Трето летище на Истанбул

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search

İstanbul Yeni Havalimanı
Istanbul International Airport Location Map.png
IATA: нямаICAO: няма
Данни
Тип летище гражданско
Собственик Република Турция
Местоположение Истанбул, Турция
Уебсайт www.igairport.com
İstanbul Yeni Havalimanı в Общомедия

Третото летище на Истанбул (на турски: İstanbul Yeni Havalimanı) се строи северно от квартал Арнавуткьой в европейската част на Истанбул, Турция - между селата Таякадън и Акпънар. Летището се планира да бъде най-голямото летище в света, със 150 милиона пътници годишен капацитет.

Строителството на трето летище в Истанбул се налага, поради липса на капацитет в съществуващите две летища в Истанбул - "Ататюрк" в европейската част и "Сабиха Гьокчен" в азиатската част на града[1].

Истанбулското летище "Ататюрк" в европейската част на града не може да бъде разширявано с повече допълнителни писти и съответно да поеме нарасналия въздушен трафик към и от Истанбул, поради което се налага изграждането на трето летище в Истанбул. През 2014 г. през летищата на Истанбул са преминали повече от 80 милиона пътници.

Търгът за строителство на третото летище на Истанбул се провежда на 3 май 2013 г. и предвижда концесионирането му с 25-годишен договор за експлоатация след изграждането на съоръжението. След като третото летище на Истанбул бъде въведено в експлоатация, то ще бъде най-голямото летище в света, с капацитет от 150 милиона пътници годишно. Общата стойност на проекта с реализацията по изграждането на третото летище на Истанбул възлиза на около 7 милиарда евро.

Първият етап от строителството на третото летище на Истанбул трябва да приключи по план до 29 септември 2017 г., а вторият етап на 26 февруари 2018 г. Откриването на новото трето летище в Истанбул ще доведе до увеличението на въздушния трафик над България с около 50% в сравнение с 2014 г. Третото летище на Истанбул ще има шест писти (с дължина 3750 метра) и четири терминала, а при нужда капацитетът му ще може да бъде увеличен на близо 200 млн. пътници на година.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. TAMAMLANDIĞINDA DÜNYANIN EN BÜYÜĞÜ OLACAK…(23.01.2013 - 15.03.2013). // dhmi.gov.tr, 2013-01-24. Посетен на 2013-01-24.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]