Ултраси

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Ултрасите са вид спортни фенове и субкултура, известни с фанатичната си подкрепа за отборите, чиито почитатели са. Като такива се определят предимно европейските последователи на футболни отбори. Ултрасите са известни с шумните и привличащи внимание прояви, с които изразяват подкрепа към фаворитите си, като факли (най-вече в тифо хореография), скандирания в големи групи (като част от агитки) и чрез плакати и транспаранти на футболните стадиони. Целта на тези прояви е да се създаде атмосфера на подкрепа към отбора-фаворит и да се сплашат противниковите играчи и фенове.

Ултраси на родният гранд ПФК Левски (София) по време на „вечното дерби“ с ПФК ЦСКА (София)

Проявите на ултрасите понякога могат да бъдат прекомерно екстремистки, както и повлияни от политически идеологии или възгледи относно расизма,[1] до степен централната идеология на ултрасите, а именно – подкрепата им към отбора, да остане на втори план.[2] В последните години субкултурата на ултрасите бе проникната от движението против комерсиализацията на спорта и в частност на футбола.[3]

Някои групи ултраси са асоциирани с футболно хулиганство и редица отличителни черти, като татуировки, знамена, тениски и плакати с нацистка символика, нацистки поздрави и пр.[4]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. The dark heart of Italian soccer. // CBC Sports, 2005-04-15. Архив на оригинала от 2005-04-16. Посетен на 2011-01-18.
  2. Fan tragedy sends the fight against Ultras back to square one. // The Guardian, 2007-11-12. Посетен на 2011-01-18.
  3. Are German fans really turning against the beautiful game?. // The Guardian, 2008-04-07. Посетен на 2011-01-18.
  4. „Лошите сини момчета – хърватски римейк на „Green Street Hooligans““, www.Sport.BNT.bg, http://sport.bnt.bg/index.php/analizi/loshite-sini-momcheta-hyrvatski-rimejk-na-green-street-hooligans, посетен 22.06.2012, "[...] Повечето от ултрасите в агитката са голи до кръста с нацистки татуировки по цялото тяло и отправят поздрав „Sieg Heil“, развяват се и знамена със сфастики и символи на SS-дивизиите, припяват германски бойни маршове от Втората световна война, някои дори носят каски. [...]" 

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]