежда слушателите до вглеждане, детайлно проучване и изучаване на всеки звук. Всъщност това е крайно интересен стил, понеже е елементарен и икономичен. Тук няма музикални теми и мелодии както в Гоа транс. Има само отделни шумове и ефекти. Но те пък са различни за всяка песен, тъй че в крайна сметка това е един от най-мощните стилове в техното. Някои хора (предимно транс слушателите) казват, че минималистичната музика е отегчителна, тъпа и гадна. Наистина може да бъде такава, ако се слуша по неправилен начин. Не търсете мелодия и лесни за възприемане звуци, а слушайте на структурно ниво: самия скелет на песента, семплите от които е изградена, ритъма. Минимълът е вид изкуство – без да имаш мелодия, да направиш нещо интересно за слушане. Най-запалените привърженици на минимъла го възприемат и като начин на живот, един вид утопично-футуристична философия, при която се отхвърлят материално-физическите отживелици.

Monomalistic techno[редактиране | редактиране на кода]

Този стил представлява монотонно минимъл текно, което означава, е записано като 'моно', а не е със стерео ефект. Дълбоко минималистично и хипнотично подмолно въздействие.

Cycle techno[редактиране | редактиране на кода]

минимално техно със непрекъснат 'цикъл' – мощни, твърди повторения на дадени звуци, които имат особено силен ефект върху почитателите на тази музика, т.нар. „минималисти“.Пример:Henrik B – Raped Guinea Pig, Johannes Heil – Sunrise Illuminate the Planet LP) Umek – Bronildera, The Advent – Traktion

Acid techno[редактиране | редактиране на кода]

хибриден жанр, въвежда ефектите от ейсид хаус във структурата на техното. Тежки басове, мощни ейсид нагнетявания на звука. Пример: Joey Beltram – „spiral front“

Hard Minimal[редактиране | редактиране на кода]

много тежък, смазващ барабанен ритъм. Сурови, грубо-брутални, изкривени, зациклени техно-индустриални звуци и шум, наричани „валяци“. 145 – 160 Bpm

Industrial Minimal[редактиране | редактиране на кода]

много изкривено, много монотонно, твърдо, шумно и зловещо индустриално техно

Tribal Techno[редактиране | редактиране на кода]

модерен трибализъм. Усъвършенстван вариант на трайбъл хаус. Минимално и цикъл техно с трайбъл племенни барабани.

Pumping Techno[редактиране | редактиране на кода]

Известно още и като Pumping minimal или Jump-up techno, това е абсолютно диджейско оръжие, което прави чудеса на дансинга. Техно за лудо скачане, самите баси и барабани имат много характерен „помпещ“ и пулсиращ звук, които неудържимо те кара да правиш това за което си дошъл на парти.

Intelligent Techno[редактиране | редактиране на кода]

Наричано още Listening Techno или техно за креслото, защото е особено пригодно за домашно прослушване. Атмосферни мелодии, приличат на ембиънт, но темпото е по-бързо 70 – 115 bpm. Меко, прятно техно за релакс и слушане когато сте сами. Музика за вашите слушалки. А първия лейбъл които започнал да пропагандира такава музика, станал английския Warp в началото на 90-те.

Примери: Kenny Larkin „Azimuth“ Plastikman „Musik“ B12 „Electro Soma“, „Time Tourist“ Orbital „Orbital 2“ Scorbie „Googolopolis“ Лейбъли: Warp, Plus 8, Novamute.

Techno-Trance[редактиране | редактиране на кода]

смес между техно и транс. По-леките работи приличат на диско. Предишното име на стила беше Progressive Dance. Примери: DJ Sash и Robert Miles. 130 – 150 bpm

Experimental Techno[редактиране | редактиране на кода]

чист електронен и звуков експеримент, минималистично техно с необикновен, странен и тежък бийт. Нестандартен, разчупен ритъм, нечувани досега звуци... Може би това ще е звукът на новия век, може би това е звукът на бъдещето.

New School Techno[редактиране | редактиране на кода]

експериментално танцувално техно, въведено и развивано от Justin Berkovi и Christian Vogel. Присъства силна и явна синтезаторна линия на преден план, която е позната от ранното техно от началото на 90-те. Използва се като нестандартен ритъм с новооткрити и неизползвани досега звуци и мотиви.

Източници[редактиране | редактиране на кода]