Уикипедия:Вълшебник/Новини

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Значимост
Източници
Съдържание
Край
Благодаря за използването на Уикипедия!

В Уикипедия наистина има много и различни енциклопедични статии по теми от историческо значение, които в момента са в новините и могат да се актуализират с потвърдена текуща информация, но въпреки това Уикипедия не е новинарски сайт.

Ако желаете да напишете статия за неотдавнашно или текущо събитие, моля направете го в сродния проект Уикиновини. Ако мислите, че събитието е от историческо значение, съветваме ви да първо да напишете за него в Уикиновини, и след това в Уикипедия, тъй като „стара новина не е новина“.

Знаете ли?

Каква е политиката на Уикипедия спрямо събития, които все още не са се случили?

Една новина обикновено се смята за остаряла 2 – 3 дни след настъпването на самото събитие. Двете най-често срещаните изключения са:

  • Новата информация е станала известна отпреди 2 – 3 дни, а събитието е настъпило в рамките на 7 дни. Но ако източникът ви на информация е с доста по-късна дата от събитието, това не означава непременно, че информацията е станала известна на тази дата.
  • Автентични новинарски репортажи, които добавят нов и важен текст с информационна стойност към текущата новина. (За разлика от оригиналното изследване, което е забранено в Уикипедия.)

За да създадете уикиновина, натиснете върху бутона по-долу и последвайте инструкцията.

Напишете статия в Уикиновини