Тиймбилдинг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Тиймбилдинг е дума с английски произход и се превежда като „изграждане на екип“.

Определение[редактиране | редактиране на кода]

Тиймбилдингът /от англ. team /екип, отбор/ и building /изграждане/, т.е. изграждане на екип, отбор/ е процес, който позволява създаването и развитието на колективни ценности в една организация, институция или фирма. Ценностите могат да бъдат както единство, породено от взаимна зависимост, така и участие. Те се постигат чрез дейности тип игри, често от колективен характер. Благодарение на тях участниците кумулират /натрупват/ способността си да работят в екип. Тиймбилдинг е важен фактор за всяка среда, чиято цел е да извади на най-доброто от екипа, за да се осигури развитие, положителна комуникация, ръководни умения и способността за сътрудничество.

Тиймбилдингът е философски метод за работа, в който на работниците се гледа като на членове от независими отбори, вместо като индивидуални работници. [1] Тиймбилдинга се отнася до голям набор от дейности, представяни на много бизнеси, училища, спортни отбори, религиозни и неправителствени организации, имащи за цел да подобрят отборното представяне. Тиймбилдингът е постиган чрез различни практики, които варират от прости упражнения за сближаване с колектива до сложни целодневни симулации, целящи да развият екипа до краен предел (включително групова оценка и групово-динамични игри), като обикновено е нещо средно между двете. Като цяло тиймбилдингът е насочен към организационното развитие, но може да бъде приложен също така и към спортни екипи, училищни групи и др. Тиймбидингът не трябва да се бърка с „пресъздаването на отбор“, което се състои от действия, които са строго развлекателни. Тиймбилдингът може да бъде видян и в обикновените дневни операции на дадена организация, като това може да бъде подобрено чрез успешно лидерство. Казано е, че тиймбилдингът има положителните качества да развие същността, позитивната комуникация и способността да ни накара да работим заедно за справянето с дадени проблеми като един отбор.[2]

Работната среда принципно се фокусира върху отделните служители и личните цели, като ги награждава за постиженията на служителите.[3] Тиймбилдингът също може да се отнася и за процес по избиране и създаване на екип от нищото.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • The Big Book of Team Building Games: Trust-Building Activities, Team Spirit Exercises, and Other Fun Things to Do
  1. What is team building?. // BusinessDictionary.com. Посетен на 15 май 2012.
  2. Creative Team Building Activities and Exercises. // Managerial Skills. Посетен на 15 май 2012.
  3. Heathfield, Susan M.. How to Build Powerfully Successful Work Teams. // About.com. Посетен на 15 май 2012.