Успоредни кариери

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Успоредни кариери (на английски: multiple careers) e развитието в няколко професионални области или различен тип кариери на един трудещ се. Докато една кариера обхваща работната дейност, която може да бъде идентифицирана с конкретна работа или професия, наличието на успоредни кариери или няколко кариери е нарастваща тенденция в края на 20 век и началото на 21 век. В действителност, макар на български терминът да е възприет като успоредни кариери, тези няколко кариери могат да бъдат както едновременни (например работещият има две едновременни кариери) или последователни (когато работещият възприема нова кариера след работата си в друга професионална област). И двете може да се дължат на различни причини, както икономически, така и свързани с личните интереси и предпочитания.

Сандра Керка (2003) казва, че "изследвания в САЩ от края на 70-те показват, че между 10 и 30 процента от икономически активното население е имало поне една кариерна промяна за период от 5 години". А в Германия от 91 работещи с умения, една трета в своето продължително кариерно развитие в първите 8 години след завършване на образование са били заети в други професии поне веднъж.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Kerka, Sandra (2003). Eric Clearinghouse on Adult Career and Vocational Education. Columbus
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Multiple careers“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]