Устата на Саурон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Устата на Саурон
герой на Дж.Р.Р.Толкин
от Властелинът на пръстените
Характеристики
Описание пратеник на Саурон
Прякор Устата на Саурон
Заместникът от Кулата Барад-дур
Вид / Раса човек

Устата на Саурон е персонаж от Средната земя в измисления свят на Дж. Р. Р. Толкин. Истинското му име е неизвестно.

Той се появява във „Властелинът на пръстените“ и по специално в главата „Черната порта се отваря“ в третия том на романа - „Завръщането на краля“, където Устата на Саурон е главният пратеник на Саурон. Той принадлежи на расата на Черните Нуменорци и се появява за кратко, когато се опитва да се спазари с армията на Запада пред вратите на Черната порта. Устата на Саурон се опитва да убеди Арагорн и Гандалф да се откажат от делото си и да оставят Саурон да спечели войната за Средната земя. Когато Гандалф отказва предложението му, Устата на Саурон се оттегля и дава сигнал на цялата армия на Мордор да ги нападне.

Той е известен още като „Заместникът от Кулата Барад-дур“ и е служил на Саурон през по-голямата част от живота си, като е изучил върховни магии, но е забравил собственото си име. Според книгата той започва да служи в Черната кула „при първото ѝ въздигане“, което поражда известни противоречия относно продължителността на неговата служба. Ако описаният момент се отнася до най-скорошното завръщане на Саурон в Мордор, то Устата на Саурон е служил на Властелина на Черната страна около 68 години към момента на срещата си с Арагорн и Гандалф. В същото време съществуват мнения [1], че предвид това, че Мордор се въздига за първи път по време на завръщането на Саурон малко след унищожението на Нуменор, Устата на Саурон може всъщност да е на над 3000 години. Това обаче е малко вероятно, тъй като никой смъртен човек не може да живее толкова дълго, а сам Толкин казва ясно, че той е жив човек, а не дух.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Mouth of Sauron“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.  

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]