Туканови

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Туканови
Pteroglossus-torquatus-001.jpg
Многоцветен тукан (аракари) (Pteroglossus torquatus)
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Aves Птици
разред: Piciformes Кълвачоподобни
семейство: Ramphastidae Туканови
Научно наименование
Уикивидове Ramphastidae
Vigors, 1825
Туканови в Общомедия

Тукановите (Ramphastidae) са едри птици от разред Кълвачоподобни (Piciformes).

Дължината на тялото им е около 40 cm, но при някои екземпляри може да достигне до 70 cm. Шията от клюна до гърдите е покрита със светли пера, които образуват красиво петно. Най-характерно за тукановите е силно развитите им, яркооцветни клюнове. Те са дълги, колкото цялото тяло на птицата. Два от пръстите на краката са насочени отзад, а другите два - напред. Тукановите са любопитни и интелигентни. Събират се на шумни ята по върховете на дърветата на тропическите гори в Централна и Южна Америка.

Начин на хранене[редактиране | редактиране на кода]

Заради големината на клюна си туканите се хранят по особен начин. След като откъснат плод, те го подхвърлят и вдигат нагоре човка, така че храната достига направо до глътката.

Храна[редактиране | редактиране на кода]

Туканите никога не слизат на земята. Утоляват жаждата си с дъждовна вода, събрана в хралупите или чашките на големите цветове. С огромните си човки откъсват от клоните на дърветата зрели плодове, дори когато са на места, недостъпни за другите птици. Може да улавят насекоми в полет, например нападат ятата крилати термити, които при залез слънце се вдигат във въздуха. Ловуват малки гущери, змии и дори риба. Ако попаднат на птиче гнездо, изяждат яйцата и малките.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Родителите издълбават хралупи във вътрешността на гниещи дънери. Често използват и изоставени дупки на кълвачи. После свиват там гнездо. Женската снася от 2 до 4 яйца, които мъти между 43 и 46 дни. След излюпването на пиленцата бащата и майката се редуват да търсят храна в гората. Те никога не оставят малките си и ги закрилят от нападатели.

Клюн[редактиране | редактиране на кода]

Тукан във зоопарк в Коста Рика

В Централна и Южна Америка съществуват над 40 вида тукани. Всеки вид се различава от останалите по цвета на клюна. Клюнът на тукана е огромен и много здрав, но лек. Отстрани е назъбен. Клюнът на тукана е невероятно оръжие срещу хищните птици, само срещу орела харпия е безсилен.

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Семейство Туканови

Език[редактиране | редактиране на кода]

Езикът на птицата е плосък като лента, с ресни отстрани. При някои видове достига 15 cm.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]