Устата на Саурон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Устата на Саурон
герой на Дж. Р. Р. Толкин
от Властелинът на пръстените
Характеристики
Описание пратеник на Саурон
Прякор Устата на Саурон
Заместникът от Кулата Барад-дур
Вид / Раса човек

Устата на Саурон е персонаж от Средната земя в измисления свят на Дж. Р. Р. Толкин. Истинското му име е неизвестно.

Той се появява във „Властелинът на пръстените“ и по специално в главата „Черната порта се отваря“ в третия том на романа - „Завръщането на краля“, където Устата на Саурон е главният пратеник на Саурон. Той принадлежи на расата на Черните Нуменорци и се появява за кратко, когато се опитва да се спазари с армията на Запада пред вратите на Черната порта. Устата на Саурон се опитва да убеди Арагорн и Гандалф да се откажат от делото си и да оставят Саурон да спечели войната за Средната земя. Когато Гандалф отказва предложението му, Устата на Саурон се оттегля и дава сигнал на цялата армия на Мордор да ги нападне.

Той е известен още като „Заместникът от Кулата Барад-дур“ и е служил на Саурон през по-голямата част от живота си, като е изучил върховни магии, но е забравил собственото си име. Според книгата той започва да служи в Черната кула „при първото ѝ въздигане“, което поражда известни противоречия относно продължителността на неговата служба. Ако описаният момент се отнася до най-скорошното завръщане на Саурон в Мордор, то Устата на Саурон е служил на Властелина на Черната страна около 68 години към момента на срещата си с Арагорн и Гандалф. В същото време съществуват мнения [1], че предвид това, че Мордор се въздига за първи път по време на завръщането на Саурон малко след унищожението на Нуменор, Устата на Саурон може всъщност да е на над 3000 години. Това обаче е малко вероятно, тъй като никой смъртен човек не може да живее толкова дълго, а сам Толкин казва ясно, че той е жив човек, а не дух.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Mouth of Sauron“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.  

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]