Технофобия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Лудити, чупещи жакардови тъкачни станове, за да не им се отнема работатата от неквалифицирани работници, 1812 год.

Технофобия (от древногръцки τέχνη — изкуство и φόβος — страх) — представлява понятие, означаващо страх от модерните технологии или сложните електронни устройства, както и въобще страх от техническия прогрес. Не се счита за фобия в медицински смисъл на думата. За първи път се провявява масово по време на индустриалната революция и се наблюдава през различни периоди от време сред различни обществени групи по целия свят. Тъй като някои нови технологии започват да противоречат на вярвания и лични ценности на определени обществени групи, те започват да ги отричат и избягват използването им.

История[редактиране | редактиране на кода]

Един от най-известните примери за технофобия е движението на лудитите. С разработката и внедряването на нови машини за производство, като например използващите перфокарти жакардови тъкачни станове, на които могат да работят и неквалифицирани работници, жени и деца, квалифицираните работници започват да се страхуват за работните си места. При това започват да разрушават новите машини.

Традиционно транспортно средство на амишите

Една обществена група, живееща основно в САЩ, за която се счита, че е настроена технофобски са амишите. През годините с появата на новите технологии, амишите отвърлят използването на телефоните, автомобилите, електричеството, тракторите, радиото и много други изобретения от 19-ти и 20 век. Преди всичко при тях се възприема като основна опасност телевизията, както и радиото, телефона и интернет. Тъй като машините и съоръженията, необходими за работата във фермата или работилниците се задвижват най-често с електрически ток, за да не се избегне неговото използване, често от някои амиши се прилага артернативна енергия като например сгъстен въздух. С пневматика се задвижват домашни уреди като перални или дървообаботващи машини.[1]

Състояние в съвремеността[редактиране | редактиране на кода]

Доклад от 2000 г. показва, че 85 до 90 % от новите служители в една организация не се чувстват достатъчно подготвени за работа с новата техника и са до определена степен технофоби. [2].

Технофобията в изкуството[редактиране | редактиране на кода]

Едни от най-ранните примери за технофобия в изкуството са романът на Мери Шели, Франкенщайн, както и филмът на Чарли Чаплин Модерни времена.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Donald B. Kraybill, Karen M. Johnson-Weiner and Steven M. Nolt: The Amish, Baltimore 2013, seite 313.
  2. Index - Learning Circuits - ASTD. // Learning Circuits. Архивиран от оригинала на 2008-05-11. Посетен на 2010-06-02. Архив на оригинала от 2008-05-11 в Wayback Machine.