Направо към съдържанието

Технофобия

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Технофобия (от древногръцки τέχνη — изкуство и φόβος — страх) — представлява понятие, означаващо страх от модерните технологии или сложните електронни устройства, както и въобще страх от техническия прогрес. Не се счита за фобия в медицински смисъл на думата. За първи път се провявява масово по време на индустриалната революция и се наблюдава през различни периоди от време сред различни обществени групи по целия свят. Тъй като някои нови технологии започват да противоречат на вярвания и лични ценности на определени обществени групи, те започват да ги отричат и избягват използването им.

История[редактиране | редактиране на кода]

Един от най-известните примери за технофобия е движението на лудитите. С разработката и внедряването на нови машини за производство, като например използващите перфокарти жакардови тъкачни станове, на които могат да работят и неквалифицирани работници, жени и деца, квалифицираните работници започват да се страхуват за работните си места. При това започват да разрушават новите машини.

Традиционно транспортно средство на амишите

Една обществена група, живееща основно в САЩ, за която се счита, че е настроена технофобски са амишите. През годините с появата на новите технологии, амишите отвърлят използването на телефоните, автомобилите, електричеството, тракторите, радиото и много други изобретения от 19-ти и 20 век. Преди всичко при тях се възприема като основна опасност телевизията, както и радиото, телефона и интернет. Тъй като машините и съоръженията, необходими за работата във фермата или работилниците се задвижват най-често с електрически ток, за да не се избегне неговото използване, често от някои амиши се прилага артернативна енергия като например сгъстен въздух. С пневматика се задвижват домашни уреди като перални или дървообаботващи машини.[1]

Състояние в съвремеността[редактиране | редактиране на кода]

Доклад от 2000 г. показва, че 85 до 90 % от новите служители в една организация не се чувстват достатъчно подготвени за работа с новата техника и са до определена степен технофоби. [2].

Технофобията в изкуството[редактиране | редактиране на кода]

Едни от най-ранните примери за технофобия в изкуството са романът на Мери Шели, Франкенщайн, както и филмът на Чарли Чаплин Модерни времена.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Donald B. Kraybill, Karen M. Johnson-Weiner and Steven M. Nolt: The Amish, Baltimore 2013, seite 313.
  2. Index - Learning Circuits - ASTD // Learning Circuits. Архивиран от оригинала на 2008-05-11. Посетен на 2010-06-02.