Уикипедия:European GLAMwiki Coordinators meeting/Report

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Срещата на координаторите на GLAM-проекти (на английски: European GLAMwiki Coordinators meeting) бе проведена по план на 16 и 17 февруари 2017 г. в централата на ЮНЕСКО в Париж. В хода на срещата бяха обменени знания, умения и опит между 33 участника, представители на различни Уикимедия сдружения и потребителски групи, както и гости от институции, сътрудничещи с Уикимедия и застъпващи се за нейните принципи. В следващите редове са поместени по-важните моменти от срещата.

Списъкът с презентациите, използвани на срещата.

Сградата на централата на ЮНЕСКО, където беше проведена срещата.

Библиотеки + 1Lib1Ref[редактиране на кода]

Първият ден започна с Алекс Инохо (Amical Wikipedia), който ни даде за пример каталонските библиотеки (в и извън Каталония), които работят заедно с Уикипедия. Първоначалната мрежа започнала преди 3 години с 10 библиотеки, а към 2017 г. вече наброява 200 библиотеки, където персоналът е обучаван как да допринася в Уикипедия. Веднъж научили се, библиотекарите допринасят самостоятелно, а някои дори организират редактони в библиотеките си, без помощта на уикипедианци. Най-голяма популярност в тези среди е придобила инициативата 1Lib1Ref, която насърчава хората да добавят източници към съществуващи статии – неангажираща и лесна за нови потребители, но подобряваща значително качеството на статиите. След това Алекс Стинсън (WMF) обясни за значението и начина на работа на 1Lib1Ref – всяка библиотека, а и всеки човек се призовава да добавя източници към дадена статията, използвайки наличната си литература, като така постепенно се решава проблема с липсващи източници у много статии. Все пак, библиотеките играят централна роля, тъй като съдържат голямо количество информация, която може да е обвързана с даден географски регион и да е трудна за намиране от хората. Въпреки че това начинание формално има срокове, много хора и институции допринасят по него безсрочно, а броят им се увеличава всяка година.

Карпатска етнография[редактиране на кода]

Марта Морачевска (Wikimedia Poland) разказа за проекта Карпатска етнография, който цели събирането на материали, свързани с етнографския регион на Карпатите. Има планове за инкорпорирането на проекта в ЦИЕ Пролет, така че да могат да участват и страни, които нямат пряка връзка с Карпатите.

Connected Open Heritage[редактиране на кода]

Аксел Петерсон (Wikimedia Sweden) обясни за Connected Open Heritage, целящ съхраняването на архитектурното културно наследство на страни и региони, където въпросното наследство е застрашено от разрушаване, вследствие на войни, природни бедствия или нехайство. Към момента проектът включва 10 страни, сред които България не фигурира. Все пак, възможно е съдействие, чрез прехвърляне на информация от конкурса „Уики обича паметниците“ към Уикиданни.

Френските архиви[редактиране на кода]

Реми Жербе и Ксавие Кайо (Wikimedia France) хвърлиха светилна върху сътрудничеството на Уикимедия Франция и Националните архиви на Франция. Партньорството им започва през 2013 г., като оттогава са организирани 4 редактона, добавят се източници, качват се изображения и се добавят книги към Уикиизточник. Въобще, дейността им е малко по-разнообразна от нашата, но при тях голяма част от информацията идва вече цифровизирана от архива, така че нуждата някой да ходи до сграда на архива и да снима на ръка е минимална. Работят по въпроса за Wikimedian in residence, който според тях би имал най-голяма полза за сътрудничеството. Склонни са да участват в някаква (тематична?) вариация на „Състезание Архиви“.

WikiCite[редактиране на кода]

Алекс Стинсън (WMF) разказа за WikiCite – проект, целящ създаването на централизирана библиографска база данни за всички проекти на Уикимедия. Нуждата за такъв проект е била породена от липсата на структурирани данни при цитиране на източници. Отчасти, проблемът е решен от Уикиданни.

Европеана 1914 – 18[редактиране на кода]

Лиам Уайът (Europeana) говори за тазгодишното издание на Европеана, посветено на бурния период от 1914 до 1918 г. и края на Първата световна война. Потребителската ни група вече участва в проекта. Целта е създаване на набор от портфолиа, които ще бъдат представени пред Европеана през 2018 г. За целта може да бъде използвана всякаква информация (било то текст, снимки, видеа и прочие), която е свързана с този период по някакъв начин. Поощрява се сътрудничеството с местните GLAM институции, които биха съдържали ценни материали, касаещи този период. Най-големият български коз, може би, е сътрудничеството с „ДА Архиви“, които имат много снимки от ПСВ, а немалко вече са качени в Общомедия. Други примерни идеи са: снимане на паметници, посветени на ПСВ, инициатива (редактон?) за писане или превеждане на статии на дадена тематика от периода, картографиране на значими места/обекти от ПСВ в OpenStreetMap. Състезанието не е между хора, а между участващите държави като цяло. Наградите са в няколко категории, а победителите ще бъдат определени след края месец юли от жури.

Участници през втория ден на срещата.

Histropedia[редактиране на кода]

Или защо Уикиданни са важни. Навино Еванс, който е един от разработчиците на проекта Histropedia, демонстрира как с просто търсене във въпросния сайт се извличат от Уикиданни текст и снимки за даден исторически период и се нанасят заедно със съответните статии в Уикипедия върху времева линия – за по-ясно представяне на събитията. Проектът все още не е завършен, но показва нагледно как Уикиданни биха били много полезни в бъдеще, дори и в контекста на ГЛАМ инициативи.

Ре-фотография[редактиране на кода]

Вахур Пуик (Wikimedia Estonia) представи Timepatch (Ajapaik) – проект за поставяне на географски етикети на снимки. Добавят се исторически снимки в албуми, след което доброволци добавят мястото, на което е направена снимката върху карта, а след това хората са поощрявани да направят снимка в днешно време на същото място и да я добавят към картата. Популярен е основно в Естония и Финландия. Разработчиците работят по интеграция с Уикиданни и Общомедия.

GLAM инструменти[редактиране на кода]

Мина Туртиайнен и Петри Тонтери във видео чат с Ари Хайринен (Wikimedia Finland) говориха за GLAMpipe – инструмент в разработка, който ще улесни качването и редактирането на големи количества GLAM изображения. Ще може да манипулира данни в Общомедия и Уикиданни, да прави масови качвания на изображения и метаданни и ще поддържа бот, който може да изпълнява различни досадни задачи.

Не минахме и без Pattypan, който към момента е по-опростена версия на по-горния инструмент и върши чудесна работа за масово качване на изображения. Изисква локална инсталация. И, разбира се, The Wikidata Game, която е лек и полезен начин за добавяне на допълнителни данни към Уикиданни, не само в GLAM контекст, ами въобще.

Планове[редактиране на кода]

Бяха дефинирани планове и цели, по които е желателно да се работи през следващите 18 месеца, така че на следващата среща на GLAM координаторите да могат да бъдат обсъдени повече резултати.

Неофициално срещата завърши на 18-ти февруари с Навино Еванс (Histropedia), който се задълбочи в Wikidata Query Service. С помощта на услугата, по-запознатите с Query Language могат да пускат заявки към Уикиданни и да извеждат статии според даден критерии. В ГЛАМ контекст – например сгради без координати или личности без снимки.