Уикипедия:Уики обича паметниците

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Уики обича паметниците
Уики обича паметниците

„Уики обича паметниците“ е международен фотоконкурс за заснемане на паметниците на културното наследство, организиран от глобалното доброволческо движение „Уикимедия“ през последните няколко години. За първи път през 2015 година превърналото се в традиция по света състезание имаше и българско издание.

Културното наследство е важна част от знанията, които „Уикипедия“ събира и разпространява. Всеки може да допринесе с изображения, както и да пише статии. Една снимка струва колкото хиляда думи наведнъж на всеки език и местните ентусиасти могат да (пре)открият културната, историческата и научната значимост на своята страна и околност. За улеснение на участниците от България е съставен списък по области на обектите от регистъра на Националния институт за недвижимо културно наследство.

Срокът за участие в конкурса беше от 1 до 30 септември 2015 г. На националния етап на конкурса ще бъдат определени десетте най-добри снимки, които ще продължат участието си в международния кръг на конкурса, където голямата награда ще бъде пътуване до Италия за участие в годишната конференция „Уикимания 2016 Езино Ларио“.

Вижте някои статистики, получени от анализа на качените снимки в „Уики обича паметниците 2015 България“.


„Уики обича паметниците 2015 България“commons:Commons:Уики обича паметниците 2015 България
„Уики обича паметниците 2015 България“
Към стартовата страница
на конкурса в Общомедия