Уикипедия беседа:Уикисреща/Семинари/2015-03

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Ъпдейт по молбата за дарение на снимки от bTV[редактиране на кода]

местя от Уикипедия:Уикисреща/Семинари/2015-03 – мястото за дискусии е по-скоро тук. Спири ··· - - - ··· 18:56, 11 март 2015 (UTC)[отговор]
  • Ъпдейт докъде стигна молбата за дарение на свободни снимки от bTV (след среща на 09.03. на Спири и Пламена с юрист на BTV)
    • Ако са сериозно количество и имат културна стойност, да ги пратим към Европеана през агрегатора Булгариана.
    • Подобна идея имаме и за Архива на Политбюро (чудесен сайт от ДА Архиви), почти се бяхме разбрали с предишното ръководство, май даже стигнахме до договор за сътрудничество. Ще питам Никола Икономов (секретар на Булгариана)
Аз няма да мога да дойда, пак пътувам в командировка на 15ти. --Vladimir Alexiev (беседа) 09:54, 11 март 2015 (UTC)[отговор]
Все още не ми е бил предоставян достъп до мултимедийното им хранилище, нямам идея как е организирано и какво съдържа. Все още топката е в юридическия екип и все още няма 100% сигурност за успех. На срещата на 9 март беше решено, че най-чисто от законова гледна точка е не bTV да се разпорежда и да ни предоставя правата, а да съдейства за контакта с оригиналните фотографи/репортери, с които телевизията е (или е била) в трудови правоотношения и те да бъдат питани за съгласието им. След това ще се прави избор само измежду материалите на онези служители, които в лично качество са се съгласили да ги предоставят под CC-BY за Общомедия.
Нямам представа все още как ще стане прекачването - ще може ли да се направи с бот или ще трябва ръчно снимка по снимка. Засега като ориентир съм им дала един списък статии за живи личности, и един - за починали през последните 15 години (с оглед откога съществува btv, ерго може да има тяхно авторско съдържание). Разбира се, няма да се ограничаваме само до портретите -- ако имаме разрешения от фотографи, които са правили не портретни, а други снимки подходящи за илюстриране на Уикипедия -- примерно спортни събития, ще вземем каквото ни се даде.
Какво си представяш под „да имат културна стойност“? Все още не мога да преценя, но предвид източника и целите, за които е правено това медийно съдържание, по-скоро ще има репортажна стойност.
И, най-сетне, извинявам се за директността, но стигне ли се наистина до дарение на фото или видео материали, качването им в Общомедия определено ще ми/ни е с по-висок приоритет, отколкото в Булгариана и Европеана. :) Ако след това се прецени, че съдържанието има „културна стойност“, сигурно няма да е трудно да се заимства и за други места, но това трябва да е грижа, на който ще го взима. Честно казано, веднага бих попитала с какво Булгариана ще помогне на Уикипедия? (за Europeana зная и затова не питам) :) Освен заявлението „Copyright © 2012“ не виждам да имат „Условия за ползване“ по примера на Europeana, и информация за общественото достояние каквото проверих че има на сайта. Каква им е идеята? Спири ··· - - - ··· 18:56, 11 март 2015 (UTC)[отговор]