Уикипедия:Броене на редакции

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Броенето на редакции е явление, срещащо се понякога сред някои уикипедианци, и би могло да бъде свързано с комплекси за малоценност. Някои потребители мислят, че техният (или този на някои други) брой редакции е много малък, много голям, много непостоянен или много [поставете любимото си прилагателно тук].

Общо взето, броенето на редакции трябва да се избягва. Важно е качеството, а не количеството на редакциите. Обаче, благодарение на страници като изброените по-долу, много уикипедианци, особено тези с по-малко от 1000 редакции, се плашат и обезкуражават.

Потребителите нямат причина да се страхуват или обезкуражават! Всички сме членове на голяма Уикиобщност с благородни цели. Това е до голяма степен икономика на подаръците, а не политическа йерархия.

Явлението на загриженост за нечий брой редакции е тясно свъразно с „карма“ системата на Слешдот. Всъщност следният цитат от Често задаваните въпроси на Слешдот е съвсем валиден и тук (с малко дребни промени):

Броят на редакциите Ви не е Вашият коефициент на интелигентност, големина на пениса или гърдите, стойност като човек или резултат във видеоигра. Той не определя колко струвате като уикипедианец. Той не лекува рак и не Ви дава място в тайния космически кораб, който ще отпътува за Марс, когато Крулите се върнат да унищожат планетата през 2021 г... Не му позволявайте да ви тревожи. Той е само едно число в базата от данни.

Уики-критерии[редактиране на кода]

Някои от критериите за оценка в Уикипедия взимат предвид броя редакции. Макар оценката да мери количество, крайната цел е качество - след определен средностатистически брой редакции начинаещият редактор неусетно се превръща в опитен уикипедианец. Не е важен броят на редакциите, а достигането на праговата стойност, т.е. натрупването на опит.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Edit counting“ в МетаУики. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.