Тома Пикети

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тома Пикети
Thomas Piketty
френски икономист
Тома Пикети, 2015 г.
Тома Пикети, 2015 г.

Роден
7 май 1971 г. (51 г.)

НационалностFlag of France (1794–1815, 1830–1974, 2020–present).svg Франция
Учил въвВисше училище за обществени науки[1][2]
Научна дейност
ОбластИкономика
Учил приРоже Генери
Работил вМасачузетски технологичен институт
EHESS
Публикации„Капиталът през XXI в.“ (2013)

Уебсайтpiketty.pse.ens.fr
Тома Пикети в Общомедия

Томà Пикетѝ (на френски: Thomas Piketty, френски: [tɔma pikɛti], р. 7 май 1971, в Клиши, предградие на Париж, е френски икономист, спечелил си известност с изследванията върху икономическото неравенство[3]. Един от учредителите и първи директор на Парижката школа по икономика.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Пикети следва икономика и математика в École Normale Supérieure (ENS), която завършва през 1989 г. През 1993 г. защитава докторат, върху който е работил в Лондонската школа по икономика и EHESS. През следващите две години преподава в Масачузетския технологичен институт, след което се завръща и работи основно във Франция, в CNRS и EHESS. През 2006 г. за кратко е директор на Парижката школа по икономика, но напуска поста поради политически ангажименти и остава там като преподавател.

Икономическите неравенства са траен интерес в трудовете на Пикети. Докторската му дисертация е на тема „Essais sur la théorie de la redistribution des richesses“, а първата му книга, която бързо му спечелва внимание сред разнородни кръгове, е публикувана през 2001 г.[4]. През 2012 г. излиза обобщаващият му исторически и статически труд, Капиталът през XXI в., който веднага е преведен на английски и предизвиква широк отзвук[5].

През 2015 г. Пикети е поканен за професор в Лондонското училище по икономика[6]

През октомври 2021 г. Томас Пикети декларира използваната валута във френскоговорящата Западна Африка и във френскоговорящата Централна Африка „За да продължите да говорите през 2021 г. за франка CFA, това е форма на аномалия“. франкът CFA е много злонамерена валута.

Идеи[редактиране | редактиране на кода]

Ключовото наблюдение на Пикети е, че за икономиката на западните държави периодът от 1914 г. до началото на 70-те години на ХХ век е съвсем нетипичен. Но именно тогава са формулирани основните варианти на икономическите теории, които доминират и до днес. Например след Втората световна война в САЩ Саймън Кузнец установява спад на неравенството, и макар това да е кратък епизод, изключение от тенденциите, тъкмо той се приема за норма. В началото на XXI век светът обаче се е върнал към високите нива на неравенство, характерни за западните страни след Първата индустриална революция. Частното богатство расте по-бързо от националния доход и се концентрира в ръцете на все по-малко семейства.

Централното неравенство, което Пикети коментира, е r>g, където r e възвръщаемостта на капитала, а g е икономическият ръст. Когато доходите от капитал изпреварват ръста, неравенството расте. При равни други условия по-бързият растеж би намалявал важността на богатството като източник на доходи, докато при бавен ръст то се увеличава.

За Пикети икономическата поляризация в обществата е обусловена от политически решения и той се разграничава от множеството икономисти, поддържащи неолибералната теза, че свободата на пазарите гарантира саморегулация на икономиката и обществото като цяло. Той предпочита да не прогнозира до какво би могло да води все по-задълбочаващото се неравенство и препоръчва мерки за неговото ликвидиране. Консервативно настроени икономисти изтъкват, че така той политизира икономическата дисциплина.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. piketty.pse.ens.fr.
  2. Система за университетска документация на Франция.
  3. Включен в списъка на 100-те глобално значими мислители за 2012, изготвен от сп. Foreign Policy.((en))
  4. Les hauts revenus en France au XXe siècle, 2001 (ISBN 2-246-61651-4) ((fr))
  5. Thomas Piketty, Le Capital au XXI, collection „Les Livres du nouveau monde“, Le Seuil, 2012. ((fr))
  6. „The LSE has announced that the author of Capital in the Twenty-First Century... has been appointed centennial professor at its International Inequalities Institute.“ – в: Thomas Piketty to investigate inequality in new role at LSE, в-к Гардиан, 14 май 2015. ((en))

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]