Трето летище на Истанбул

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

İstanbul Havalimanı
İstanbul Havalimanı
Istanbul International Airport Location Map.png
IATA: ISLICAO: LTFM
Данни
Тип летище гражданско
Собственик Република Турция
Обслужва Истанбул
Местоположение Истанбул, Турция
Надм. височина 99 m
Уебсайт www.igairport.com
Пътници общо 95 330[1]
İstanbul Havalimanı в Общомедия

Летище Истанбул (на турски: İstanbul Havalimanı) се намира северно от Арнавуткьой в европейската част на Турция, между селата Таякадън и Акпънар, на 35 км от летище „Ататюрк“, на 78 км от летище „Сабиха Гьокчен“, на 123 км от летище „Текирдаа-Чорлу“ и на 158 км от новостроящото се летище „Одрин-Къркларели“.

Към момента Летище Истанбул е най-голямото в света, като се планира да достигне 150 милиона пътници годишен капацитет. Международният код на новото летище е ISL.

Строителството на трето летище в Истанбул се наложи, поради липса на капацитет в съществуващите две летища в Истанбул – „Ататюрк“ в европейската част и „Сабиха Гьокчен“ в азиатската част на града[2].

Истанбулското летище „Ататюрк“ в европейската част на града не може да бъде разширявано с повече допълнителни писти и съответно да поеме нарасналия въздушен трафик към и от Истанбул, поради което се налага изграждането на трето летище. През 2014 г. през летищата на Истанбул са преминали повече от 80 милиона пътници.

Търгът за строителство на третото летище на Истанбул се провежда на 3 май 2013 г. и предвижда концесионирането му с 25-годишен договор за експлоатация след изграждането на съоръжението. Общата стойност на проекта с реализацията по изграждането на третото летище на Истанбул възлиза на около 7 милиарда евро.

Официалното откриване на новото летище бе на 29 октомври 2018 г, денят, в който Турската република отбеляза своята 95 годишнина. Очаква се през 2019 въвеждането му в пълна експлоатация да доведе до увеличението на въздушния трафик над България с около 50% в сравнение с 2014 г. Третото летище на Истанбул ще има шест писти (с дължина 3750 метра) и четири терминала, а при нужда капацитетът му ще може да бъде увеличен на близо 200 млн. пътници на година.

От 1 ноември до 31 декември 2018 г. новото Летище Истанбул обслужва само ежедневните полети на авиокомпания Turkish Airlines до Анкара, Анталия, Измир, Баку и Северна Никозия, като всички пътници са трансферирани до летище „Ататюрк“.

От 1 януари 2019 г. Летище Истанбул ще поеме абсолютно всички полети на Turkish Airlines до над 300 града в света, като постепенно ще започне да обслужва и останалите авиокомпании, ползващи Летище Ататюрк.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.dhmi.gov.tr.
  2. TAMAMLANDIĞINDA DÜNYANIN EN BÜYÜĞÜ OLACAK…(23 януари 2013 – 15.03.2013). // dhmi.gov.tr, 24 януари 2013. Посетен на 24 януари 2013.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]