Уикипедия:Разговори/Архив/2005/януари

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архив Това е архив на стари обсъждания в Уикипедия:Разговори. Моля, не редактирайте съдържанието на страницата! Ако желаете да започнете нова дискусия или да подновите стара, направете го на текущата страница.

Отворено писмо от Start.bg до членовете на българската секция в Уикипедия

Здравейте уикипедианци, искам да ви честитя новата 2005-а година и да пожелая все по-успешно развитие на българския вариант на Свободната енциклопедия.

Бих искал съща така да ви представя още една възможност да бъдете полезни на интернет обществото чрез вашите знания. Преди почти година започна проектът www.Start.bg - портал/директория с линкове, където всяка тематична страница се редактира от отделен човек, любител или професионалист в дадената област. Целта е създаването на портал от потребителите за потребителите, така че съдържанието на сайта да отразява реалния интерес на публиката. Самите страници представляват избрани категоризирани линкове по дадената тема, с подходящото редакторско описание към тях. Редакторите могат да пишат свои собствени статии по проблеми и въпроси, по които няма публикувана добра информация, или пък информацията е остаряла.

Ние уважаваме приносът на нашите редактори към портала и държим те могат да получат не само морално, но и материално възнаграждение за него. Всеки редактор в Start.bg може да постави стандартен размер банер на своята страница или да вмъкне ВИП линкове, приходите от които са изцяло за него. Редакторите, живеещи в София и околността, се ползват и от привилегията на закупуване на хардуер на преференциални цени.

Start.bg си е поставил за цел а се превърне в изчерпателен каталог, линковете в който представят най-доброто, което може да се намери в българското и световното уеб пространство.

Към момента в проекта участват над 200 редактори, които редактират повече от 300 теми. Ако желаете да имате принос в изграждането на www.Start.bg можете да се свържете с мен на е-майл georgi@start.bg или по ICQ 299249601

За информация посетете: http://start.bg/index.php?pageid=11

Поздрави на всички, продължавайте все така да давате своя принос към развитието на българския уеб.

Geo - Start.bg admin

Среща на уикимедианци за Централна и Източна Европа

Hello! I'd like to draw the attention of your Wikicommunity to a Wikimedia meetup that we would like to orginize later this year. We would be greateful for any new ideas you might have or any help you can offer. And... Oh yeah - see you there! :)

See the meetups page on Meta for more details.

Best regards, TOR 16:45, 3 яну 2005 (UTC)

Бот-флаг за Потребител:Glimz

Благодарение на няколко потребителя, нашата Уикипедия вече се радва на бая статии за животни и други организми. Някой път се налагат промени по таксо-кутиите им, а това както видяхме не се отразява добре на Последни промени. Затова искам да помоля за бот-флаг на акаунта ми Glimz, който смятам да ползвам за подобни манипулации (ще обявявам тук и в страницата на бота бъдещи задачи). Някой има ли възражения? --Станислав 16:21, 7 яну 2005 (UTC)

Вече имам бот-флаг. Ще пусна две задачи за заместване след малко. За повече информация: Потребител:Glimz. --Станислав 17:39, 11 яну 2005 (UTC)
Според ен: ботовете се използват в ненатоварено време и в моментите, когато връзката към Уикипедия е добра. -- БезСрамни устни 17:44, 11 яну 2005 (UTC)
Прав си, беше ми излязло от ума; ще проверя натоварването. --Станислав 18:08, 11 яну 2005 (UTC)

Ботове

Здравейте, Българската Уикипедия вече има IRC бот, който показва Последните промени в IRC каналът #bgrc.wikipedia Всички уикипедианци, които ползват IRC като средство за комуникация, могат да посетят канала, за да наблюдават текущите промени, без да се налага френетично да обновяват страницата с промените. До преди малко говорих с Кейт Търнър, която беше безкрайно любезна и услужлива и вече ботът е факт. В момента е конфигуриран да показва промените в UTF-8 кодиране, защото същият бот се използва и в други Уикипедии, но Кейт, по моя молба, се зае да пусне нов бот, специално за нас, който да показва промените в cp1251 кодиране. Тя спомена, че е възможно да има технически затруднения ако това се направи, защото Уикипедия е с кодиране UTF-8. Преминаването на информацията в cp1251, според Кейт, може да причини проблеми със, цитирам, "специалните символи и символи, които ги има в UTF-8, но не присъстват в cp1251". Понеже не съм много добре запознат, я помолих засега да го остави така, докато се изясни има ли такива проблемни символи и дали е добре да се сменя кодировката. Мнения? --БезСрамни устни 01:48, 11 яну 2005 (UTC)

Чудесна новина. Според мен е по-добре да си остане в UTF-8 - всички що-годе качествени и съвременни чат клиенти се справят чудесно. Иначе при несъществуващи символи, в най-добрия случай ще станат на питанки, а в най-лошия целият текст няма да се покаже. --5ko | Беседа 08:11, 11 яну 2005 (UTC)
Кейт ми показа, че има един скрипт за Мирц, който превръща текста от кодова таблица UTF-8 към CP-1251. Нека потребителите на стари програми да го инсталират и да кажат дали работи: http://www.acko.net/blog/utf-8-mirc За хората с "Чатзила", командата е просто "/charset utf-8", като се влезе в канала, първия ден. За "Kopete" и "Gaim" се избира кодировка UTF-8 от менютата. --5ko | Беседа 08:46, 11 яну 2005 (UTC)
Работи. Само че е безумно бъгав, освен това кодирането е направено по доста тъп начин - показват се и двата вида кодировки, което донякъде е доста дразнещо. Може и да седна някой ден да си поиграя с него, но не обещавам. -- БезСрамни устни 15:04, 11 яну 2005 (UTC)

Абе аз съм чул, че IRC освен канал, има и име на сървър. Иначе не може да се свържеш. Или аз не знам? Я обяснете. (ИнжИнера 19:52, 11 яну 2005 (UTC))

Съжалявам. Стаята ни за разговори е на irc://irc.freenode.net/#bg.wikipedia , а тази с последните промени е на irc://irc.freenode.net/#bgrc.wikipedia , на същия сървър. --5ko | Беседа 22:15, 11 яну 2005 (UTC)

International Writing Contest

Hello everybody,

In Berlin at Dezember 2004 there was the critique that there is not enough connection in the work of all the different Wikipedias in their different languages. I think, that an internationally linked writing contest should be one possible chance to cooperate and work together. At March 1st there will be the start of the second writing contest in the german Wikipedia so I thought, we can start it as an international project. There had bee contests in the Wikipedia of the Netherlands nl:Wikipedia:Schrijfwedstrijd, the german Wikipedia de:Wikipedia:Schreibwettbewerb and the english one en:Wikipedia:Danny's contest and as far as I could see it, it worked really good.

I hope you will join the Contest, please visit meta:International writing contest to find out more. -- 149.225.56.90 08:54, 11 яну 2005 (UTC) (Achim Raschka aka Necrophorus)

Hello again, seems to be noone who is interested. I would be great, if someone can translate this message and comment the ides on meta:International writing contest. Greetings again Achim Raschka aka Necrophorus 14:08, 17 яну 2005 (UTC)

Търсачката

относно търсенето на селата, моля в търсачката, когато се търси Братя Кунчеви, последното да може да се търси и по историческото си име Черково.

Вече има едно село Черково в община Карнобат. Ще добавя в началото препратка към Братя Кунчеви. --Спас Колев 12:32, 13 яну 2005 (UTC)

Смяна на потребителско име

Здравейте,

Преди да съм почнал да участвам в bg.wikipedia.org бих искал да се реши един проблем. Регистрирах се като ОгнянКулев и по-късно разбрах, че може да има интервали в името чрез използване на знака подчертавка. Има ли начин да се преименува потребителското ми име. Ако не, ще си направя ново име и вече ще действам с него.

Запознайте се с условията за смяна на потребителското име и подайте завление на английски тук (в английската Уикипедия) или тук (в МетаУики), като изрично посочите, че потребителското ви име е в българската Уикипедия.--Хари 09:43, 16 яну 2005 (UTC)
За съжаление не мога да вляза като Потребител:ОгнянКулев в английската Уикипедия, за да изпълня инструкциите, написани там. Насочих се към МетаУики, но реших просто да използвам новия Потребител:Огнян Кулев, а старото потребителско име да си „виси“. --Огнян Кулев 16:48, 17 яну 2005 (UTC)
Здравей и добре дошъл! Тъй като още нямаш редакции по статии, просто създай новото потребителско име, а старото ще остане неизползвано - освен теб, никой друг няма да го ползва. За истинска "смяна" на името има смисъл само, ако искаш предишните ти редакции да се "преместят" от старата сметка на новата. --5ko | Беседа 10:11, 16 яну 2005 (UTC)

Таксо-таблици - ако ги ползвате: README

Таксо-таблиците спряха да се показват правилно (без да има промяна в кода). Това мисля че не е от общото пренатоварване на системата, а понеже MediaWiki спря да обича разпръснати, незатворен/отворени HTML-тагове по шаблоните. Аз вече имам готова, по-нова версия на таксо-таблиците, работеща на едно друго уики. Смятах да отложа прехвърлянето, докато Уикипедия не се съживи, но сега виждам, че трябва да се заема веднага. Няма да има нужда от никаква промяна в статиите, използващи шаблоните, но процеса на прехвърлянето като гледам ще е дълъг и болезнен, заради състоянието на системата. (Ще започна с едни шаблони, които не бъркат досегашните таксо-таблици, и ако редактирането съвсем не е възможно, ще отложа операцията.) --Станислав 15:58, 19 яну 2005 (UTC)

(За съжалание не става. Ще опитам скоро пак.) --Станислав 16:40, 19 яну 2005 (UTC)
Вече са готови и работят. Ако имате идеи за подобрения, допълнителни елементи, и пр. — пишете ми. --Станислав 19:11, 19 яну 2005 (UTC)

Картинките и GFDL

Качвайки тук GFDL картинки от en: или друго уики, без да споменаваме лиценза и автора на картинката, нарушаваме този лиценз. Ще помоля всеки, който е качвал тук подобни картинки, да ги обходи и на всяка да попълни автора (той трябва да е въведен на оригиналната страница) и лиценза (това става, като се добави {{GFDL}} в страницата). Също така е хубаво винаги да се слага междуики към оригиналната страница – например [[en:Image:Picture.jpg]]. А за в бъдеще такива картинки могат да се качват направо в commons: - винаги обаче трябва да се добавят автора и лиценза. --Борислав 09:44, 22 яну 2005 (UTC)

Това за GFDL-картинките спада към лесноизпълнимите неща, и затова нищо не пречи да се спазва лиценза (поне доколкото описването на авторите в Картинка:XXX, вместо при всяко показване се счита за достатъчно). Неприятният детайл идва с GFDL-текст от Уикипедия: ако някой преведе статия от другоезична Уикипедия (напр en:), би трябвало да окаже в статията всички потребители/IP-та, видими от историята на статията, както и частите от текста, за които всеки един отговаря. Това няма как удобно да стане, освен ако не сметнем че и bg: и en: са част от една публикация, и връзката от bg: към en: (откъдето се вижда и историята) е достатъчна. В този случай и изискването с картинките е съмнително. (Друг е въпроса, че малко хора/mirror-и спазват GFDL при разпространението на статии от Уикипедия. Самата Уикипедия не преследва случаи, ако в копието е оказана като източник и има обратен линк към нея, което според GFDL не е достатъчно.) (Също друг въпрос е, дали GFDL е бил подходящ избор като лиценз на Уикипедия.) --Станислав 02:27, 24 яну 2005 (UTC)

Стари новини.

Къде ще архивираме старите новини, дали в Текущи събития или в Портал:Новините?--Ема 19:16, 23 яну 2005 (UTC)

Може би Текущи събития? --Борислав 19:21, 23 яну 2005 (UTC)
Добре. Засега има още място и няма да ги местя. Имам още един въпрос. Дали препратката "още новини" да не води към Текущи събития?--Ема 19:27, 23 яну 2005 (UTC)
Да, Портал:Новините е неактивен. --Борислав 20:05, 23 яну 2005 (UTC)

Категоризация на главни статии

Хайде да измислим конвенция, как да се категоризират главните статии в дадена категория, за да изглеждат нещата единни:

  1. [[Категория:Xxxxx|!]] — вижте статия Птица, главна за Категория:Птици ; или
  2. [[Категория:Xxxxx]] — вижте статия Риби, главна за Категория:Риби
  3. да не се категоризира в собствената си категория [нов вариант]

От една страна, категоризирането под удивителен знак прави удобно достъпването на главната статия от страницата на категорията, от друга обаче не седи добре като стил, защото няма смисъл да се категоризира под "!". Що се отнася до достъпа, мисля че ще е по-прегледно, ако в текста на категорията Xxxxx има нещо от сорта "[[Xxxxx]] е нещо си, подклас/инстанция на [[нещо друго]]". Такъв подход би улеснил и навигацията из категориите, поне за тези които се намират в тера инкогнита спрямо Xxxxx. --Станислав 02:07, 24 яну 2005 (UTC)

Аз съм определено за първия вариант. Добре е да бъде отделено някак, може би трябва да приемем конвенция дали ще е "!", или "*", или " "... (и трите съм срещал в ен:). Колкото до препратката към по-общата категория (ако съм разбрал правилно) - мисля, че без друго я има най-долу. --Спас Колев 09:48, 24 яну 2005 (UTC)
Ако примем 1., трябва да е "!", защото е най-горе като сортиране, и няма опасност да пропадне някъде. За 2. и общата категория: има препратка за нея долу, но няма за нейната статия. По-важното е обаче в текста да се вижда баш-статията за категорията (която допълнително я има и "азбучно-естетично" подредена в списъка). --Станислав 10:18, 24 яну 2005 (UTC)
Отдавна си мисля, че третият вариант е най-удачен – споменаването на главната статия в описанието на категорията и категоризирането й в по-общата категория. Например: статията България отива в Категория:Европейски държави и се споменава в началото на Категория:България. --Борислав 10:02, 24 яну 2005 (UTC)
Аз съм против този вариант: това са енциклопедични=тематични (не таксономични) категории, т.е. в Категория: България по моему се очаква списък от нещата, които могат да се прочетат, свързани с темата, а статията България определено е сред тях. В en: също са на този принцип (т.е. България е (поне) в категории България и Европейски държави). --Станислав 10:18, 24 яну 2005 (UTC)
Все още не виждам нищо, което да говори против този вариант. --Борислав 10:26, 24 яну 2005 (UTC)
Вярно, че това горе не е изправен аргумент :-). От статията България обаче ще трябва първо да се коцука до Категория:Европейски държави, преди да се стигне до желания тематичен списък. Или ще трябва да има "Вижте още" за категорията във всички "главни" статии. В много случаи самото наличие на Категория:Xxxx се забелязва от читателя, когато чете статията Xxxx и погледне долу темите, в които е категоризирана. --Станислав 10:37, 24 яну 2005 (UTC)
Този казус (имам предвид статията България) едва ли променя същността на проблема с правилния ранкинг на категориите, но аз си мисля, че България трябва да си бъде в основна Категория:България, а не част от Категория:Европейски държави. Все пак това е българското Уики. Така или иначе, до днес не бях влизал в основната статия България и установих, че се налага доста работа по нея. Трудничко е нещо такова, но видимо липсват линковете, които биха помогнали да се види цялата гама от статии, написани конкретно за България, за български условия и пр. ToKo 11:44, 24 яну 2005 (UTC)
Тук няма значение, дали енциклопедията поставя акцент върху България (понеже е българоезична, това със сигурност си е така), тъй като това не променя категориалния статус на темата на статията България. България си е европейска държава, и следва да е в съответната категория; в противен случай страницата Категория:Европейски държави няма да включва България :-). Нищо не пречи България да е и в други категории (като Категория:България), и е ясно, че подкатегориите на Категория:България ще са много по-развити, отколкото на други държави (ако те въобще имат своя категория). --Станислав 14:41, 24 яну 2005 (UTC)

Изглежда в другите Уикипедии се среща по всички начини, аз го бях видял някъде в първия вариант с удивителната и за това съм го правил навсякъде така, но и втория вариант не изглежда зле, като тук например [1]. В крайна сметка, ако се приеме друго решение съм съгласен, само желая да има униформеност на категориите. Може би е най-добре да се провери кой е най-използвания вариант и да се прилага той. The Engineer 12:45, 25 яну 2005 (UTC)

Choose namespace

При разглеждане на приносите забелязах, че в най-горната част на страницата, където може се избере именно пространство, надписът е на английски: Choose namespace:. Понеже не знам къде е, ако някой знае, нека го промени :-).--Хари 14:16, 24 яну 2005 (UTC)

Готово. Иначе се прави така: Специални страници -> системни съобщения -> търсене (с браузъра) на текста -> щрак+редактиране. --Станислав 14:28, 24 яну 2005 (UTC)

Мерси. Не се сетих. Всъщност, търсех го в 'All messages', а то било слято:-).--Хари 14:43, 24 яну 2005 (UTC)

Тестване локално на Уикипедия

Намерих една интересна страница за визуализация на Wiki форматиране локално, ето препратката: [2] . Това е javascript, който може да се свали от страницата на автора и да се използва без сървър. --Ема 19:06, 24 яну 2005 (UTC)

МОЛИМ ВИ ДА НЕ ЗАЛЕПВАТЕ

При редактиране всеки път ми се набива текта „МОЛИМ ВИ ДА НЕ ЗАЛЕПВАТЕ ТУК ТЕКСТОВЕ ОТ ДРУГИ САЙТОВЕ! БЛАГОДАРИМ ВИ!“, особено „ЗАЛЕПВАТЕ“. Може и да не е толкова важно, но лично на мен ми се струва, че не звучи много добре, по точно, звучи странно. Какво пречи в конкретния случай да поставим „КОПИРАТЕ“? Още повече, пояснява се с тук: „МОЛИМ ВИ ДА НЕ КОПИРАТЕ ТУК ТЕКСТОВЕ ОТ ДРУГИ САЙТОВЕ!“--Хари 21:03, 28 яну 2005 (UTC)

Смених го. –Борислав 21:37, 28 яну 2005 (UTC)
Дали няма да звучи по-добре: „МОЛЯ НЕ КОПИРАЙТЕ ТУК ТЕКСТОВЕ ОТ ДРУГИ САЙТОВЕ!“? --Ема 21:40, 28 яну 2005 (UTC)

Учредяване на медали за приноси

Предлагам да се учреди присъждането на медал за приноси и съпричастност към проекта по подобие на английската уикипедия. Вижте en:Barnstar, en:Wikipedia:Barnstars on Wikipedia и тази препратка за повече информация. -- Gregg беседа приноси 16:11, 29 яну 2005 (UTC)

Смятам, че е рано за това. --Емил Петков 16:21, 29 яну 2005 (UTC)
Аз съм съгласен. --Борислав 18:50, 29 яну 2005 (UTC)

Правоговор и правопис

Извинявам се за непростимото ми невежество в следните области:

  • История
  • Лингвистика
  • Български език
  • Граматика
  • Английски език
  • Правопис
  • и още много други.....

, но откривам на много места кан Кубрат, кхан Кубрат, Хазарски каганат, Хазарски кхаганат и други подобни. Още по лошото е че не откривам само тях, ами и хан, хаганат. Та въпросът ми е на какво се дължи това и кое е приетото название в Българския език. Цял живот съм го учил, търсил и срещал като хан и хаганат, и през ум не ми беше минало да търся например кан Тервел, кан Аспарух и кан Кубрат. Ако причината се дължи на криво разбрана транслитерация в която е отнето звуковото съдържание на Н (ейч) и е прието да се използва единствено за промяна на предшестващата го съгласна ш=sh ч=ch х=kh ж=zh, както бях чел в някаква наредба за предаване на български букви с латиница, то английското kh = х (българско), а не на к, както бихме го прочели в английска дума. Както бях видял българската дума схванат, като skhvanat. Виж [3], [4]. (Направи ми впечатление по някаква глупава аналогия с испанския, където каганат означава нещо като насран :)). The Engineer 18:31, 31 яну 2005 (UTC)

И според мен на български има само един правилен правопис/-говор на титлата ('хан'). Мисля че други спелинги трябва да се коригират. --Станислав 18:55, 31 яну 2005 (UTC)
Лично аз, дори и да съм чувал вариант кан, не съм го възприемал като естествен. В Речника на българския език обаче присъства по следния начин: КАН, канът, кана, мн. канове, м. Истор. Хан. Титлата на българския владетел е звучала кан, така е и записана. Й. Вълчев (Стъпала към небето, роман, Варна, 1969).
От примера се вижда, че вариантът кан се е използвал в художествената литература за колорит, а сега, го използват предимно напр. на такива места. В науката се използва хан, напр. в известния труд на Моско Москов Именник на българските ханове (ново тълкуване), С. 1988. --Хари 19:03, 31 яну 2005 (UTC)
В най-новата енциклопедия "История на българите том I" навсякъде са писани като "канове". Освен това, на тази страница намерих следната информация: 1. Титлата КАНАСУБИГИ (в в текстовете е ползвана интерпретацията на преводача - "КАН СЮБИГИ") на българските владетели Крум, Омуртаг и Маламир е била обект на огромни спекулации от страна на повечето учени занимавали се с древната българска история. Според едни тази титла е тюркска /без никакви аргументи се отъждествява с титлата ХАН/, според други - източно иранска. Фрапиращо е, че всички тези предположения са извънредно субективни - зависят от виждането на автора относно етническия състав на древните българи. Обективният анализ на терминът обаче ни дава право заключим, че най-вероятно тази титла е латинска. КАНА СУБИГИ се превежда дословно от латински - МЪДЪР ПОВЕЛИТЕЛ. Надписите на Крум, Омуртаг и Маламир са единствените, които съдържат тази титла. Титла "ХАН" НЕ Е ЗАСВИДЕТЕЛСТВАНА в нито един документ или археологически артефакт свързан с древните българи !, като съм склонен да вярвам. --Webkid 19:27, 31 яну 2005 (UTC)