Ултразвук

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Графика на ултразвуковите диапазони

Ултразвукът е звук с честота, по-голяма от горната граница на човешкия слух, около 20 kHz. Някои животни като кучета (до 45 kHz), делфини (до 150 kHz) и прилепи (до 110 kHz) имат по-висока граница от тази на човешкото ухо и могат да чуват ултразвук.

Получаване[редактиране | редактиране на кода]

Такива високочестотни трептения обикновено се създават с помощта на пиезокерамични преобразователи, например, от бариев титанит. В онези случаи, когато основно значение има мощността на ултразвуковите трептения, обикновено се използват механични източници на ултразвук. Първоначално всички ултразвукови вълни са се получавали по механичен начин (камертони, свирки, сирени).

Приложениe[редактиране | редактиране на кода]

Ултразвукът има приложение в медицината и в промишлеността. В медицината, с помощта на ултразвук или ехография може да се визуализират мускули и меки тъкани и по този начин да се сканират органи. Акушерски ехографи обикновено се използват за наблюдение на плода по време на бременност.

В медицината[редактиране | редактиране на кода]

Типичните диагностични ултразвукови скенери работят в честотния диапазон от 2 до 13 MHz. По-мощни ултразвукови източници могат да затоплят локално определени тъкани и това намира приложение във физиотерапията. Фокусирани ултразвукови източници могат да бъдат използвани за разбиване на камъни в бъбреците или за лекуване на перде на окото.

В промишлеността[редактиране | редактиране на кода]

В промишлеността ултразвукът се използва широко за регистриране и оценка на различни дефекти и нередности в изделията. Поради сравнително високата си себестойност, методът се прилага основно при много отговорни изделия. Той е един от основните методи, прилагани в конвенционалния безразрушителен контрол наред с радиографията, магнитно-праховите методи, методите с проникващи течности и метода с вихрови токове. Честотите на използваните ултразвукови вълни са най-често от порядъка на 1 – 20 MHz.

За ултразвуково почистване се използва ултразвук с честота 20 – 40 kHz – в бижутерията, оптиката, за почистване на часовници, зъболекарски и хирургични инструменти и на промишлени части.

Системи с ултразвуков генератор/високоговорител се продават с твърдението, че пропъждат гризачи и насекоми, но няма научни доказателства, че тези устройства наистина имат ефект.

Ултразвукът при животните[редактиране | редактиране на кода]

Прилепи
Прилепите използват ехолокация, за да намерят плячката си и да се ориентират.
Делфини и китове
Много известен факт за делфините и китовете е, че могат да чуват ултразвук и имат собствени сонарни системи. Някои ползват ултразвук за лов (за намиране на плячка и при атака).
Кучета
Кучетата могат да чуват на много по-големи честоти от хората. Позната е „кучешката свирка“, която излъчва ултразвук над диапазона на чуване на хората.
Молци
Молците могат да долавят ултразвук в диапазона, в който прилепът може да излъчва.