Умора на материала

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Умора на материалите е процес на постепенно натрупване на структурни повреди в резултат на повтарящи се променливи натоварвания, при което якостта на материала прогресивно намалява.

Характеристики[редактиране | редактиране на кода]

  • Процесът започва с разместващи движения постепенно формиращи постоянни линии на приплъзване, които предизвикват микроскопични пукнатини.
  • Умората на материалите е стохастичен процес.
  • Колкото по-голям е обхватът на прилаганите напрежения, толкова по-бързо настъпва умората.
  • Ефектът е кумулативен. Материалите не се възстановяват при отпадане на напреженията.
  • Продължителността се влияе от различни фактори като температура, обработка на повърхността, микроструктура, наличие на оксидиращи или инертни химикали, остатъчни натоварвания и т.н.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Fatigue_(material)“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.