Уикипедия:Правилен български език

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Няколко уикипедианци със сходни интереси стартираха този проект, за да могат по-лесно да организират дискусиите, отнасящи се за Правилен български език. Тази страница и нейните подстраници съдържа техните решения за организацията, структурата и пр. Ако желаете да помогнете, впишете се сред участниците или дайте своите предложения на беседата.

Заглавие[редактиране на кода]

Проект в Уикипедия – Правилен български език

Цел[редактиране на кода]

Този проект има за цел да събере на едно място обсъжданията по въпроси на българския език и правопис, при които има неяснота или чието прилагане в Уикипедия е проблематично. Могат да се обсъждат и напълно нови явления, нерегламентирани в настоящия Официален правописен речник на българския език (изд. Просвета, 2012 г.), като се надяваме да допринесем за бъдещото прецизиране на правилата.

Накратко, идеята е в проекта да се съберат на едно място проведените обсъждания по теми, по които е достигнат консенсус, за да не се лутат читателите или редакторите из многобройни фрагментирани обсъждания.

Сродни статии[редактиране на кода]

Участници[редактиране на кода]

Структура[редактиране на кода]

Като първо приближение предлагаме по всяка нова тема да се отваря подстраница (например Уикипедия:Правилен български език/Представяне на числителни редни с цифри), на която по възможност да се поставят връзки към вече протекли обсъждания. Така всеки ще има възможност да почерпи информация за вече дискутирани неща, за да не се налага да повтаряме. При постигнат консенсус отгоре на страницата може да се оформи каре с правилото.

Задачи[редактиране на кода]

Ресурси[редактиране на кода]

Разполагаме с хартиени издания на:

  1. Официален правописен речник на българския език (2012)
  2. Български тълковен речник (2005)
  3. Как се пише? Основни правила за езикова грамотност, Павлина Върбанова (2020)

На разположение сме за справки по конкретни въпроси.

Разбира се, има и авторитетни онлайн възможности за справки:

  1. Езикови справки – БАН
  2. Как се пише

Вижте също[редактиране на кода]