Корона на свети Стефан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Унгарска корона)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Корона на свети Стефан, 1857

Унгарска света корона или Корона на Свети Стефан е унгарска корона, използвана при коронациите на унгарските крале от 13 век нататък. Короната символизира всички „Земи на короната на Свети Стефан“ (Историческа Унгария, включваща земите на днешна Унгария, Трансилвания, Войводина и Банат). Всеки унгарски владетел, който се е възкачвал на унгарския престол, се е легитимирал пред народа си след полагането на светата корона на главата си.

Съдбата на короната на Свети Стефан[редактиране | редактиране на кода]

Короната, мечът и кълбото на Унгария

Коронясването на Стефан I (на унгарски: I. István) за пръв християнски владетел на Унгария, който по-късно е канонизаран за светец под името Свети Стефан (на унгарски: Szent István), слага началото на унгарската държавност. Датата на това събитие се определя между Коледата на 1000 година или 1 януари 1001 година. Почитаната в наши дни корона не е същата, която папа Силвестър II изпраща на Стефан I през 1000. (Една част от унгарските историци отхвърля версията, че короната е била пратена от римския папа, и твърди, че короната е от император Ото). След трагичната смърт на единствения му син Свети принц Имре, през 1038 крал Ищван I умира без да е посочил своя наследник. На своето смъртно ложе кралят оставя своята страна под покровителството на Света Богородица (провъзгласена за Patrona Hungariae) и изпраща короната обратно във Ватикана, за да подчертае послушанието и смирението си пред Божията майка. Там тя е съхранявана в тунел, затворена в стъклена кутия, и почитана до началото на 16 век, когато според слухове короната е открадната от поквареното папство.

Унгарска света корона[редактиране | редактиране на кода]

Композиция[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки че според някои унгарски учени съвременната корона на Свети Стефан е оригиналната корона, изпратена от римския папа на техния първи крал, на пръв поглед с просто око се вижда, че въпросната корона е по-късен импровизиран заместител на оригиналната. Малкият златен кръст на върха е завит грубо, примитивно, почти светотатствено. Няколко от изображенията на дванадесетте Христови апостоли са съединени един с друг грубо, като понякога се застъпват и нарушават симетрията в подреждането.