Уикипедия:Игра03/Изобразително изкуство

от Уикипедия, свободната енциклопедия


Участвайте в
приключението
     


„Уикипедия:Изобразително изкуство“ е третата викторина от проекта Игра на Уикипедия. Можете да прочетете правилата и наградите на викторината за повече информация.

Продължителността на тематичната викторина е една седмица, през която ще бъдат задавани 7 въпроса с различна трудност. Въпросите ще бъдат променяни автоматично в 00:00 ч. всеки ден. С приключването на седмичната викторина започва следващата, която ще е с различна тема и ще бъдат обявявани резултатите от предходната. Начало на играта: 00:00 на 27 януари 2016 г.

Седмичната награда е ваучер за 30 лв. за книжарница или книга до тази стойност, по избор на спечелилия викторината.

ВЪПРОС НА ДЕНЯ:
Тази игра е приключила.
„”

Общият брой на отговорите за 7-те въпроса от играта е 258. Верните отговори са 149.[14]

Най-труден въпрос: Въпрос №2 с 13 верни отговора.

Победителка е Нина Милушева. Освен нея, с по 6 верни отговора са:

 • Kraft
 • loopnet
 • Nadya
 • Георги Мулешков
 • Диан Пантелеев
 • Кремена
 • Мариана В
 • Румяна Станкова
 • Стефка Стоянова
 • Стоян В
 • Юлиян Цветков

Победителката е избрана чрез random+number.

Уточнение[редактиране на кода]

По повод на създадения спор за 6-ти въпрос на темата Изобразително изкуство: „Името на кой художник е в основата на математически термин?“

Отговорът „Фидий“ може да се сметне за верен само и единствено ако се съобразим с дефиницията, че „Художник е всеки който създава произведения на изобразителното изкуство.“ Художник е обобщаващо определение.

По дефиниция е правилно да се каже художник – живописец, художник – график, художник – скулптор.

В този смисъл Фидий може да се сметне за художник – скулптор.

Но днес това не се използва.

За работещите с пластични средства е добило гражданственост да се наричат скулптори.

А художниците които създават произведения с различни средства, цвят, линия и др. (Леонардо да Винчи, Пикасо, Ешер и др.) е прието да се определят с обобщаващото определение – художници (вместо поясненията с тире. Ако трябваше да се опише Пикасо, който създава произведения с широк обхват на изразни средства, нямаше да ни стигне времето от писане на тирета.)

Тъй като в дадения спорен въпрос не е ясно обобщаващият термин „художник“ ли е използван или придобилият гражданственост „художник“ – създаващ произведения в живописта, графиката или приложните изкуства се приема и отговора „Фидий“, макар че ако се целеше този отговор въпроса щеше да е „Името на кой Древногръцки скулптор е в основата на математически термин?“

Единствените писмени данни, които имаме за Фидий са, че е работил в областта на скулптурата, релефа и архитектурата. Не се споменава да е създал стенописи или др.