Уикипедия:Уикипиада/Първо издание

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Първата Уикипиада се организира от 7 до 17 април 2008 г. под надслов „Голямото пролетно почистване“. Всеки ден, много от нас, патрулирайки последните промени или просто преглеждайки енциклопедията, слагат различни шаблони за поддръжка: най-често {{Обработка}} и {{микромъниче}}. Но колко често ги махаме? Категорията Статии за редактиране е придобила впечатляващи размери. Хайде да направим едно голямо пролетно почистване!

Регламент[редактиране на кода]

Състезанието се провежда в три направления, във всяко от които след приключване на Уикипиадата се дава награда за първия класиран. За да се състезава, всеки участник прави подстраница в своето лично пространство (напр. Special:Mypage/Първа Уикипиада), където записва статиите, които е почистил във всяко направление (отделна графа за всяко от трите, за първоначалното съдържание на страницата може да се използва, например, шаблонът {{Приноси-Уикипиада1}}), за да може след края на състезанието те лесно да бъдат проверени и точкувани от арбитър. Незадължително, но за улеснение, може и да се води списък на участниците.

Направление „Поддръжка“. Брои се спасяването на всяка статия, съдържаща някой от следните шаблони: {{Обработка}}, {{POV}}, {{Експерт}}, {{Паун}}, {{Разделяне}}, {{Сливане}}, {{Авторски права}}, което ще рече подобряване в желаната посока и премахване на шаблона. За всяка така спасена статия редакторът може да вписва в подстраницата си и кратко резюме на направените от него редакции.
Направление „Микромъничета и мъничета“. Състезателят записва в актива си всяка страница, която изкара от категории Микромъничета и Мъничета, както и броя добавени към нея байтове (вижда се от Последните промени и Историята на страницата). Победител става онзи, който е добавил сумарно най-много байтове към статиите.
Направление „Намиране на източници“. Състезателят отбелязва в съответната си подстраница броя на благонадеждните източници, които е дал за всяка статия в категория Статии без посочени източници. Победител става събралият най-много благонадеждни източници.

В нито едно от направленията няма да се броят приноси, свързани по какъвто и да било начин с редакторска война. Всички участници в Уикипиадата се призовават да се въздържат от редакторски войни и прояви на нецивилизованост по време на състезанието! усмивка (А и изобщо. ухилване)

NB! Важно е преди началото на редактиране на дадена статия участниците в Уикипиадата да поставят шаблон {{редактирам}}, за да избегнат конфликти на редакции (в случай че двама или повече редактори например започнат да спасяват едно и също микромъниче и под.).

Арбитри[редактиране на кода]

След края на състезанието арбитрите във всяко направление проверявят приносите на събралия най-много точки и зачеркват онези от тях, които преценят, че са надписани. Ако след тази проверка друг състезател стане се окаже с най-много точки, се проверяват и неговите и така нататък, докато не се установи реалният победител.

Арбитрите са уважавани участници в проекта. Те се посочват преди началото на състезанието от друг потребител или сами се предлагат. Ако няма възражения до началото на състезанието, така предложените арбитри се одобряват (при евентуална липса на консенсус, се провежда гласуване).

Участници[редактиране на кода]

(по азбучен ред)

Победители[редактиране на кода]

  • Направление „Поддръжка“
Първо място : Maymay
Второ място : Chech Explorer
Трето място : Animus
  • Направление „Микромъничета и мъничета““
Първо място : Maymay
Второ място : H devil
Трето място : Tourbillon
  • Направление „Намиране на източници“
Първо място :Maymay - първо място
Второ място :Stanchev - второ място
Второ място :Ivanko - второ място
Трето място в направлението не се присъжда :-).