Уикипедия:Географски редактон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Лого за честване на 100-годишния юбилей на Българското географско дружество през 2018 г.

Географският редактон в Уикипедия на български език е инициатива за създаване на нови и допълване на вече съществуващи статии свързани с географията на България. Кампанията е в чест на 150 години от рождението на акад. Анастас Иширков и 100-годишнината от основаването на Българското географско дружество.

Българското географско дружество и Потребителска група „Български уикимедианци“ в сътрудничество с департамент „География“ в Национален институт по геофизика, геодезия при Българска академия на науките и Геолого-географски факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ с подкрепата на Географ БГ организират географски редактон – кампания за приноси и редакции в българоезичната версия на най-голямата свободна енциклопедия в интернет. Инициативата е част от редица събития, отбелязващи създаването на най-старата общностна организация на географите в България.

Периодът на географския редактон е от 5 април до 9 ноември 2018 г., но създаването и разширяването на съдържанието в Уикипедия може да продължи и след това. Двете дати са символично избрани – на 5 април 2018 г. се навършват 150 години от рождението на основоположника на географската наука в България – акад. Анастас Иширков, а на 9 ноември ще се отбележат точно 100 години от учредяването на най-старата организация на географите в България – Българското географско дружество.

Основна цел на кампанията е да популяризира на български и чужди езици историята и съвременната дейност на Българското географско дружество като водеща организация, обединяваща географската общност в България. Също така се предвижда и създаването на нови статии за личности, институции, събития и издания, свързани с географията в България.

Кампанията се осъществява в 3 направления:

  1. Създаване на нови тематични статии – с цел добавяне на ново информационно съдържание.
  2. Превод на съществуващи статии на чужди езици – с цел популяризиране на българската географска общност в международен план.
  3. Обогатяване и коригиране на текстовото и визуално съдържание на вече съществуващи статии – с цел повишаване на качеството на вече съществуващите материали.

Българското географско дружество ще награди най-активните в кампанията уикипедианци със специални географски награди и грамоти.

„Уикипедия се утвърди като най-популярният енциклопедичен източник на информация, който се посещава ежедневно от милиони потребители, затова с тази кампания ще спомогнем за популяризацията на дейността на БГД и на географската наука“.

— доц. д-р Стоян Недков, председател на Българското географско дружество

Организаторите на кампанията призоват за активност и апелират към всеки, който разполага с архивни снимкови и други визуални материали, които могат да спомогнат да обогатяването на географското съдържание в Уикипедия на български език, и желае да ги сподели, да го направи чрез редакторска намеса в Уикипедия или изпрати своите материали на електронната поща на БГД: geography_bgприabv.bg

Примерен списък със статии за създаване[редактиране на кода]