Уикипедия беседа:За Уикипедия/Архив 1

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архив Това е архив на старо обсъждане в именно пространство „Уикипедия“. Моля, не редактирайте съдържанието на страницата! Ако желаете да започнете нова дискусия или да подновите стара, моля, направете го на текущата беседа.

Ако няма възражения, бих сложил такова съдържание на Уикипедия:За Уикипедия (линк достъпен от всяка страница (долу)).


За Уикипедия

Уикипедия е свободна многоезична електронна енциклопедия, започнала съществуването си през януари 2001 г. Тя се създава от доброволци, като в момента е едновременно най-голямата и най-бързо растящата в света енциклопедия, съдържаща версии на над 100 езика. В началото на декември 2003 г. се постави началото и на българската Уикипедия.

Системата работи със софтуер от типа уики, наречен МедияУики, който позволява на всеки да редактира дадена страница по всяко време и да види веднага своите промени (уики означава 'бърз' на хавайски). Посетителите могат да разгледат и старите версии на статиите, за да видят как те са се развили.

Уикипедия се поддържа от фондацията с идеална цел Уикимедия. Фондацията предлага и няколко сродни проекта, между които: Уикиречник, Уикицитат (сборник от известни цитати), Уикикниги (електронни книги и учебници) и Уикиизточник (хранилище на исторически документи и книги, които са обществено достояние).

Съдържанието на Уикимедия се публикува при условията на Лиценза за свободна документация на ГНУ, който позволява сътрудниците да си подобряват и променят взаимно работите по принципа, известен като "copyleft". Лицензът позволява също на трети лица да използват съдържанието на Уикимедия, в случай че те също предоставят това право на други. Софтуерът МедияУики е също свободно достъпен при условията на подобен лиценз, предназначен за софтуер.

За повече информация вижте:

На английски език:

Преса

Съгласен съм. Ще е хубаво, ако успеем да напишем още нещо. --Борислав Б 13:38, 20 сеп 2004 (UTC)

Всъщност, като се позамисля, защо ни е това повторение на статията Уикипедия (която се нуждае от разширение усмивка). Ако тук ще има някакво съдържание, то трябва да е нещо като пътеводител в Уикипедия: по какъв начин работи, от кого се създава..., макар че пак е възможно да се получи дублиране с другата статия. --Борислав Б 13:59, 20 сеп 2004 (UTC)
Прав си, статията за Уикипедия, може да се разшири, а тук трябва да остане крато и ясно резюме на проекта, с връзки, които водят по-нататък.