Уикипедия:Уикипедия на глас

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от У:УНГ)

Проект „Уикипедия на глас“ има за цел да организира работата по създаване на аудио-версии на статии от българската Уикипедия.

Ползи[редактиране на кода]

Ползите от озвучаването на статии са в няколко отношения:

  • Съдържанието на Уикипедия става достъпно за хора, които разбират езика, но не могат да четат на него.
  • Хората със зрителни увреждания могат да ползват екранни четци, но нищо не може да се сравнява с прочита, който друг човек може да направи. Това е от особено значение при статии от научни области като математика, физика, химия, лингвистика, където преобладава нетипично произношение на символите.
  • Потребителите на Уикипедия могат да слушат статиите докато извършват дейности, които изключват възможността за четене, но не пречат на слушането (например каране на колело, джогинг, домашни задължения).
  • Могат да са полезно средство за обучение на хора, които учат български език.
  • При четенето на статии на глас могат да се доловят несъответствия, словни излишества или неподходящи изрази, които иначе остават недоловени при четенето от екран. Така писмената версия на Уикипедия също се подобрява.

Проблеми[редактиране на кода]

И все пак, проектът страда от някои трудности и ограничения, които трябва да се отчитат:

  • Редактирането и озвучаването на статиите отнема време.
  • Статиите в Уикипедия непрестанно се развиват, а аудио записите с времето остаряват и могат да станат неизползваеми, тъй като текстовите им версии им могат да претърпят чувствителни промени.
  • За да се запази приемствеността и качеството на статията, при следващ запис с цел осъвременяване на съществуващи озвучени статии се препоръчва редактирането да става от оригиналния говорител. Ако това не е реалистично, записът трябва да бъде или повторен изцяло, или премахнат.
  • Форматът за аудио-файлове в Уикипедия отговаря на стандарта за отворен код Ogg Vorbis, който избягва собственически формати, при които може да се говори за защита на цифрова интелектуална собственост. Аудио-файловете, кодирани в Ogg Vorbis не се поддържат от толкова много аудио-приложения.
  • Няма лесен начин за указване и последване на препратките в прочетения текст; макар че едно възможно решение е Audio Hyperlinks.

Избор на статия[редактиране на кода]

Можете да се заемете с озвучаването на всяка статия, която пожелаете, но силно ви препоръчваме да започнете от:

Преди да изберете статия за озвучаване, имайте предвид следните неща:

  1. Записът трябва да се направи на една (конкретна) версия на статията, която трябва да бъде указана с постоянна препратка в описанието на аудио-файла. Преди да започнете записа, прочетете внимателно статията и ако се налага нанесете корекции и редакции, които ще направят писмения текст по-добър за четене и слушане. Такава редакция е например разделянето на дългите изречения на по-къси.
  2. Когато избирате статия, мислете за устойчивостта на нейното съдържание във времето. Статии, над които се водят диспути и редакторски войни или които често претърпяват значителни актуализации, не са добри кандидати за аудио-статии. По тази причина избраните статии са отлични кандидати за озвучаване, тъй като в общия случай тяхната изчерпателност и постигнатият консенсус над съдържанието им гарантират, че те няма да се променят в толкова голяма степен колкото останалите статии.
  3. Не забравяйте и авторските права. Аудио-версиите на статии от Уикипедия, които съдържат защитено с авторски права съдържание представляват правен проблем, тъй като изходният аудио-файл не може да се лицензира под CC-BY-SA / GFDL. Такива статии трябва да избягват.

Препоръки за запис[редактиране на кода]

  • Имате нужда от компютър със звукова карта (повечето са такива), микрофон и програма за редактиране на аудио-файлове. Такава свободна и безплатна програма, която работи в основните операционни системи, е Audacity[1].
  • Аудио-форматът, в който трябва да се съхрани и качи записът е Ogg Vorbis. Препоръчителните настройки на програмата ви за аудио-редактиране са:
    • качество (quality) = -1 (минус едно, това отговаря приблизитено на 48 kbit/s bit-rate, но обикновено звучи по-добре);
    • 44.1 kHz sampling rate,;
    • 1 канал (моно).
    Обикновено добро качество на аудио-записа може да се получи като качеството на кодиране се сложи на -1 при експортирането на записа във формат Ogg Vorbis.
  • Полученият файл е препоръчително да съдържа в името си:
    • представка Bg-,
    • заглавието на статията,
    • датата, на която е направен записът.
    Например Bg-Isaac Newton-20070703.ogg.
  • Произнасяйте уикипрепратките по същия начин, по който и останалата част от текста. Гласовото обозначение на всяка препратка би нарушила гладкостта на четенето. Ако желаете, накрая можете да споменете най-важните препратки.
  • Говорете малко по-бавно от обикновено, около 25% по-бавно. Обикновено в разговор се произнасят около 200 думи в минута. За да могат хората добре да вникнат в съдържанието на прослушваната статия, трябва да чуват около 150-160 думи в минута.
  • Започнете записа със:
    Слушате прочит на статията {Заглавие на статията} във версията ѝ към {дата} от Уикипедия, свободната енцилопедия. Текстовата и аудиоверсията са лицензирани под Лиценза Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното и Лиценза за свободна документация на ГНУ
  • Когато стигнете до заглавие, произнесете го по следния начин: „Раздел първи: История“ и тн. За да се ориентирате по-лесно в номерацията, отидете във вашите настройки, в раздел „Други настройки“ и отбележете с човка опцията „Номериране на заглавията“.
  • Качете файла в Общомедия в категорията Category:Spoken Wikipedia - Bulgarian.

Списък на аудио-статиите[редактиране на кода]

  • Ако искате да резервирате статия, впишете заглавието ѝ, името си и датата на резервация в таблицата по-долу.
  • Когато създадете и качите аудио-статията, поставете в таблицата препратка към нея, допълнете и останалите данни (времетраене и размер) и актуализирайте с датата на създаване на файла. В текста на самата статия поставете и попълнете шаблон {{аудиостатия}}.
Текстова статия Oldid №
на прочитната версия
Аудио-статия Автор Времетраене
(минути)
Размер
(мегабайти)
Дата на
създаване
Исак Нютон 1048928 File:Bg-Isaac Newton-20070703.ogg PetaRZ 22.38 19.00 2007-07-03
Рила 1049798 File:Bg-Rila-20070704.ogg Spiritia 21.57 11.67 2007-07-04
Рудиментари Пени 3591571 File:Rudimentary peni bgwiki aleksandar.ogg Александър 1.50 0.99 2010-11-09
Катя Стоянова 3573516 File:BG-Katya-Stoyanova-20101101.ogg Spiritia 3.35 1.66 2010-11-13
Георги Спасов (композитор) 3600526 File:BG-Georgi-Spasov-composer-20101113.ogg Spiritia 3.02 1.36 2010-11-13
Филип II (Франция) 3500290 File:BG-Philippe-II-France-20100929.ogg Spiritia 25.33 11.78 2010-11-13
Нетикет 3559361 File:BG-Netiquette-20101026.ogg Spiritia 4.20 1.91 2010-11-14
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Wikipedia:WikiProject Spoken Wikipedia в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​