Ултразвук

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Графика на ултразвуковите диапазони

Ултразвукът е звук с честота, по-голяма от горната граница на човешкия слух, която е около 20 kHz. Някои животни като кучета (до 45 kHz), делфини (до 150 kHz) и прилепи (до 110 kHz) имат по-висока граница от тази на човешкото ухо и могат да чуват ултразвук. Ултразвуковите трептения проявяват аналогични свойства на всички останали явления свързани с разпространение на механични вълни в дадена среда.

Получаване[редактиране | редактиране на кода]

Електронен генератор захранващ пиезоелектричен ултразвуков излъчвател за високи честоти.

Първоначално всички ултразвукови вълни са се получавали по механичен начин (камертони, духови инструменти, сирени).

Високочестотните трептения в съвременните системи обикновено се създават с помощта на пиезокерамични преобразователи, например, от бариев титанит. В онези случаи, когато основно значение има мощността на ултразвуковите трептения, обикновено се използват механични източници на ултразвук.[1] Такива например са магнитострикционните излъчватели. Важно условие е работата на генератора и излъчвателя да става при условия на резонанс.

Приложение[редактиране | редактиране на кода]

Ултразвукът има приложение в медицината, промишлеността и военното дело. Работата с утразвукови апарати е сравнително по-безопасна в сравнение с останалите методи за работа с енергийни източници с насочена енергия. Честотата се подбира в зависимост от размера на обектите и необходимостта от проникване в дълбочина. В редки случаи е възможно при някои хора високата честота да предизвика слухов дискомфорт.

В медицината[редактиране | редактиране на кода]

Типичните диагностични ултразвукови скенери работят в честотния диапазон от 2 до 13 MHz. По-мощни ултразвукови източници могат да затоплят локално определени тъкани и това намира приложение във физиотерапията. Фокусирани ултразвукови източници могат да бъдат използвани за разбиване на камъни в бъбреците или за лекуване на перде на окото. С помощта на ултразвуковия метод ехография може да се визуализират мускули и меки тъкани и по този начин да се откриват вътрешни заболявания.[2] Скоростта на разпространение на вълната в меките тъкани е 1540 m/s.[3] Акушерски ехографи обикновено се използват за наблюдение на плода по време на бременност. Ултразвукови почистващи апарати се използват и при зъболечението за отстраняване на зъбен камък.

В промишлеността[редактиране | редактиране на кода]

Ултразвуков скенер за инспекция на метални повърхности.

В промишлеността ултразвукът се използва широко за регистриране и оценка на различни дефекти и нередности в изделията. Поради сравнително високата си себестойност, методът се прилага основно при много отговорни изделия. Той е един от основните методи, прилагани в конвенционалния безразрушителен контрол наред с радиографията, магнитно-праховите методи, методите с проникващи течности и метода с вихрови токове. Честотите на използваните ултразвукови вълни са най-често от порядъка на 1 – 20 MHz. Прилагат се методи за премахване на примеси от стопилките на метали и подобряване на тяхната структура.[4]

За ултразвуково почистване се използва ултразвук с честота 20 – 40 kHz – в бижутерията, оптиката, за почистване на часовници, зъболекарски и хирургични инструменти и на промишлени части.

За рязане на метали и други материали с високи изисквания се използва ултразвуково длето. Това позволява обработка на материали, които трудно се обработват на конвенционалните машини.[5]

Ултразвукова пробивна машина.

Ултразвукови заварки се правят под действието на високочестотни вибрации. Този метод позволява свързването на трудно съвместими материали.

Системи с ултразвуков генератор/високоговорител се продават с твърдението, че пропъждат гризачи и насекоми, но няма научни доказателства, че тези устройства наистина имат ефект.

Във военното дело[редактиране | редактиране на кода]

Ултразвукът във военното дело намира приложение за комуникации, позициониране и дори употребата му като несмъртоносно оръжие.

Звукови оръжия се използват основно по време на протести или срещу малки вражески групи. За големи военни мисии това е непрактично заради голямата консумация на енергия и сравнително малкия обсег на действие.

Ултразвукът при животните[редактиране | редактиране на кода]

Прилепи
Прилепите използват ехолокация, за да намерят плячката си и да се ориентират.
Делфини и китове
Много известен факт за делфините и китовете е, че могат да чуват ултразвук и имат собствени сонарни системи. Някои ползват ултразвук за лов (за намиране на плячка и при атака).
Кучета
Кучетата могат да чуват на много по-големи честоти от хората. Позната е „кучешката свирка“, която излъчва ултразвук над диапазона на чуване на хората.
Молци
Молците могат да долавят ултразвук в диапазона, в който прилепът може да излъчва.

Източници[редактиране | редактиране на кода]