Ултразвук

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Графика на ултразвуковите диапазони

Ултразвукът е звук с честота, по-голяма от горната граница на човешкия слух, около 20 kHz. Някои животни като кучета (до 45 kHz), делфини (до 150 kHz) и прилепи (до 110 kHz) имат по-висока граница от тази на човешкото ухо и могат да чуват ултразвук.

Приложение[редактиране | редактиране на кода]

Ултразвукът има приложение в медицината и в промишлеността. В медицината, с помощта на ултразвук или ехография може да се визуализират мускули и меки тъкани и по този начин да се сканират органи. Акушерски ехографи обикновено се използват за наблюдение на плода по време на бременност.

В медицината[редактиране | редактиране на кода]

Типичните диагностични ултразвукови скенери работят в честотния диапазон от 2 до 13 MHz. По-мощни ултразвукови източници могат да затоплят локално определени тъкани и това намира приложение във физиотерапията и лечението на рака. Фокусирани ултразвукови източници могат да бъдат използвани за разбиване на камъни в бъбреците или за лекуване на перде на окото.

В промишлеността[редактиране | редактиране на кода]

В промишлеността ултразвукът се използва широко за регистриране и оценка на различни дефекти и нередности в изделията. Поради сравнително високата си себестойност, методът се прилага основно при много отговорни изделия. Той е един от основните методи, прилагани в конвенционалния безразрушителен контрол наред с радиографията, магнитно-праховите методи, методите с проникващи течности и метода с вихрови токове. Честотите на използваните ултразвукови вълни са най-често от порядъка на 1 – 20 MHz.

За ултразвуково почистване се използва ултразвук с честота 20 – 40 kHz – в бижутерията, оптиката, за почистване на часовници, зъболекарски и хирургични инструменти и на промишлени части.

Системи с ултразвуков генератор/високоговорител се продават с твърдението, че пропъждат гризачи и насекоми, но няма научни доказателства, че тези устройства наистина работят.

Ултразвукът при животните[редактиране | редактиране на кода]

Прилепи
Прилепите използват ехолокация, за да намерят плячката си и да се ориентират.
Делфини и китове
Много известен факт за делфините и китовете е, че могат да чуват ултразвук и имат собствени сонарни системи. Някои ползват ултразвук за лов (за намиране на плячка и при атака).
Кучета
Кучетата могат да чуват на много по-големи честоти от хората. Позната е „кучешката свирка“, която излъчва ултразвук над диапазона на чуване на хората.
Молци
Молците могат да долавят ултразвук в диапазона, в който прилепът може да излъчва.