Уикипедия:Проектиране на шаблони/Принципи за наименуване

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Наименуване на инфокутии[редактиране на кода]

Преместено от Уикипедия беседа:Проектиране на шаблони/Инфокарета.Борислав 13:23, 3 август 2008 (UTC)[отговор]

Този въпрос е част и от темата за Принципи за наименуване на шаблони, в рамките на която планирах да предложа заглавията на всички инфокутии да се унифицират към „нещо си инфо“.

Сега разгледах Категория:Карета с показатели. За мое съжаление в заглавията на повечето шаблони липсва „инфо“, което би направило по-трудно унифицирането им, но не невъзможно, разбира се. Шаблоните без „инфо“ в заглавието може и да са повече като брой, но предполагам се ползват в ограничени мащаби. Един шаблон като {{биография инфо}} например се ползва, по оценки на Григор, в ~ 10 000 статии, логично ми се струва да го вземем за модел на унификацията. усмивка

Но нека коментирам и другите предложения на Григор:

  • Заглавия от вида ~каре според мен не са достатъчно мнемонични и са неприложими в повечето случаи. В случая с Химкаре е било просто въпрос на късмет, че звучи така простичко и готино; но в повечето случаи няма да е така.
  • Заглавия съдържащи инфокаре са просто 4 букви по-дълги от същите, съдържащи само инфо, каквито така или иначе има вече достатъчно много, т.е. може да се мисли, че има известна наложеност.
  • Отпред или отзад да стои служебната думичка. Някак свикнала съм да я гледам отзад, а и така няма да затормозява сортирането в категориите. Ако е отпред, значи или всички шаблони в дадена категория с инфокарета да се сортират по И, или да трябва да се въвежда ключ за сортиране, а това е излишна хамалогия.
  • Тирета между думите? Според мен няма нужда, само ще създават объркване. Тиретата се наложиха в шаблоните за мъничета, но мисля, че няма нужда това да се простира и над други шаблони.

Спири 07:14, 3 август 2008 (UTC)[отговор]


Отговор на коментарите:
  • Броят на шаблоните с определено име според мен не е определящ: ако промяната си струва, ботовете се справят с този тип проблем. Предлагам временно да игнорираме този аргумент, за докато преценим полезността на промените.
  • Заглавия от типа на "Химкаре" действително често няма да са сполучливи: предложих го просто за да има алтернативи. Ако няма други съображения, предлагам да ги изключим от обсъждането.
  • Има шаблони, които са информационни, но не са карета. По характер са всякакви други (не могат да бъдат групирани с обща ключова дума), и ще стават все повече с времето (и сега са доста: просто повечето не съдържат "инфо" в името си, а би било полезен отграничител.) Затова "инфокаре" ми се струва по-точно.
  • Служебната думичка и сортирането: не очаквам да е страшен проблем. Ако ще имат общ изглед, е логично да бъдат деривирани от общ базов шаблон: сорткатът може да се постави в него. Но и отзад не е страшно.
  • Тирета между думите: идеята им е да улеснят малко автоматичната обработка. Ако заглавието отразява йерархията, е удобно всяко ниво да е една дума.
-- Григор Гачев 09:57, 3 август 2008 (UTC)[отговор]
Хм, ако говорим за йерархии, не е ли по-добра организацията с подстраници? Компонентите от даден шаблон отиват като подстраници, разделени с наклонена черта, а не като самостоятелни страници от ИП Шаблон. Струва ми се много по-лесно за автоматична обработка, по-лесно за откриване от човек а и няма да е толкова разпиляно. Дано да говорим за едни и същи неща. усмивка Спири 10:04, 3 август 2008 (UTC)[отговор]
За инфокаре и инфо — да, с бот всичко се постига. Просто посочих, че инфо може да претендира за известна наложеност в умовете на хората, които правят шаблони, а както знаем това не се оправя с бот. усмивка Като гледам обаче и колко много шаблони от този тип не го ползват, не мога и да настоявам много повече от това. Иначе, те почти всички шаблони, като се замислиш, са информационни, и ако трябва може да помислим за генерално въвеждане на нова по-ясна терминология, може би трябва да пренесем тази дискусия на Уикипедия:Проектиране на шаблони/Принципи за наименуване, понеже и без това съм го заложила като приоритетна тема за обсъждане. Спири 10:15, 3 август 2008 (UTC)[отговор]
Принципно съм поддръжник на подстраниците, знаеш. усмивка Ще има обаче много компоненти, които ще са използваеми в повече от един шаблон - те е добре да са отделни страници. (Подозирам също и че много компоненти, които отначало ще смятаме за използваеми в само един шаблон, ще получат употреба в повече от един, и ще се наложи изнасяне в самостоятелна страница; това обаче ще е лесно за оправяне - тъй като ще се използват само в шаблони, ще има сменяне на малко места.)
Алтернативна идея на подстраниците е шаблон и съответните му компоненти да се поставят в тяхна си категория; в момента е така с Химкаре и компонентите му, и с Инфокутия аниманга и компонентите му. Има предимства и недостатъци. Основно предимство: ако компонент стане използваем в повече от един шаблон, просто му се добавя категория, или се прекатегоризира в категория за общи компоненти. Основен недостатък: многото категории ще правят търсенето на шаблони по-неудобно, а имената на компоненти може пак да се наложи да се променят.
Ще има също така и шаблони, които ще са полезни само като база за други. Примерно да имаме шаблон Инфокаре, който служи единствено за правене на негова база на конкретни инфокарета. Или пък може да е удобно Инфокаре футболист да се направи на базата на Инфокаре личност. (Или да се разработи компонент "футболист", предназначен за влагане в Инфокаре личност: така една личност може да бъде описана в няколко отношения; в БГ-Фантастика има Инфокутия вложка писател, Инфокутия вложка преводач и т.н., които са компоненти на Инфокутия личност, и така вършат чудесна работа.)
За имената: действително отначало ще има проблеми с установеността, но мисля, че с блага дума ще ги решим. Оттам нататък систематичните имена ще са много голямо удобство, не само за новаците, но и за пренаучилите се "ветерани". Действително е добре да си изработим систематика за именуване на шаблони; тази дискусия е за там. -- Григор Гачев 14:51, 3 август 2008 (UTC)[отговор]

Предложения[редактиране на кода]

Шаблоните за инфокутии са два типа: карета и компоненти (вложки). Свързани с тях са потенциалните шаблони за оформяне на карета и техни елементи (стилове и пр.)

Именуване на карета[редактиране на кода]

Предлагам да е наименование, което включва отпред или отзад обозначител.

Обозначител[редактиране на кода]

Предлагам за обсъждане "Каре", "Инфо", "Инфокаре" и "Инфокутия".

"Инфокутия" според мен се покрива като значение с "Инфокаре", но е по-дълго - предлагам да отпадне от разглеждане.

"Инфо" е по-привично, но е твърде широко - за в бъдеще е риск за систематични каши. Сега слагащите инфокутии в статии не са твърде много хора, преходът няма да е тежък. Според мен си струва да го променим.

"Инфокаре" е по-специфично от "каре" (на практика е идеално специфичното). "Каре" също е достатъчно специфично, и по-кратко. Шаблони обикновено се вмъкват с копи/пейст - дължината на името им е без значение; при четене на списък шаблони обаче по-краткото име улеснява.

Ако ще правим трайна система за оттук нататък, клоня към "инфокаре" или "каре". -- Григор Гачев 08:45, 4 август 2008 (UTC)[отговор]

Отпред или отзад[редактиране на кода]

Поставянето на обозначителя отпред прави систематиката на шаблона малко по-добре видима. Поставянето му отзад улеснява сортирането на шаблоните в категории.

Указването на сортиращ ключ се прави еднократно ({{сорткат}}) за шаблона, докато оценката на систематиката човек я прави всеки път при поглеждането на името. Опитните уикипедианци свикват, но за новаците е малко улеснение.

Разликата е минимална: за мен е почти без значение. -- Григор Гачев 08:45, 4 август 2008 (UTC)[отговор]

Именуване на вложки[редактиране на кода]

Някои вложки ще се използват в повече от едно каре: предлагам за идентификатор "вложка". Отпред или отзад - аналогично на както решим за карето.

Вложки за в само един шаблон ще са или подстраници, или страници в категория за този шаблон. Ако са подстраници, няма смисъл от идентификатор; иначе както при общите вложки. -- Григор Гачев 08:45, 4 август 2008 (UTC)[отговор]

Именуване на шаблони за оформяне на карета[редактиране на кода]

Предлагам система на именуване чрез поставяне на обозначители преди или след името, аналогично на при каретата и вложките. Обозначителите, по типове, предлагам да са както следва:

  • Таблицата на карето - "кареформат"
  • Заглавие на карето - "кареформат заглавие"
  • Заглавие на вложка - "кареформат заглавие N", където N е нивото на влагане (вложки пряко в карето - 1, вложки в тях - 2, и т.н.)
  • Клетка за параметър - "кареформат параметър" (може да има и "кареформат параметър N" за вложки)
  • Клетка за стойност - "кареформат стойност" (може да има и "кареформат стойност N" за вложки)
  • Забележка към карето - "кареформат забележка" (при оправдана нужда може да има и "кареформат забележка N")

(За повече информация вижте предложената шаблонна схема за инфокарета.) -- Григор Гачев 17:56, 4 август 2008 (UTC)[отговор]