Уикипедия:Разговори/Архив/2023/май

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Това е архив на стари обсъждания в Уикипедия:Разговори.
Моля, не редактирайте съдържанието на страницата!
Ако желаете да започнете нова дискусия или да подновите стара, използвайте текущата страница.

Wikipedia Preview

Не бях попадала точно на тази добавка до днес; инсталира се за 2 минути и я споделям с допускането, че и за някого другиго, който поддържа сайт, би могла да представлява интерес и да бъде полезна. Освен това е още един начин да водим четящи и потенциални бъдещи редактори в Уикипедия през сайтовете, които поддържаме. И още един повод за нас да преглеждаме и оценяваме качеството на съществуващи статии и да идентифицираме следващите, които да създадем, защото: "ама как може да нямаме статия за това в Уикипедия"

Кратко представяне: plugin, разработван и поддържан от Wikimedia, за добавяне на връзки към съдържанието в уебстраница, подобно на стандартните хиперлинкове, които зареждат свързана с това съдържание страница в Уикипедия на избрания език във вид на изскачащо прозорче (като превютата от вътрешните препратки в уикистатиите - потребителят кликва или задържа курсора на мишката си върху връзката и в прозорчето се зарежда откъс от статията по темата с връзка read more (която се отваря в нов раздел по default).
Pelajanela // беседа 10:39, 1 май 2023 (UTC)

Предложение

Здравейте, понястоящем бележките от служебните групи lower-alpha и upper-alpha се номерират в текста с латински букви. Какво мислите по въпроса да се сменят с български?

Пример
София[a] е с население 1,28 млн. души.[b]
Бележки
  1. Старо име – Сердика.
  2. По други данни – 1,24 млн. души.

Carbonaro. (беседа) 18:59, 8 май 2023 (UTC)

Доколкото мога да преценя от примера (не се сещам за статии), защо не, стига някой да се наеме да свърши тази работа. --Randona.bg (беседа) 10:56, 9 май 2023 (UTC)

News about upcoming sessions and the CEE Newsletter

Hello everyone,

CEE Hub has two major announcement for the upcoming week:

  • Next CEE Catch up – youth edition will take place on May 16th 2023, 18:00-19:00 CEST. Please register for the event using the following link. This meeting is a part of already established CEE Catch up concept. The goal of the meeting is to gather young CEE Wikimedians/Wikipedians (up to 26 years old) and people who are older than 26 and who are interested in learning about and from youth.
  • Learning session dedicated to Movement Strategy Implementation Grants, where you can learn how is the process for applying this type of grants, and to learn from first hand about two such funded initiatives in the CEE Region. This session will take place on May 17th 2023, 18:00-19:20 CEST. Please register for the event using the following link.

CEE Newsletter is back! You can wrote first renewed edition of the CEE Newsletter here.

Important remark: The CEE Newsletter is open for new members in the editorial team, so please show your interest by writing an email to the CEE Hub staff.

— Предният неподписан коментар е направен от TRistovski-CEEhub (приноси • беседа) 12:29, 12 май 2023 (UTC)

Уикипедия Виктор Пенев

Здравейте, статията за най-младият официално действащ треньор в България и футболист за мъжете на ОФК “Академик Свищов” от 16 годишна възраст , с професионален треньорски испански лиценз на УЕФА е в инкубатор. Фактите са публикуване в най-важните спортни медии и признати с официално становище от комисия на НСА. Моля да оцените обективно значимостта на обекта, като статията за Виктор Пенев да стане видима в Уикипедия. — Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 85.11.140.27 (беседа) 17:53, 16 май 2023 (UTC) (проверка)

Reminder about registration and submissions for Wikimedia CEE Meeting 2023

Dear all,

we would like to remind you about submission and registration deadlines for Wikimedia CEE Meeting 2023, which are approaching. If you haven’t registered and/or sent your submissions, there is still time to do so.

CEE Meeting is a place where we get a chance to share our learning and experience with the region and we are all looking forward to seeing many of you in this September in Tbilisi (Georgia).

If you want some assistance or advice from us, especially related to preparing your presentations, please contact CEE Hub, we will be happy to support you. (barbara.klen@wmceehub.org and toni.ristovski@wmceehub.org)

Toni Ristovski, on behalf of the CEE Hub staff --MediaWiki message delivery (беседа) 10:02, 17 май 2023 (UTC)

94.66.57.5

Хора, някой може ли да се оправя с един анонимен нерегистриран потребител 94.66.57.5, който добавя заглавия на филми и сериали в статиите за дублажните студия? Тази седмица възстанових 2 статии за анимационните филми на Скуби-Ду, а той ги е създал по своя начин - без добавяне на шаблона за филм, не слага източници, и това не е нормално! Някой трябва да му направи забележка! Само да не се държи като Живко Максимов! Krisi tranchev.1999 (беседа) 20:54, 20 май 2023 (UTC)

Май след това не е правил повече редакции по дублажни нови статии? Не знам дали има нужда от блокиране. А забележка всеки може да направи. --Поздрави, Петър Петров 22:22, 20 май 2023 (UTC) Редакция: Извинете, помислих че таво е на У:ЗА, а то действително е просто за помощ от други редактори. --Поздрави, Петър Петров 06:46, 21 май 2023 (UTC)
Петър Петров, нищо не те разбирам! Видях всичко в приносите му, че е добавил заглавия в статиите на дублажните студия! Помолих го да се регистрира, а той всеки ден се забърква в някаква каша и това не е нормално! Научете го да уважава правилника в неговата беседа, хора! Krisi tranchev.1999 (беседа) 07:10, 21 май 2023 (UTC)
Блокиран е за три дни и му оставих забележка. Отказът от общуване с останалите редактори е сериозен проблем, особено като се има предвид, че основна цел на IP-то изглежда просто да добавя обемисти таблици с дублажи (под въпрос доколко е уместно по У:НЕЕ), без дори да посочва каквито и да е източници.
Но по-сериозният проблем може би е друг.
IP-то е гръцко и на пръв поглед просто домашен адрес в Атина. Но в Project Honeypot има записи за него, които говорят, че може би е компрометиран компютър, който е използван като прокси. Ако хипотезата ми е вярна, това говори за много сериозна недобросъвестност и, ако отказът от общуване продължи, не само това IP, но и всички нови -- IP-та или регистрирани -- които продължат да правят същия тип редакции, според мен ще са за дългосрочно (IP-тата) или безсрочно (регистрираните) блокиране.
— Luchesar • Б/П 13:55, 21 май 2023 (UTC)

Чернова:Братята руси при Свищов

Бих искал някой да прегледа статията за военния марш „Чернова:Братята руси при Свищов“, която е в инкубатора и ако може да се направи каквото трябва за да се появи като обикновена статия, ако не може, защото не отговаря на някакви условия, да ми се обясни какво трябва да се направи за да го направя. Bogi19919 (беседа) 12:36, 23 май 2023 (UTC)

Аз виждам на пръв поглед някои лесни за оправяне неща: навсякъде текстът трябва да бъде в сегашно историческо време и реално статията макар и кратка, е без адекватен източник. Станислав Николаев 13:03, 23 май 2023 (UTC)

Покана за присъединяване към Wikimedia CEE Hub Youth Cooperation Group

Създаването на CEE Youth Cooperation Group е една от планираните дейности след срещата CEE Catch Up, проведена на 16 май 2023 г. (вж. News about upcoming sessions and the CEE Newsletter по-горе). Интересуващите се от тази възможност са поканени да попълнят регистрационен формуляр (отнема 2-3 минути).

Основната цел на организирането на тази група е чрез участието си в нея да се свържат едни с други хора под 26-годишна възраст от региона на Централна и Източна Европа (CEE), които имат интерес към Уикипедия и Уикимедия. Групата ще се среща поне веднъж месечно, за да обсъжда и планира възможно сътрудничество и съвместни проекти. Хората от екипа на CEE Hub ще помагат за провеждането на тези срещи. Ангажиментът на участващите в групата месечно би бил не повече от два (2) часа.

Набелязаните идеи за обсъждане след сформирането на тази група включват, но не се ограничават до:

  • организиране на отделно събитие през есента на 2023 г., където заинтересованите млади хора могат да се срещнат лично (подобно на CEE Youth Camp)
  • участие в предстоящата конференция на Wikimania 2024 в Полша
  • по-добро сътрудничество между младите хора в региона
  • възможно включване на групата в мрежата Wikivibrance

Pelajanela // беседа 03:37, 26 май 2023 (UTC)