Уикипедия:Първи стъпки – правила

от Уикипедия, свободната енциклопедия
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  
Какви са правилата в Уикипедия?
За да допринасяте в Уикипедия, не е необходимо да прочетете всяка нейна политика. Нужно е да знаете нейните пет основни принципа и следните правила при редактиране:

  1. Избягвайте пристрастията. Статиите трябва да са написани безпристрастно, така че да представят различни гледни точки по темата.
  2. Не нарушавайте авторското право. Поставянето на материал в Уикипедия, който нарушава авторско право, застрашава нейната цел да изгради истински свободна енциклопедия, а също така би могло да доведе и до юридически проблеми. За повече информация, вижте Авторско право
  3. Уикипедия е енциклопедия. Някои текстове обикновено не се препоръчват, защото не представляват статии, подходящи статии за енциклопедия. За повече информация вижте Какво не е Уикипедия.
  4. Уважавайте другите сътрудници. Сътрудниците на Уикипедия идват от много и различни страни и култури и имат доста различни възгледи. За някои правила вижте Уикиетикет, Правила за поведение при конфликт и Цивилизованост.

Кой следи за спазването им?

Уикипедия няма главен редактор или отделна система за контрол на статиите. Вместо това всички участници в енциклопедията взимат активна роля в това. Всеки може да преглежда списък с промените, които се извършват из статиите, както и да подобрява всяко слабо място в тях чрез поправка на правописни и граматични грешки, подобряване на стила и неутралността, форматиране, уикификация, добавяне на информация или дори пълна реорганизация на статията.