Тънък клиент

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Сравнение на размерите — тънък клиент (вдясно) в сравнение с традиционния настолен PC

Тънък клиент (на английски: thin client) в компютърните технологии е компютър или програма-клиент в мрежа с клиент-сървърна или терминална архитектура, който пренася всичката или голяма част от задачите по обработка на информацията на сървър. Пример за тънък клиент може да бъде компютър с браузер, който се използва за работа с уеб приложения.

Уеб клиентите (на английски: web clients) могат да бъдат програми — например браузър. А уеб-клиентът като устройство — това е устройство, основното приложение, на което (от гледна точка на разработването на устройството или маркетинга), това е използването на браузър.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Тонкий клиент“ в Уикипедия на руски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.