Уикипедия:Разговори/Архив/2022/август

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Това е архив на стари обсъждания в Уикипедия:Разговори.
Моля, не редактирайте съдържанието на страницата!
Ако желаете да започнете нова дискусия или да подновите стара, използвайте текущата страница.

Чернова:Виктория Капитонова

Здравейте,

Бих искала да получа мнение за статия: Чернова:Виктория Капитонова


При създаване на статия следвахме критерии за значимост на хора:

  1. Личността е била първостепенен обект на множество нетривиални (съществени) публикации, чийто източник е независим от личността.
  2. Значими актьори и телевизионни личности, които са вземали участие в известни филми или телевизионни продукции. Значимостта може да бъде определена чрез:
    • множество появи в издания за популярна култура или национални вестници,
    • голяма маса от почитатели или формиран „култ“,
    • независима биография,
    • разпознаваемост на името,
    • комерсиални успехи.
  3. Личности, добили добра или лоша слава с участието си в значими от новинарска гледна точка събития.


Статията е написана неутрално и енциклопедично, както се изъсква и от Уикипедия.


Могат ли да редактори да прегледат статията и да преценят дали може да бъде преместена като истинска статия?

Благодарности!


46.249.81.203 20:37, 5 август 2022 (UTC)

Доколкото виждам, цялата претенция за значимост е основана на 1 телевизионно предаване. В тези случаи няма нужда от отделна статия, достатъчно е съдържанието за се включи в статията за предаването. --Спас Колев (беседа) 08:27, 6 август 2022 (UTC)
И аз като Спас - няма за отделна статия, спокойно няколко изречения може да се слеят със статията за предаването.-- Алиса Селезньова (беседа) 09:21, 6 август 2022 (UTC)

Шаблон за отбор по американски футбол

Привет! Попаднах тези дни на статията за Чикаго Беърс, от където ми направи впечатление, че за отборите по американски футбол се ползват таблици, а не шаблони в началото, вдясно (подобни например на Шаблон:Футболен отбор). В тази връзка имам няколко въпроса:

  1. Умишлено ли е използването на таблици, а не на шаблони или просто е останало отпреди и могат да се сменят?
  2. В случай, че е ок таблиците да се сменят с шаблони - пробвах да използвам шаблон за футболен отбор, който дори дърпа от някъде информация за екипи и цветове на отбора, но липсват полета, които ги има в таблиците за американски футбол (местоположение на отбора, генерален мениджър, носител на Супербоул). Та възможно ли е някой добър човек, разбиращ от шаблони, да направи нарочен шаблон за отборите по американски футбол? Или тези полета не са толкова важни и мога да ползвам наличния шаблон за футболен отбор?

Предварително благодаря на отзовалите се! Elizaiv22 (беседа) 13:23, 8 август 2022 (UTC)

Писал съм такива молби и заявки, но рядко някой се е отзовавал и в крайна сметка съм се оправял сам и съм изненадвал себе си. Последно така стана с шаблона за олимпийските игри . Иначе поздравления за амбицията. Моят съвет е да действаш смело. Тук дори статиите за футбол не се ъпдейтват редовно, та какво остава за американските спортове. Идеята да изпозлваш шаблона за нашия си футбол обаче не е добра.--Ģiverņ (беседа) 15:09, 13 август 2022 (UTC)
За да стане, в Беседата на шаблона, запишете кой параметър след кой да е според Документацията му. Примерно - „местоположение“ да е след „държава“, „генерален мениджър“ след „президент“, „носител на Супербоул“ след „място“, и пр. ако има. Правим и заменяте таблиците. --Rumensz (беседа) 19:18, 13 август 2022 (UTC)
Благодаря за съвета! Всъщност шаблон за отбор по американски футбол изобщо няма, затова се чудех дали да не използвам друг, респективно затова писах тук. Разглеждайки наличните шаблони, този за отбор от NBA е най-близък като параметри и може би ще пробвам директно него да ползвам и за американския футбол. Ако не стане, ще пробвам да направя нов шаблон. Elizaiv22 (беседа) 21:30, 13 август 2022 (UTC)

Ангел

Снощи засекох един стар приятел. [1] За сведение само, ако на някой му се следи... или не знам вече и аз.-- Мико (беседа) 14:30, 13 август 2022 (UTC)

Липсата на посочени източници вече е основание за изтриване по У:ВП (английската en:WP:V е много по-ясна и категорична). PSS 9 вече е маркирал поне една от статиите за изтриване.
— Luchesar • Б/П 13:09, 15 август 2022 (UTC)

Във връзка с неколкократното некоректно поставяне на шаблона от Rebelheartous, бих искал да обърна специално внимание на употребата на този шаблон. Допълнително преведох кратката документация на шаблона от английската Уикипедия по отношение на това кога се ползва. Накратко: проверявайте значимостта на обекта, преди да поставите шаблона; това, че в статията няма източници, които да показват значимост, не означава, че трябва да поставите този шаблон; ако не ви се занимава да проверявате значимостта в и извън Уикипедия, не поставяйте шаблона. Характерен пример е статията за Сонг Хе, за който след 20 секундна справка установих, че е: Носител на най-високата (1-ва) степен на ордена „За заслуги в културата“ на Южна Корея, връчен посмъртно от президента на страната Юн Сок Йол за „изключителни заслуги в областта на културата и изкуството в интерес на насърчаването на националната култура и националното развитие“, което само по себе си означава, че има предостатъчна значимост. --Стан (беседа) 08:35, 22 август 2022 (UTC)

Тоя шаблон (под друго име) е вече трит с гласуване, аз пробвах да го възстановя с гласуване и не се прие. Сега гледам, че го има пак от 2014 г. насам. Само казвам. Поздрави, Петър Петров 20:54, 22 август 2022 (UTC)
Съвсем коректно си беше поставен шаблона в Сонг Хе, тъй като отсъстваха източници, доказващи значимостта, след което StanProg добави благонадежден източник и аз логично премахнах шаблона. Сега явно казусът се повтаря в Робер Шарлебоа, където при първото премахване на шаблона в резюмето на редакцията е написано „има значими награди“. Само че аз не виждам в тази кратка статия никакви награди и не ми е работа да търся или да гугълвам. Ако в статията имаше източници, щях да ги погледна, но друг редактор да върши работата на автора, който не си я е свършил... Патрульорите гледаме текущото състояние на статиите, а не това, в което евентуално ще се превърнат след време.--Rebelheartous (беседа) 22:19, 22 август 2022 (UTC)
И защо не го лепнеш шаблончето на ония над 40000 статии дето нямат източници? Май щото просто обичаш да се заяждаш, а не да се трудиш? --Rumensz (беседа) 06:43, 23 август 2022 (UTC)
Rebelheartous, проблемът е, че вместо да си отделиш 20-30 секунди да погледнеш в английската или някъде другаде, дали обектът евентуално има значимост, създаваш 100 пъти повече работа на други редактори, без това изобщо да е нужно. Редовно следя употребата на този шаблон и след проверка го премахвам, когато установя сигурна значимост. Ти обаче, без проверка отново и отново го слагаш. Имаме шаблони за всяка статия и ако ги сложим всичките, статиите ще имат поне още 500 000 шаблона, което изобщо не е необходимо. Нека поне с действията си да не губим времето на останалите редактори, защото то е също токова ценно, колкото и нашето време. Това е все едно да подадеш жалба в полицията, че комшията е откраднал колата, която кара, като след проверка на полицията и установяване, че това не е така, ти отново да пускаш жалба, понеже не си видял лично фактурата му и не ти е работа сам да я търсиш – ами то не ти е работа и да пускаш жалби, това си е по твоя собствена воля. Патрульорските ти права нямат връзка с това, което правиш, а само с отбелязване на редакциите. За Робер Шарлебоа, шракваш върху „English“ и виждаш, че има „The Order of Canada“ - a Canadian national order and the second-highest honour for merit in the system of orders, decorations, and medals of Canada, after the Order of Merit. Такъв човек, според тебе има ли достатъчна значимост? Точно за 5 секунди го установих, описах го накратко в резюмето и премахнах шаблона, ти го връщаш отново, без да провериш. В шаблона ясно преведох кога не се ползва, изрично те пингнах, за да видиш, а след отново след това го връщаш. Как да интерпретирам такова поведение? Като градивно? --Стан (беседа) 11:35, 23 август 2022 (UTC)
Петър Петров: Този шаблон е полезен, когато наистина има сериозно съмнение за значимостта на обекта и може да бъде предшественик или на бързо изтриване, или на изтриване чрез гласуване. С него могат да се отбелязват статии които са потенциални за изтриване, както и да се подтикнат редакторите да подобрят статията, като потърсят източници, които да потвърдят значимостта. За мен той е много полезен, стига да не се злоупотребява с него. --Стан (беседа) 11:35, 23 август 2022 (UTC)

Картинка на деня

Около полунощ, картинката на деня и текстът ѝ се променят за следващия ден по различно време и така за няколко часа под картинката е изписан несъответстващ текст. Не са синхронизирани. Exonie (беседа) 22:45, 27 август 2022 (UTC)

Този пчелояд стои на снимката от няколко дена, сменят се само надписите под него... ->L.Payakoff 09:13, 28 август 2022 (UTC)

Да, ботът е пропуснал няколко актуализации: [2]. Можем да решим този проблем, като преправим Шаблон:Картинка на деня в Общомедия/Описания, така че да използва името на файла, а не датата. --Спас Колев (беседа) 10:02, 28 август 2022 (UTC)
✔Готово Готово --Спас Колев (беседа) 10:11, 28 август 2022 (UTC)

Съобщения на месинджъра във фейсбук

Много ми е любопитно кой ги пише тези еднотипни съобщения на месинджъра и често след това хората не получават друг отговор. Съобщението гласи: „Здравейте, благодарим ви, че се свързахте с нас. Получихме съобщението ви и оценяваме, че се обръщате към нас.“ В този му вид, ако не бъде придружено впоследствие с нещо друго няма никакъв смисъл. Нека седи неотоговорено, поне има шанс някой от нас, който реши да отговори. Та чуденката ми е кой е това? Ilikeliljon (беседа) 16:08, 28 август 2022 (UTC)

Би трябвало да е настроено като някакъв автоматичен отговор. Сега погледнах последното съобщение и му отговорих. Лавеол (беседа) 20:08, 28 август 2022 (UTC)
Ако е така, кой е настроил този отговор, защото не винаги го дава. Така че, имам чувството, че това не е автоматичен отговор.--Ilikeliljon (беседа) 10:09, 31 август 2022 (UTC)
Не знам кой го е нагласял, но предполагам, че го е направил по някое време през юли. Вижда се в automated responses във версията на Facebook за бизнес.--Лавеол (беседа) 10:20, 31 август 2022 (UTC)