Три успоредни реки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Национален парк „Три успоредни реки“
27.895° с. ш. 98.4064° и. д.
Местоположение в Китай
МестоположениеСино-Тибетски планини
провинция Юннан
Площ939 441,4 ха
+ буферни зони
758 977,8 ха
Обект на ЮНЕСКО
Име в регистъраThree Parallel Rivers of Yunnan Protected Areas
РегионАзия и Океания
Държава Китай
Типприроден
Критерииvii, viii, ix, x
Вписване2003 (27-а сесия)
Три успоредни реки в Общомедия

„Три успоредни реки“ (на китайски: 三江并流, 三江并流 или Sānjiāngbìngliú) е национален парк в Китай, разположен в Сино-Тибетските планини в северозападната част на провинция Юннан. Осем участъка от парка с обща площ 1,7 млн. хектара са включени в списъка Световно наследство на ЮНЕСКО.[1]

На територията на парка се намират горните течения на трите най-големи азиатски реки: Яндзъ, Меконг и Салуин, които протичат в проломи с дълбочина до 3000 m. В този участък реките текат почти в паралел от север на юг в продължение на над 300 km. След завоя на Яндзъ на север, тя преминава по знаменития Пролом на скачащия тигър.

Паркът „Три успоредни реки“, от гледна точка на биологичното разнообразие, е най-богатият район на Китай и даже на целия умерен пояс на Земята. Вследствие на сложния и многообразен климат, в района на „триречието“ са намерили убежище множество видове растения и животни. Този район заема площ по-малко от 0,4% от цялата территория на Китай, но в него растат над 6000 вида или около 20% от всички редки и ценни растения на Китай. Също така тук живеят над 25% от всички видове фауна на страната.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]