Уикипедия:Разговори/Архив/2013/юни

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архив Това е архив на стари обсъждания в Уикипедия:Разговори. Моля, не редактирайте съдържанието на страницата! Ако желаете да започнете нова дискусия или да подновите стара, направете го на текущата страница.


Ново лого за Уикипътешественик

Да споделя, че поради приликата на избраното лого за Уикипътешественик и логото на световната търговска организация ще има нова процедура по избор на лого. Гласуването ще бъде обявено в най-кратки срокове. dimi_z (беседа) 09:48, 1 юни 2013 (UTC)

Trademark discussion

Hi, apologies for posting this in English, but I wanted to alert your community to a discussion on Meta about potential changes to the Wikimedia Trademark Policy. Please translate this statement if you can. We hope that you will all participate in the discussion; we also welcome translations of the legal team’s statement into as many languages as possible and encourage you to voice your thoughts there. Please see the Trademark practices discussion (on Meta-Wiki) for more information. Thank you! --Mdennis (WMF) (talk)

(Google превод) Здравейте, извинения за това публикуване на английски, но аз исках да предупредя вашата общност за обсъждане на Meta за потенциални промени в правилата за търговските марки Wikimedia. Моля, преведете тази декларация, ако можете. Надяваме се, че всички ще участват в обсъждането, ние също така приветстваме преводи на отчета на правния екип на най-много езици ако е възможно, и да ви насърча да изразите мислите си там. Моля, вижте дискусията за Търговска марка (на Meta-Wiki) за повече информация. Благодарим ви! --Rumensz (беседа) 05:33, 4 юни 2013 (UTC)

Петдневна учебна седмица

Имаме статия петдневна работна седмица, исках да напиша една за петдневна учебна седмица, но докато за работната има официални данни и указ, за учебната не мога да намеря нищо. Оказва се, че и тя е въведена постепенно, с големи разлики в отделните окръзи. В София хората си спомнят 1984-1985, в провинцията 1974-1975, а някои дори 1968-1969. Някой може ли да помогне с източници, информация? Мисля, че е важно да имаме такава статия.--Радостина 18:00, 11 юни 2013 (UTC)

Ще се опитам утре ако имам време да потърся нещо в АПИС, но едва ли има толкова стара информация. Може да е въведено с писма на МОН, а не със закон --Nadina 18:25, 11 юни 2013 (UTC)
По спомени на един познат, който е бил дълги години в системата на образованието някъде след 1986 е станала промяната. Той каза, че ако се провери до кога са съществували УПК (Учебно-професионален комплекс) (от проверката на историите на някои училища това е станало от 1982) може да се направи и някакъв извод за това кога е станала тази промяна. Защото при наличието на УПК имаме 6 дневна учебна седмица. Гледам от тук пише, че през 1982/1983 е започнало въвеждането в това училище. Ето тук източник за бг образованието.--Ilikeliljon (беседа) 18:26, 11 юни 2013 (UTC)
Това не е вярно, УПК си имаше и при петдневната учебна седмица и представляваше нещо като професионално обучение след 11 клас. --Nadina 18:44, 11 юни 2013 (UTC)
Аз лично никога не съм била на шестдевна учебна седмица, поне след 3-4 клас, когато вече имам ясни спомени. Така че има голямо разминаване, затова трябват официални източници. Ще съм благодарна, ако някой изрови, на нета има само спомени и те варират от 1968 до 1989...--Радостина 22:08, 11 юни 2013 (UTC)
Пак по спомени, вероятно е ставало на етапи за различните класове, а може би и в някои училища е въведено по-рано. Доколкото помня, когато аз бях в началните класове (1982-1985) в основния курс учеха и в събота, но за нас го отмениха. --Спас Колев (беседа) 12:03, 26 юни 2013 (UTC)

Имена на статиите на български или на латиница

Преместено на УБ:ПН/КЛ. --Iordan2000 б. 12:31, 11 юли 2013 (UTC)

Мъничета

Имам един въпрос: къде мога да видя броя мъничета в българоезичната Уикипедия? Благодаря предварително. Yavor18 (беседа) 12:53, 19 юни 2013 (UTC)

Категория:Мъничета --Молли (беседа) 13:12, 19 юни 2013 (UTC)

За стилистиката на музикалните статии

Въпросът ми е за стилистиката в музикалните статии. В момента така, както аз ги пиша, те следват: курсив за албумите, курсив за песните, кавички за музикалните групи. Въпросът ми е главно за тези музикални групи. Как предпочитате: с кави или без кави? Например: „Търтийн Флор Елевейтърс“ или просто Търтийн Флор Елевейтърс?

Поводът да ги пиша с кави е, че, доколкото си спомням, в един правописен речник на БАН от 1989 се говореше имената на футболни отбори, музикални формации и пр. и пр. да се изписват по този начин. Мога да се опитам да намеря точните думи, ако това ще свърши работа някому.

поздрави, --Александър 21:35, 24 юни 2013 (UTC)

Не може без кавички, освен ако името не е написано на латиница или е в курсив или се отличава от останалия текст по някакъв друг начин. Не се пишат кавички само за имена на географски обекти, общини и области, и някои културни обекти (театри, музеи, но само когато не се използва думата театър/музей пред тях). --V111P 01:45, 28 юни 2013 (UTC)
И аз така мислех, в общи линии. Затова запазвам положението такова, каквото е сега. Мерси за отзива! --Александър 19:00, 12 юли 2013 (UTC)
Моля. Трябваше да уточня горе, че това са правилата от книжката на БАН от 2011. --V111P 23:40, 12 юли 2013 (UTC)

150 000

Преместено на Уикипедия:150 000. --Izvora (беседа) 16:21, 28 юни 2013 (UTC)

Някаква идея за уики сайт без реклами

Бих искал да разбера мнението на общността, дали Уикия е най-подходящото място за колективно редактиране текста на нова Конституция, или някой може да посочи уики платформа без реклами в нея. --Stanqo (беседа) 08:05, 27 юни 2013 (UTC)

Почти всички уики-платформи извън Уикипедия имат реклами. Най-разумно е да имаш домейн, хостинг и оттам да си направиш собствено уики, иначе не знам дали Уикипедия е удачен вариант за обсъждане на подобно нещо. Да не говорим, че въпросният текст има страшно много пропуски. – Tourbillon Да ? 13:59, 28 юни 2013 (UTC)
Идеята е да се избере сайт на уики платформа, в който да се редактират и обсъждат различни варианти и идеи за нова Конституция. Този текст в Уикия е само примерен и използва като начален вариант сегашната конституция, а накрая е прибавена глава от швейцарската конституция с елементи на пряка демокрация. Разбира се по такъв текст тепърва ще трябва да се работи много за да добие завършен логичен вид. Поради естеството на сайта, не е добре да е частен, а да се хоства като обществен ресурс. А поставям въпросът за обсъждане тук, защото общността на Уикипедия е най-компетентна по въпросите за използване на уики платформа. Въпросът за максимална обществена съпричастност при съставяне на нова Конституция е много актуален и е добре да се намери най-подходящата форма за реализация. --Stanqo (беседа) 12:44, 29 юни 2013 (UTC)

От Фейсбук страницата: първите ТЕЦ-ове в България

Това съобщение е получено до Фейсбук страницата на нашата Уикипедия. Съжалявам, че го публикувам с известно закъснение. Моля чувстващите се компетентни да коментират (ако е нужно). Насочил съм автора към страницата тук (и, разбира се, съм обяснил, че всеки може да редактира в Уикипедия). — Luchesar • Б/П 17:19, 29 юни 2013 (UTC)

Здравейте,и поздрав за хубавата страница! Пиша ви,по повод една проверка в официалният сайт на Уикипедия! Там пише че ТЕЦ София е първата топлоелектрическа централа в България построена 1949 година?!?! ТЕЦ Перник е построен 1928 ако не се лъжа?! И тъи като съм участвал в демонтирането на оборудването,съм виждал кога е произведен 1Іви турбогенератор! Сега е музеийна гордост,произведен от Шкодови заводи,в добро състояние,консервиран,и ако има хора който да знаят как да го го пуснат,ще работи! Хайде да не бъркаме ТЕЦ Перник, С ТЕЦ Република! До ТЕЦ Перник се намират останките на ТЕЦ 3000 Волта,първата централа на Балканите,захраващи минните и уличното осветление на гр Перник,докато в царския дворец са били на свещи,1918година?!?! Може да е първата когенерация на Балканите,но Софиянци са далеч от електриката дълги годинки,щото горивото за централите ни е под краката,а тец софия минава на газ защото пепелината от въглищата изминава дълъг път с влакове,и затова е неизгоден! С уважение човек който си знае историята на Крайщето! Така ни знаят! -- Радостин Петров

Точно заради възможността общността да пуска собствени изследвания и разработки е добре да се запусне и раздела Уикиверситет. --Stanqo (беседа) 20:17, 29 юни 2013 (UTC)
Много ще се радвам да се заинтересуват още хора, защото разделът с енергетиката ни е доста слаб - аз понаписах нещичко, но трябва още много. По конкретната забележка - в Енергетика на България пише, че Перник беше пръв--Ket (беседа) 13:54, 30 юни 2013 (UTC)