Уикипедия:Уикипиада/Второ издание

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Втората Уикипиада се провежда от 22 февруари до 21 март 2016 г. под наслов „По-достоверно, по-подробно, по-нагледно!“. Всеки ден, много от нас, патрулирайки последните промени или просто преглеждайки енциклопедията, слагат различни шаблони за поддръжка: най-често {{Обработка}} и {{микромъниче}}. Но колко често ги махаме? Категорията Статии за редактиране е с големи размери. Към много статии могат да се добавят изображения, а в други е необходимо да се сложи прапратка към подходяща категория в Общомедия или страници в Уикицитат, Уикиизточник и Уикиречник.

Състезанието се провежда в три направления, във всяко от които след приключване на Уикипиадата се дава награда за първия класиран. За да се състезава, всеки участник прави подстраница в своето лично пространство (напр. Special:Mypage/Втора Уикипиада), където записва статиите, които е почистил във всяко направление (отделна графа за всяко от трите), за да може след края на състезанието те лесно да бъдат проверени и точкувани от арбитър. Всички участници се записват по-долу в списъка. Дори и да се включвате по-късно – участвайте! Най-важното е да се подобри съдържанието в Уикипедия.

Направление „Поддръжка“. Брои се спасяването на всяка статия, съдържаща някой от следните шаблони: {{Обработка}}, {{POV}}, {{Експерт}}, {{Паун}}, {{Разделяне}}, {{Сливане}}, {{Авторски права}}, което ще рече подобряване в желаната посока и премахване на шаблона. За всяка така спасена статия редакторът може да вписва в подстраницата си и кратко резюме на направените от него редакции.
Направление „Микромъничета и мъничета“. Състезателят записва в актива си всяка страница, която изкара от категории Микромъничета и Мъничета, както и броя добавени към нея байтове (вижда се от Последните промени и Историята на страницата). Победител става онзи, който е добавил сумарно най-много байтове към статиите.
Направление „Намиране на източници“. Състезателят отбелязва в съответната си подстраница броя на благонадеждните източници, които е дал за всяка статия в категория Статии без посочени източници. Важат и добавените благонадеждни източници към статии, в които не е поставен този шаблон за искане на източници. Победител става събралият най-много благонадеждни източници.
Направление „Сродни проекти и снимки“. Състезателят отбелязва в съответната си подстраница броя на статиите, в които са добавени снимки и препратки към съответните страници в сродните проекти Общомедия, Уикицитат, Уикиизточник, Уикиречник, както и създаване на страници в Уикиданни.

В нито едно от направленията няма да се броят приноси, свързани по какъвто и да било начин с редакторска война. Всички участници в Уикипиадата се призовават да се въздържат от редакторски войни и прояви на нецивилизованост по време на състезанието! усмивка (А и изобщо. ухилване)

NB! Важно е преди началото на редактиране на дадена статия участниците в Уикипиадата да поставят шаблон {{редактирам}}, за да избегнат конфликти на редакции (в случай че двама или повече редактори например започнат да спасяват едно и също микромъниче и подобни). Този шаблон не бива да стои повече от 2 – 3 дни, без да се работи по статията.

Арбитри[редактиране на кода]

След края на състезанието арбитрите във всяко направление проверяват приносите на събралия най-много точки и зачеркват онези от тях, които преценят, че са надписани. Ако след тази проверка друг състезател стане се окаже с най-много точки, се проверяват и неговите и така нататък, докато не се установи реалният победител.

Арбитрите са уважавани участници в проекта. Те се посочват преди началото на състезанието от друг потребител или сами се предлагат. Ако няма възражения до началото на състезанието, така предложените арбитри се одобряват (при евентуална липса на консенсус, се провежда гласуване).

Участници[редактиране на кода]

Всеки може да си направи бързо и лесно страничка, в която да записва статиите, по които е работил (например: Втора Уикипиада в празното поле):


Автоматично генериран списък на участниците (ако е нужно, опреснете кеша):

  • Направление „Поддръжка“ (по азбучен ред)
Първо място : Лорд Бъмбъри
Първо място : Молли
Първо място : Я.Запрянов
  • Направление „Микромъничета и мъничета“
Първо място : CvetanPetrov1940
Второ място : Молли
Трето място : Я.Запрянов
  • Направление „Намиране на източници“
Първо място : CvetanPetrov1940
Второ място : Молли
Трето място : Я.Запрянов
  • Направление „Сродни проекти и снимки“
Първо място : Lelmerion
Второ място : CvetanPetrov1940
Трето място : Молли