Уикипедия:Срещу цензурата

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Срещу цензурата е проект, целящ организиране на хората, заставащи Срещу цензурата в българската Уикипедия. Тази страница и нейните подстраници съдържат решения за организацията, структурата и пр. Ако желаете да помогнете, разгледайте Беседата и страницата "Как да помогна".

Цел[редактиране на кода]

Този проект има за цел да координира усилията за противопоставяне на опитите за цензуриране съдържанието на българската Уикипедия. Въпреки изричната воля на основателя на Уикипедия Джимбо Уейлс, че: „неутралната гледна точка е „безусловна и неоспорима” (absolute and non-negotiable). [1] се намират уикипедианци, които чрез конкретни гласувания премахват части или цели статии, съдържащи нехаресваща им фактология. Всеки, който желае да сътрудничи, моля да се запише в списъка с членове. Той може да излага своите идеи за работа на беседата. Също може да добавя в точките по-долу страници или гласувания, които се нуждаят от специалното внимание на членовете на този проект.

Сродство[редактиране на кода]

Този проект е аналогичен на en:Wikipedia:WikiProject Wikipedians against censorship

Участници[редактиране на кода]

 • Black ribbon.pngИнжИнера - започнал проекта по идея на английската уикипедия
 • Петко - Против всякаква пропаганда, особено от страна на участниците в този проект. Против на излагане на индивидуални гледни точки, неподкрепени с научни източници, като че ли са общовалидни.
 • Svik - зад всяко различно мнение стои едно съзнание, а съзнанието съдържа цялата вселена.
 • Vinoda - Цензура НЕ, добри обноски - ДА.
 • Stanqo - Не ограничавайте другите в рамките на собствените си представи, защото никога няма да разберете колко необятен е светът.
 • Toniotonito - За един по-добър свят
 • CvetanPetrov1940- За истината такава, каквато е, независимо дали ни харесва и дали удовлетворява нашите политически пристрастия
 • Jeta - За правото на всяка информация и всеки факт с благонадежден източник да присъства наравно в Уикипедия, независимо дали е политически коректен или не. Против пропагандното излагане на някои теории като общовалидни, само защото изглеждат "прогресивни".
 • QuaTaC - Цензурата не създава нищо ново, само го скрива.
Като не забравяш никога, че всички редактори имат право да изразят в проекта своята гледна точка и никога не им триеш редакциите, защото като сбор на цялото познание за света, Уикипедия е призвана да събира всички гледни точки. --Stanqo (беседа) 17:42, 8 януари 2017 (UTC)
А, как да постъпим когато други, по-силни от нас, изтриват нашите добронамерени редакции или налагат вижданията си и в тази среда остават само няколко души, които да определят, какво и как да се пише? --АнтониВал (беседа) 20:30, 11 януари 2017 (UTC)
Единственото, което можете да направите, е да прочетете много внимателно У:НГТ, У:БОИ, У:БИ и У:НЕЕ, и да следвате принципите, изложени в тях. Както и да се научите да използвате дискусиите, за да обсъждате спорните въпроси с другите редактори. И да се научите да обосновавате позицията си и да отговаряте на аргументите на другите пряко и по същество. --Stalik (беседа) 17:16, 13 януари 2017 (UTC)

Обща стратегия и дискусии[редактиране на кода]

Най-големият недостатък на Уикипедия е все още недостатъчно отработеният механизъм, според който едни редактори с гласуване налагат мнението си над други редактори. Това обезсърчава и отблъсква случайно попаднали и все още с недостатъчен опит редактори. Всъщност Уикипедия би трябвало, както е по замисъл, да събира цялото човешко познание. Това означава събиране на всички съществуващи гледни точки по всички значителни за човечеството въпроси. Отработването на този недостатък е въпрос на неопределено бъдеще и зависи от натрупания с годините редакторски опит.

Стратегията е концентриран натрупан опит, който непременно трябва да бъде споделен от редакторите с оглед подобряване качеството на проекта.

Вижте също[редактиране на кода]


Навигационни карета[редактиране на кода]

 • {{[[Шаблон:{{{1}}}|{{{1}}}]]}}


Шаблони[редактиране на кода]

Blue ribbon.svgТози потребител е член на проекта Срещу цензурата.
 • {{Потребителска кутия|проект Без цензура}} Поставете този шаблон на личната си страница, и на нея ще се появи следната картинка:

Този шаблон също ще ви включи в Категория:Уикипедианци срещу цензурата