Уикипедия:Първи стъпки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Уикипедия:Въведение)
Направо към: навигация, търсене
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

Здравейте и добре дошли!

Първите стъпки са трудни, но винаги можеш да измяукаш за помощ.

Ако тепърва „прохождате“ в Уикипедия, сте попаднали на правилното място. Това е първата от поредицата помощни и административни страници в Уикипедия на български, които ще ви помогнат още от началото на вашето уикипедианство. Ако за първи път попадате в сайт, изграден с технологията уики, някои неща в софтуера и навигацията из страниците могат да ви се сторят объркващи. Не се притеснявайте, всички потребители се сблъскват с тези технически особености, но обикновено бързо ги разбират и свикват с тях, защото тази среда е много дружелюбна за потребителите.

Ние, уикипедианците, се стараем тази среда да е дружелюбна и от човешка гледна точка. Уикипедия е проект за създаване на електронна енциклопедия, който се развива на изключително доброволчески начала. Радваме се на всеки нов потребител, който отделя време и знания, за да разширява и подобрява свободното енциклопедично съдържание на български език. Насърчаваме го да се регистрира (това има предимства, но не е задължително) и да продължи да допринася според желанията и възможностите си и в съответствие с установените тук принципи, правила и препоръки.

За да допринасяте енциклопедично, дори не е задължително да сте прочели всички страници с правила и упътвания. Никой не иска това от вас, а може би и вие сами не го искате. Като нищо може да се окаже, че дълго време сте допринасяли качествено и според правилата, преди изобщо да разберете, че такива има написани отдавна. Достатъчно е да сте чели статии от хартиени или други електронни енциклопедии, за да добиете усет как се пише в Уикипедия. Необходимо е обаче да подхождате добронамерено, без да преследвате лични интереси и без да се опитвате да разрушите съдържанието ѝ. Такива действия рядко остават незабелязани и често биват санкционирани.

Едно от най-хубавите неща в Уикипедия е нейната прозрачност за всички потребители. Всичко случващо се на сайта се вижда в реално време и се съхранява в историите на страниците и в дневниците. Всяка направена редакция се записва в базата от данни на сайта и може впоследствие да бъде идентифицирана по уникален начин. В случай на грешка или недобронамерена редакция страницата може да бъде възвърната и в резултат в статиите остават само градивните енциклопедични приноси. Възможно е проблемите да не бъдат отстранени веднага, а едва след известен период от време, но по-важното е, че всеки потребител има възможност да поправи проблем, когато го открие. В Уикипедия като колективен проект под свободен лиценз важи принципът когато достатъчно много очи гледат, всички грешки се виждат. И като енциклопедия, и като уебсайт, и като световен обществен феномен, тя съществува по силата на един простичък факт: добронамерените хора в Уикипедия винаги са повече от недобронамерените.

Помощ за помощните страници

Помощните и административни страници в Уикипедия са организирани в седем сравнително обособени групи, които представят най-важните аспекти на Уикипедия като енциклопедия, като проект под свободен лиценз, като онлайн общност от хора и като специфичен софтуер.

  • Първи стъпки — някои въпроси, които може би ви вълнуват преди да започнете да допринасяте: условия за ползване на сайта, защита на личните данни, дали да се регистрирате, най-важните принципи на Уикипедия накратко
  • Правна рамка — страници, посветени на авторските права и свободното съдържание, което Уикипедия разпространява
  • Енциклопедично съдържание — по-подробно изложение на принципа на енциклопедичност и препоръки по отношение на създаването и редактирането на статии
  • Уикиетикет — повече за принципите на поведение и общуване на уикипедианците
  • Редактиране на страници — всичко за възможностите, които уики-софтуерът ви дава за редактиране и управление на страниците в сайта: текст, картинки, категории, таблици, шаблони и какво ли още не
  • Портал на общността — с повече информация за Вас като регистриран потребител и като член на уикипедианската общност, за процедурите и обсъжданията в общността и съвместните проекти, по които се работи
  • Навигация — помощ с ориентирането и навигацията из този и сродните му сайтове, информация за всички функционалности, които правят ползването му по-лесно и удобно.

Няма определен ред, в който да четете помощните страници: те са организирани така, че между всеки две страници да се достига с минимален брой щраквания на мишката. Препоръчваме ви да прегледате краткия наръчник на уикипедианеца, който съдържа връзки към по-подробно изложение на всяка от най-важните засегнати теми.

Винаги когато имате нужда от помощ, можете да попитате уикипедианската общност на страницата за разговори или на беседата на някой уикипедианец, който мислите, че може да ви окаже съдействие. Ако сте прочели съответните помощни страници, но въпреки това не сте открили отговори на въпросите си или в текстовете има неясни места, не се колебайте да споделите впечатлението си на прилежащите беседи.

Вижте също