Уикипедия:Правила за наименуване/Кирилица или латиница/Обсъждане/2006

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архив Това е архив на старо обсъждане в именно пространство „Уикипедия“. Моля, не редактирайте съдържанието на страницата! Ако желаете да започнете нова дискусия или да подновите стара, моля, направете го на текущата беседа.

ЗА кирилицата

Каквото и да става, аз съм на мнение, че имената трябва да са задължително на кирилица. Няма такова нещо като "разпространено название на латиница" - това, че хората се оправят е отделен въпрос. Добър е примерът с китайския - със сигурност широко разпространено е името на китайския президент, изписано с йероглифи - все пак поне половин милиард могат да го прочетат.

Що се отнася да "запазена марка" във вид на име, тук не става въпрос за продажба или по друг начин "предлагане" на продукт или подобно, ами за предаване на информация в една култура - българската - за която е специфична и задължителна системата на изразяване под формата на български език, изписан с кирилица.

А това с албумите и песните си има просто и лесно решение - все пак досега не съм срещал толкова изключително невероятно ценен и научен албум, че да му трябва статия с латинско име. Който ще пише дискография, да я слага в една статия с името на кирилица (било то от рода Група (дискография) или подобно). Обаче, трябва да има поне превод на имената на песните или каквото е там, но отново *вътре* в статията, а не в заглавието. Пък ако трябва и транскрипция, анализ, шарж или каквото искат авторите допълнително да си слагат.

Някъде мернах нещо за автомобилите - тук вече не виждам смисъл да се коментира; какво му е на Мерцедес или чудесно хрумване ли е Moskwich. Между другото - полицайчетата в БГ пишат имената на колите на кирилица и се спряват добре. Няма да коментирам дали някой съд ще се зарадва на чуждогрозно писмо.

Има и още нещо - наскоро се сблъсках с един феномен - хващам аз една празна връзка, натискам, създавам статия, отивам в категория, слагам страницата (ръчно изписана) за Категория инфо - връзката червена! Бре! Връщам се назад - статията там; отивам в категорията - има я, ама не и като Категория инфо. Нищо - създавам я наново с писане в полето за адрес, отивам в категорията - вече я има като главна за категорията, ама я има и на два пъти по-надолу. Лелеее! Видях се в чудо. Седя си и зяпам, по едно време гледам, че "K"-то на първата статия нещо не прилича на "К"-то на втората (виж: K/К). То какво се оказа - връзката за статията, от която тръгнах беше с първа буква на латиница. То добре, че има разлика между двете, че иначе... Та, така с "улеснението" латиница...

--Kamen 18:50, 17 февруари 2006 (UTC)

П.П. Че се сетих и още нещо по отношение на разширената кирилица - все пак до статиите се достига чрез писане от клавиатурата, а се съмнявам, че на БДС-а скоро ще се въведе ѭ.

И на шега - да включим по едно ы във всяко заглавие - да ги видим хорицата с фонетичната (че това ми е болна тема, т.е. поболява ме усмивка)