Уклейка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Уклейка
AlburnusAlburnus1.JPG
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Actinopterygii Лъчеперки
разред: Cypriniformes Шараноподобни
семейство: Cyprinidae Шаранови
род: Alburnus Уклейки
вид: A. alburnus Уклейка
Научно наименование
Уикивидове Alburnus alburnus
Linnaeus, 1758 г.
Уклейка в Общомедия

Уклейката (Alburnus alburnus) е вид ситна речна риба от семейство Шаранови. Също се нарича блескач, пръскач, плюске или терзийка. Видимо е подобна на малко по-едрия уклей (Chalcalburnus chalcoides), но са различни видове.

Тялото ѝ е дълго, стреловидно и силно сплеснато отстрани. Главата е изострена, очите са големи, а устата е голяма и сочи нагоре. Люспите ѝ са сребристи и блестят ярко, докато перките са безцветни. Аналната перка е дълга, с между 18 до 23 лъча. Расте до около 25 cm.

Среща се на пасажи в горните водни слоеве и предпочита чисти прозрачни води. Храни се с малки насекоми и мекотели, червеи и други. Уклейката е важна храна за по-големите хищници в един биотоп. Среща се в България и в цяла Европа, но популациите ѝ намаляват поради слабата ѝ поносимост към замърсяване.

Лови се заедно с други Шаранови риби на въдица, но се използва главно като стръв за хищни риби. Нейните люспи са от значение, тъй като се използват в приготвянето на сребрист пигмент „Essense Orientale“ и изкуствени перли.

Млада уклейка.