Титла в полутежка категория на WWE (1991-2007)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за предишната титла в полутежка категория. За настоящата титла вижте Титла в полутежка категория на WWE.

Титла в полутежка категория на WWE
Мат Харди като шампион в полутежка категория
Информация
ПромоцияWCW (1991–2001)
WWF/E (2001–2008)
БрандРазбиване!
Създадена27 октомври 1991
Премахната3 март 2008
Титла в полутежка категория на WWE в Общомедия

Титлата в полутежка категория на WWE беше кеч шампионска титла на World Wrestling Entertainment и първоначално е титла на World Championship Wrestling (WCW). Тя се залага от кечисти в полутежка категория, тежащи най-много 102 кг. След Разширяването на марките, става единствената титла за шоуто Разбиване! по време на цялото си съществуване.

История[редактиране | редактиране на кода]

Титлата в полутежка категория на WWE е позната като бившата Титла в полутежка категория на WCW, титла която е напълно разделена от Световната титла в полутежка категория на WCW по това време от компанията WCW. След представянето на титлата през 1991, се води турнир, определящ първия шампионo. На 27 октомври, Брайън Пилман побеждава Ричард Мортън във финалите на турнира и печели титлата.[1] Обаче тогава Брад Армстронг е принуден да предаде титлата, заради травма на 2 септември 1992 и е премахната. След това на 20 март 1996 Шинджиро Отани побеждава Дивия Пегас (Крис Беноа) в решаващ мач и печели титлата, позната като Световна титла в полутежка категория на WCW.

През март 2001, World Wrestling Federation (WWF) закупуват World Championship Wrestling. След това, започва „Нашествието“, в което Съюза е тотално съсипан. След Сървайвър 2001, титлата се прекръства на Титла в полутежка (Cruiserweight) категория на WWF, замествайки старата Титлата в полутежка (Light Heavyweight) категория на WWF.[2]

След смяната на името на WWF/WWE през 2002, шампионската титла става известна като Титла в полутежка категория на WWE и става титла на шоуто Разбиване!.

Хорнсуогъл, който е последния шампион в полутежка категория.

На 28 септември 2007, титлата остава без носител след като последния шампион, Хорнсуогъл, е освободен от титлата от Главния мениджър на Разбиване, Вики Гереро.[3] Хорнсуогъл печели Отворен полутежки мач на миналогодишния турнир, Голямото американско сбиване. Последния мач за титлата се води на 31 август на Разбиване, когато Хорнсуогъл защитаваше титлата срещу Джейми Ноубъл.

След шестмесечно отсъствие на 3 март 2008, WWE премахват титлата от уеб страницата на активните титли, където титлата се води „без носител“ и се премества в страницата на старите титли на WWE. По този начин, титлата се пенсионира.[4][5]

Носители[редактиране | редактиране на кода]

Грегъри Хелмс е шампиона за най-дълго време, носителя на титлата за 385 дни. Хелмс печели титлата на Кралски грохот през 2006 в отворен полутежки мач, въпреки че е член на шоуто Първична сила, местейки се в Разбиване след като печели титлата. Той я губи в отворен полутежки мач на Без изход през 2007, тринайсет месеца по-късно от Чаво Гереро. Сайкосис е шампион за най-кратко време, носител на титлата за час. Рей Мистерио, младши е шампион най-много пъти, носител на титлата осем пъти, (пет в WCW, три в WWE). Три жени са носителки на титлата; Мадуса и Дафни от WCW, докато Жаклин е единствената жена от WWE, печелила титлата.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Cruiserweight Championship - Brian Pillman // Архивиран от оригинала на 2012-01-21. Посетен на 2016-07-17.
  2. WWE: Inside WWE > Title History > Light Heavyweight
  3. Hornswoggled // WWE. Посетен на 12 ноември 2007.
  4. WWE Superstars // World Wrestling Entertainment. Посетен на 4 март 2008.
  5. WWE title histories // World Wrestling Entertainment. Посетен на 4 март 2008.