Уикипедия:Въведение/2

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архив Тази страница от именно пространство „Уикипедия“ е вече стара и неактуална. Съдържанието ѝ се пази от исторически интерес; моля, не го редактирайте! Прегледайте настоящата ѝ версия (ако има такава) или инициирайте обсъждане за актуализация.

Как да редактирам?

Натиснете редактиране
  1. Натиснете върху редактиране.
  2. Напишете съобщение за следващия, който дойде на тази страница, за да се запознае с редактирането. Накрая, ако вече сте се регистрирали, се подпишете чрез следните шест символа – --~~~~ (две тирета и четири тилди).
  3. Щракнете върху бутона Предварителен преглед, за да видите как ще изглежда страницата... или направо върху Съхранение, за да публикувате промените си.
След като опитате горните съвети, разгледайте следващите ни предложения >>.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Aide:Premiers pas/2 в Уикипедия на френски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​


Предишни редакции...

По-добре късно, отколкото никога. Да дадем принос за развитието на българската секция. Надявам се успешно.

Успех на всички желаещи!
--rmiltchev

Spored men tozi proekt promenia parametrite na znanieto i poznavatelnia proces kato cialo...


Добре е да има такова нещо на български. Мисля че е необходимо дори и заради езика ни. А за знанията да не говорим.

Krastew

--Г. Кръстев 08:23, 13 декември 2007 (UTC)


Страхотна страница! Long live уикипедия!

--Zpa0

много як сайт ! :) СУПЕР Е


Много е добро начинанието! Дано да се включат повече доброволци в разширяването на енциклопедията, че както се казва: "Колкото повече - толкова повече!". Поздрави --IKK 13:55, 17 септември 2007 (UTC)


Цялата концепция много ми напомня за една от любимите ми книги - "Пътеводител на Глактическия Стопаджия" на Дъглас Адамс и се надявам, че както е набрала скорост, ще продължи да трупа популярност и да се разраства в бъдещите години. И нищо чудно някой ден, в джоба на някой на много светлинни и не-светлинни години от нас, да се намира и портативното издание на Енциклопедията с голям надпис "Don't panic!" отгоре... :] --Subtlefury 14:34, 7 февруари 2007 (UTC)


Впечатляващо ! Р. Цанков

Уики-то е чудесно, защото много от Интернет-потребителите не знаят друг език освен български достатъчно добре, а не бива да остават пренебрегвани. --Лорд Бъмбъри 17:22, 11 март 2006 (UTC)


Великолепна идея, най - паралелно осъществяване и на български език! Приветствам специалистите, които поддържат българската версия. За привържениците на глобализма (в най - добрата му представа) това е чудесна възможност както за комуникации, така и за самостоятелни изяви. Анна Томова, 19. 08. 2005 г
И на мен идеята за подобна енциклопедия много ми допада, защото това е начин да научим не само нещо, което може да прочетем във всяка друга енциклопедия, но и прибавените мнения и реакции на хората в реално време за онова, което са прочели и научили.

Идеята по принцип си е супер, но нямах представа, че има вече и български вариант. Май няма да е зле да се стегна и напиша нещо, в което съм добър и имам познания. Успех на начинанието!!!--213.240.214.165 18:43, 31 май 2005 (UTC)



Свободната енциклопедия е великолепно начинание! Пожелавам успех на всички читатели и кореспонденти. Да не повтарям онази реплика: "Свободата Санчо...." Макар, че направиха такава просташка реклама за салам от тази тема.


След свободния софтуер идва и свободната енциклопеция! Хехе! Още един спечелен потребител за "свободната кауза"...

213.91.234.73 23:36, 7 май 2005 (UTC)


Енциклопедията е страхотна! Може да се намери много информация по огромен брой въпроси! За мен като българин ще е интересно да превеждам страници от други езици на български, а и да пиша на чужди езици по теми, които засягат България, но са слабо познати извън Родината. Желая успех на всички!

Великолепна идея! Дано се включат повече хора. xzxzУспех!!!

Идеята за такова чудо е гениална. Вече съм пристрастен към четенето и, а надявам се и да напиша за нещо, по което съм компетентен. Успех на следващия!

МНОГО МИ ДОПАДА ИДЕЯТА, ЗАЩОТО ИНФОРМАЦИЯТА ВСЕ ПОВЕЧЕ СЕ КРИЕ ОТ ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА.АЗ ЗНАМ ТРИ ЧУЖДИ ЕЗИКА ОСВЕН РОДНИЯ БЪЛГАРСКИ,ТАКА ЧЕ ЩЕ СЕ ПОСТАРАЯ ДА ДАМ МАКСИМАЛНОТО КОЕТО МОГА ЗА ВСИЧКИ НАС.НАПРАВО СЪМ БЛАТ(ГОДАРЕН ЗА ИДЕЯТА! --84.242.159.2 14:51, 4 фев 2005 (UTC)

Време е май да преборя мързела налегнал ме напоследък и да понапиша малко съдържание, полезно надявам се, в Българската Уикипедия.

Много интересно ––^^^^ Великолепна идея! Приветствувам Вашето начинание и ще се включа активно в разработването на тази свободна енциклопедия, доколкото мога.Имам всестранни интереси и най-вече добро познание по български език. Често ме дразни незнанието на българската граматика, което понижава авторитета на много политици, журналисти и високопоставени лица.Това се забелязва ... от низините... Българите са жадни за знания. Вярвам, че това ще бъде една отлична енциклопедия за всички нас и най-вече за нашите деца. Пожелавам успех на всички участници. Нека с общи усилия да допринесем за издигане културното наследство на България на още по-голяма висота! РМК --^^^^


Dark_Lord Здраствуйте хорица ! Аз вече пуснах една чисто-нова статия относно Александър Македонски. Не съм я писал аз, по-точно я преписах дословно от едно предаване, но по-добре така, отколкото да натрупам много неща от хиляди източници.. които си противоречат на всяка дума !!! Просто дайте на Търсене - "Александър Македонски "

Интересно ... много интересно !!! Вътре съм ... RoNi_FeN

Vyarno, mooooogo interesno, may go vidyah vedaj ama sega veche mi haresva!!! Ironiya na sadbata



Ползвам енциклподията от доста време, но едва сега реших да се регистрирам. Надявам се да бъда полезен, засега мога само да превеждам чужди статии, което не е кой знае откаква полза, т.к. повечето хора знаят и чужди езици, но нали все пак трябва да се развива и БГ енциклопедията :) Харесвам Уики-то, защото информацията е систематизирана и стегната, т.е. няма нищо общо с учебниците ни в гимназиите и университетите... :)) UgaBuga 13:51, 25 юни 2005 (UTC)


Много съм впечатлена от енциклопедията и се надявам, че всe повече хора ще я посетят и ще помагат за оформянето й. А на тези, които са дали нещо от себе си за създаването и оформянето ви пиша само:БЛАГОДАРЯ! :)--195.230.3.2 06:12, 21 юли 2005 (UTC)


Чудя се как е решен въпроса с контрола на версиите? При такова голямо количество хора, които вкарват информация, би могло да се получи колизия и част от нея да изчезне? Вероятно се ползва похват, подобен на CVS, или греша?

Ами подобно е на CVS дотолкова, че ако има разрешими конфликти (напр. един редактира само първи абзац, друг — втори) не възникват проблеми. Ако някой редактира точно на мястото, на което ти редактираш и запише преди ти да си записал ти се появява съобщение за грешка, показват ти се разликите (с оцветен diff) и ти се дава възможност ръчно да слееш версиите. Можеш да пробваш на пясъчника, като го редактираш два пъти едновременно. Станислав 15:16, 2 август 2005 (UTC)



А как стои въпросът с преводите? Мога ли направо да преведа дадена статия от Wikipedia и да я пусна тук? --Rivon 09:03, 3 август 2005 (UTC)

Можеш. Даже се препоръчва, особено от по-отдавнашна Уикипедия, където нещата са огледани. Може да отвориш там статията за редакция, да копираш кода - така взимаш и форматиращите команди - и да пейстнеш в новосъздадена статия в бг:Уикипедия. Сейвваш да се запомни и почваш превод.--ИнжИнера 10:12, 3 август 2005 (UTC) Стабилен Stable

Несъмнено да се разширяват познанията ни за българите, миналото на България и достойнствата на българската цивилизация от миналото е израз на патриотизъм и хуманизъм. Аз обаче съм много притеснен от първия ред на статията-...." старобългарския език е .....славянски език" Това просто не е вярно и като твърдение може да се обясни с времето когато е генерирана тази лъженаучна теза. Авторите бяха подчинени на политически мотиви и манипулации, нашата наука служеше на политически цели. Не може да се поставят на едно ниво носителите на българската цивилизация от 7-ми, 8-ми, 9-ти и пр. векове, тяхното високо ниво във всички области на технологията и обществения живот и славянското им обкръжение, което бележи дори и според проф. Божидар Димитров пълен примитивизъм. Мисля, че се налага периодично да се правят обобщения на отделните мнения от обективни историци и езиковеди, които обаче могат да излязат от коловоза на шаблоните, които се страхуват да преосмислят. Много неща могат да се кажат в този смисъл. Например каква е Кирилската азбука-българска или гръцка? Защо Константин философ създаде Глаголицата - за българите на Борис или за незначителното племе на Ростислав, защо светите братя не са канонизирани от Патриаршията в Константинопол, възможно ли е да се прави федерация между преките потомци на СТАРАТА ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ и първичните седем славянски премена. Призовавам българите да прочетат гръцките исторически източници (има една книга на проф. П.Петров-"История на Българската държава и право.Извори 680 - 1877 г.") за да прочетат между редовете макар и приблизителната истина за Кубрат и Аспарух, за българите на Тервел и брат му Твирем и пр. Проблемът вече не е политически. Той вече е само научен. Например може да се коментира тезата за УСИЛИЯТА НА ГРЪЦКАТА ЦЪРКВА И АДМИНИСТРАЦИЯ ДА ПРИТЪПИ СТРАШНОТО ОСТРИЕ НА СЕВЕРНИЯ СИ БЪЛГАРСКИ СЪСЕД ЧРЕЗ СЛАВЯНИЗАЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ. Да си припомним изключителната гръцка мъдрост, че ТАМ КЪДЕТО СВЪРШВА СЪМНЕНИЕТО - ЗАПОЧВА ГЛУПОСТТА. Давам си сметка, че да подтикнеш човек към усилия е неблагодарно, но..../Потребител: Славчо 10.09.2005 г./



Ами браво за идеята, наистина Уикипедия е страхотна идея и реализация. Единственото, което ме притеснява е това, че всеки чел недочел нещо може да напише нещо уж от позицията на "специялист" и да напише нещо брутално неверно с което само да обърка останалите. Първото такова нещо забелязах в това че някой от потребителите е написал "граница на Рош" в раздела за спътниците на Юпитер... правилно е да се напише "Зона на Рош". Няма да е зле страницата да е под наблюдението на научен консултант. Иначе дава доколкото забелязах информацията за това, което разгледах е напълно правилна, но трябва да се предпазваме от писане на грешна информация, затова ще помоля от мое име потребители, които не са сигурни по въпроса по който искат да пишат, първо да се консултират с специалист или със сайтове писани от професионалисти по въпроса. Просто ще е глупаво да си хвърляме прах в очите. ЖЕЛАЯ ПЪЛЕН УСПЕХ НА САЙТА И НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ МУ!!! С уважение: --Nveselinov 21:43, 29 септември 2005 (UTC)

Нямам много време, но напоследък ще се опитвам да давам информация за нещата с които се занимавам и които уча в момента. Малко трудно обаче се оправям със системата... :) --Borislove 15:46, 15 април 2006 (UTC)

     Много интересно!--Dedide 08:38, 14 юли 2006 (UTC)

Здравейте! Това е прекрасно начинание и съжалявам,че токлова късно се запознавам с него! Информацията е много полезна и ще се радвам, ако помогна за нейното дообогатяване. Прави ми впечатление, че под статиите не се цитира източник. Препратка към извора би била полезна, ако не е в разрез с правилата:) А така биха могли и да се избегнат евентуални проблеми. Успех на всички! С поздрав: Ани К.

Страхотна идея, а сега и на български.Много полезно, а в същото време лесно достъпно.Всеки ден стоя в Уикипедия поне по 2 часа и научих много, много нови неща! --`AnGeL`in`LoVe` 06:42, 22 август 2006 (UTC)


Привет и от мен! Преди няколко дена и аз се включих в този проект. Ще се радвам да съм от полза със скромите ми знания. Вече направих първата крачка и мисля да продължа напред. Разбира се, ще разчитам на строгите наставления от по-опитните уикипедианци, за да може статиите да са по-пълни и стройни. Желая ви приятно сърфиране из необятното познание! :) --Bokus 11:29, 19 септември 2006 (UTC)


Надявам се и аз да бъда от помощ на останалите, както те сами били от помощ досега. --Laveol 08:13, 13 ноември 2006 (UTC)

--Blagorodnik 20:00, 5 декември 2006 (UTC)


проба проба проба про --Hristoborisov 19:05, 13 юни 2007 (UTC)

В „Трамвай № 5“ освен споменатите участнички е пяла и Нели Атанасова от Варна, която е играла балет в „Арабеск“.Интересно защо не е спомената в статията за състава. Аз съм неин брат, но за пос-ледно се видях я на концерт на състава през 1988 година през лятото и от тогава не знам нищо за нея.