Убийство-самоубийство

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Убийство-самоубийство е съвместяване на убийство и самоубийство: човек убива човек или хора, след което или заедно с което се самоубива.

Частен случай представляват саможертвеното нападение по време на военни действия (камикадзе, таран – с удар чрез стълкновение) и самоубийственият терористичен акт.

Според изследвания има 2 основни причини, поради които се извършва убийство-самоубийство (в масовите случаи):

  • нежелание на самоубиеца да умира сам;
  • безизходност на убиеца (страх от наказание, нежелание да живее) след извършено убийство[1].

Този краен акт обикновено е предшестван от продължителен период на загуба на интерес към живота и депресия или от силен емоционален удар, свързан най-често с лични проблеми като загуба на добра работа или скъпи хора – поради развод, смърт и пр.[2]

Поради убийства-самоубийства в САЩ годишно умират от 1000 до 1500 души[3] при общо 38 000 самоубийства и 16 000 убийства[4].

Жертви стават главно (89 %) членове на семейството или други близки на извършителя. Останалите жертви са негови началници, лични врагове и др. Установено е че 92 % от извършителите на убийство-самоубийство са мъже. Извършва се в 90 % от случаите с помощта на огнестрелно оръжие[3].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Karl Menninger quotes – в saidwhat.co.uk
  2. psychology of murder suicide – в scribd.com
  3. а б American Roulette. Murder-Suicide in the United States – във vpc.org, май 2006
  4. PETER M. MARZUK. Unlocking the Mystery of Murder-Suicide // The Wall Street Journal, U.S. Edition. 25.12.2012. Архивиран от оригинала на 2013-01-12. Посетен на 3 янв. 2013.