ФК Рот Вайс (Аален)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Рот Вайс Аален
Rot Weiss Ahlen
Wersestadion Ahlen autostitch.jpg
Прозвище "Ер Ве А", „Червено-белите“
Членове: 1,001
Фенклубове: 11
Основан 1 юни 1996
Стадион Верзещадион
Аален, ГерманияГермания
Капацитет 12 700
Президент Германия Хайнц-Юрген Гозда
Германия Щефан Гредлер – спортен директор
Старши треньор Германия Кристиан Хок
Първенство Втора Бундеслига
2008 – 2009 10-то
Спонсор Рефлекс (Reflex)
Екипировка Яко (Jako)
Екипи и цветове
Домакин
Гост

Рот Вайс Аален (на немски: Rot Weiss Ahlen) е футболен и спортен отбор от град Аален, провинция Северен Рейн-Вестфалия, Германия. След изпадането си от Втора Бундеслига през сезон 2005/06 отборът променя името си поради оттеглянето на главния си спонсор от Ел Ер Аален на Рот Вайс Аален (от 1 юни 2006 г.). За сезон 2009/10 клубът отново участва във Втора Бундеслига на Германия.

История[редактиране | редактиране на кода]

Началото[редактиране | редактиране на кода]

През 1911 г. във вестфалския град Аален за първи път се откриват малко залежи на въглища – за употреба в местната градска община. Скоро след това в източните квартали на града се основават първите спортни клубове, чиито членове идват от близките мини. В свободното време на миньорите, предимно в края на седмицата, са се провеждали футболни срещи, които са разведрявали иначе тежкото ежедневие на работниците.

Веднага след края на Втората световна война се правят опити спортният живот в града да се поднови. Ернст Борнеман, известен и успешен местен спортист в спортовете гимнастика и хандбал, поема инициативата за това. На 18 юли 1945 г. той писмено кани всички спортисти, които не са били членове на нацистката партия и нейните поразделения, и имат интерес, да се съберат и да обсъдят с него планове за съживяване и развитие на ааленския спорт. Решено е да се изгради единен спортен клуб, обединяващ бившите граждански, социалистически и християнски спортни организации в Аален, който да може да се конкурира с другите силни клубове във федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия. Съществуването на дотогавашните клубове се прекратявало, като се слага край на Де Йот Ка Аален, Блау-Вайс Аален и др., които подписват документа, включващ решенията от заседанието на спортистите.

Основаване на организация по това време не е лесна работа, тъй като за това освен друго се иска и разрешение от британските окупационни части в региона. Одобрението на британците е получено на 9 август 1945 г. чрез Майор Муун и е повод за учредителното събрание на Турн унд Шпортферайн (ТуС) Аален 45, проведено на 12 август същата година близо до градското пристанище.

Учредителният акт от събранието не е запазен до днес, но вестник „Нойен Вестфелишен Цайтунг“, от изданието си на 24 август 1945 г., съобщава:

Осем ааленски спортни клубове се обединяват[редактиране | редактиране на кода]

Предишните осем спортни клуба от град Аален се обединяват в ТуС Аален, а за ръководител единодушно е избран Ернст Борнеман. Най-важното събитие от футболно естество в периода за ааленския клуб е мачът срещу Шалке 04, загубен с 2:7 на 14 октомври 1945 г. ТуС Аален участва в най-висшата аматьорска дивизия на Вестфалия.

Стадионът на отбора се открива на 21 август 1949 г. под името Глюкауфкампфбан. Днес той се казва Верзещадион.

Кризата през 1992 г.[редактиране | редактиране на кода]

След много криволичения през втората половина на ХХ век ааленският отбор се изправя на ръба на изпадането в окръжната лига през 1992 г. Роденият в Аален собственик на малка козметична компания Хелмут Шпикер поема управлението на почти банкрутиралия клуб. За треньор е назначен Йоахим Круг, натрупал опит в долните дивизии на Германия, чиято цел е да спаси отбора от изпадане. Наставникът не само успява да изпълни поставената задача, но и да класира отбора си в по-горна дивизия през четири последователни години. През сезон 1995/96 ТуС Аален става първенец на Оберлига Вестфалия и се класира в Регионалната лига Запад/Югозапад.

Ел Ер Аален (1996 – 2006)[редактиране | редактиране на кода]

След постигнатото изкачване в регионалната лига традиционните отбори на града ТуС Аален и Блау-Вайс Аален се обединяват. На 1 юни 1996 г. се формира Ел Ер Аален (Лайхтатлетик Разеншпорт Аален – Лекоатлетически и тревни спортове Аален). Всъщност името на новото спортно дружество е избрано така, че да съвпада с инициалите на козметичната компания на спонсора Хелмут Шпикер. Успоредно със структурните преустройства се провежда и преустройство и ремонт на Глюкауфкампфбан, който от 1997 г. носи името Верзещадион.

През следващите четири години Ел Ер Аален играе доста успешно в регионалната дивизия и през сезон 1999/00 отборът на Франц-Йозеф Тенхаген завършва на второто място и след победа с 2:1 в баража за класиране във Втора Бундеслига срещу Унион Берлин клубът постига нова промоция.

Сезон 2000/01 започва доста неуспешно за ааленския клуб и това води до освобождаването на треньора Тенхаген. Наследникът му Петер Нойрурер извежда Ел Ер до шестото място в крайното класиране след силна серия от успешни резултати.

В годините след това ааленци се борят предимно да не изпаднат. След сравнително успешната кампания 2001/02 започва и упадъкът на отбора. През следващите три сезона оставането на Ел Ер Аален става факт едва в последния кръг на първенството. А от 2002 до 2006 г. седем треньори се сменят начело на отбора. През октомври 2005 г. чехът Франтишек Страка е заменен от Паул Линц, който се проваля в мисията си да спаси ааленци от изпадане. В 32. кръг на сезон 2005/06 Ел Ер Аален губи от Гройтер Фюрт с 1:2 и след 6 години във Втора Бундеслига клубът изпада в трета дивизия.

Преди това обаче легендарна сред феновете на отбора остава победата с 4:3 като гост на 1860 Мюнхен на 22 май 2005 г., когато чрез това постижение Ел Ер запазва мястото си в дивизията.

Рот Вайс Аален (от 2006)[редактиране | редактиране на кода]

Административна сграда на клуба до Верзещадион

Поради изпадането президентът Хелмут Шпикер обявява оттеглянето от поста си на 9 май 2006 г. Компанията му също спира издръжката на клуба и по тази причина отпада и задължението ааленският отбор да се казва „Ел Ер“. На 12 май 2006 г. треньорът Паул Линц също напуска отбора, защото не вижда перспектива за скорощно връщане във Втора Бундеслига.

Първата крачка към ново начало е направена на 15 май с привличането на треньора Бернард Дийц. Преди това той е тренирал аматьорите на Дуисбург, а в Аален подписва 2-годишен договор. На събрание на клуба в края на месец май е решено името на отбора да бъде „Рот Вайс Аален“.

При избора за нов президент на 29 юни членовете дават предпочитанията си на Хайнц-Юрген Гозда, който наследява Хелмут Шпикер на ръководния пост. След лошо начало на сезона в регионалната лига, при което отборът спечелва едва 14 точки от 13 срещи, Бернард Дийц подава оставка на 29 октомври 2006 г. след загуба от Кикерс Емден с 0:3. Ръководството на отбора се поема от дотогавашния помощник на Дийц Хайко Бонан. На 27 ноември 2006 г. ръководството на Рот Вайс Аален оповестява натрупани дългове в размер на 833,000 евро. За да ограничи текущите разходи на клуба вторият отбор и юношеските формации на клуба спират участието си в своите първенства и го подновяват по-късно, едва когато успяват да си намерят самостоятелен спонсор, който да ги издържа. Местната община отказва финансова помощ на Рот Вайс и клубът се спасява благодарение на изплатените 421,000 евро от участията във Втора Бундеслига в периода 2001 – 2004 г., както и на спечелените 629,000 евро покрай Световното първенство в Германия'2006. За изплащане на дълговете са продадени и някои недвижимости, собственост на клуба.

Рот Вайс Аален завършва сезон 2006/07 на 13 място в Регионална лига Север, а наставникът Хайко Бонан напуска отбора през лятото и отива в Рот-Вайс Есен. Помощникът на Бонан Кристиан Вюк получава кредит на доверие и поема „червено-белите“ от Аален за началото на новата състезателна година.

След колеблив старт на първенството Рот Вайс Аален постига забележителна серия във втората част на надпреварата и от 21. до 36. кръг е непобеден. След 30. кръг отборът за първи път се изкачва на първото място и остава там до края. Последната победа с 3:1 над Бабелсберг 03 затвърждава първото място в таблицата, а отборът не получава нито един червен картон за цялата кампания.

При първия сезон след завръщането във Втора Бундеслига Рот Вайс Аален се утвърждава в средата на класирането. На 3 март 2009 г. Кристиан Вюк е освободен от поста си изненадващо, без да е посочена конкретна причина за това от ръководството. В медиите се появяват теории за вътрешни търкания в клуба и за това, че поради треньорските курсове в Кьолн треньорът често отсъства от тренировъчните занимания на възпитаниците си. За временно ръководещ тренировките е назначен помощникът на Вюк Бернд Хеемзот.

На 9 април 2009 г. Щефан Емерлинг е представен за нов треньор на Рот Вайс Аален. Той осигурява оставането на отбора във втора дивизия след 33. кръг като „червено-белите“ завършват наравно 2:2 с Оснабрюк.

Но след като тимът печели само една точка от първите шест мача за сезон 2009/10 Емерлинг е освободен, заедно с помощника си Бернд Хеемзот и спортния директор Щефан Гредлер. На 20 септември 2009 г. дотогавашният юношески треньор Андреас Цимерман е назначен за нов старши-треньор.

Професионален отбор за сезон 2009/10[редактиране | редактиране на кода]

Играч Рождена дата В отбора от См Кг Мач. Гол. Предишни клубове
Вратари
1 Германия Заша Киршщайн 09.06.1980 2009 196 90 6 0 Гройтер Фюрт, Хамбургер, Рот-Вайс Есен, Айнтрахт Брауншвайг, Бе Ес Це Брауншвайг, Олюмпия 92 Брауншвайг, Еф Ес Бе Брауншвайг
21 Германия Дирк Лангербайн 09.09.1971 2007 188 90 76 0 Рот-Вайс Есен, Нюрнберг, Дуисбург, Рот Вайс Аален, Гютерсло, Тойтония Липщат, Амицития Фийрнхайм, Борусия Липщат
33 Германия Мануел Ленц 23.10.1984 2007 195 88 17 0 Борусия Вупертал, Шалке 04, Бохум, Зодинген
Защитници
2 Германия Марсел Буш 02.02.1982 2007 178 76 39 1 Пфулендорф, Аален, Хайлброн, Унтерайзесхайм
4 Нигерия Дарлингтън Омодиагбе 02.07.1978 2009 190 84 3 0 Оснабрюк, Карл Цайс Йена, Унтерхахинг, Пиотрковия Пиотрков Трибуналски, Дуисбург, Хановер 96, ЛКС Лодз, Гютерсло, ЛКС Лодз, Сточниовец Гданск, Хартленд Овери, Порт Харкорт Шаркс
5 Германия Оле Китнер 15.10.1987 2005 189 83 15 0 Мюнстер 08
6 Германия Роналд Маур 13.02.1973 2008 174 77 36 0 Карл Цайс Йена, Ханза Росток, Хамбург, Арминия Билефелд, Оснабрюк, Карл Цайс Йена, Глайстал
15 Австралия Дино Джулбич 16.02.1983 2009 195 89 1 0 Пърт Глори, Саут Мелбърн, Франкстън Пайнс, Пърт Ес Си, Рот Вайс Аален
19 Германия Нилс Дьоринг 23.04.1980 2008 191 86 28 1 Падерборн 07, Шпортфройнде Зийген, Кайзерслаутерн, Майнц 05, Зоненберг
20 Германия Михаел Вийман 09.02.1987 2000 188 81 28 0 Нойбекум
24 Германия Даниел Фелгенхауер 10.05.1976 2009 172 69 54 6 Гройтер Фюрт, Рот Вайс Аален, Борусия Мьонхенгладбах, Гройтер Фюрт, Байерн Хоф, Дьолау
29 Германия Зебастиан Пелцер 24.09.1980 2009 178 70 10 0 Динамо Дрезден, Саарбрюкен, Айнтрахт Трир, Блекбърн Роувърс, Кайзерслаутерн, Залмрор, Фьорен, Беконд
Полузащитници
7 Германия Мохамед Лартай 04.12.1986 2009 175 74 2 0 Холщайн Кил, Байер Леверкузен, Фау Еф Ел Леверкузен
8 Германия Даниел ТиунеCaptain 21.07.1974 2004 180 79 53 6 Любек, Оснабрюк, Шпортфронде Озеде, Пост Оснабрюк, Оснабрюкер Ес Це, Разеншпорт Оснабрюк
10 Германия Нилс-Оле Боок 17.02.1986 2008 180 72 60 4 Дуисбург, Рот Вайс Аален, Бекум
13 Полша Давид Блаха 22.10.1990 2009 174 70 3 0 Борусия Дортмунд, Фрьонденберг
14 Германия Янис Краус 03.10.1989 2002 178 70 0 0 Зенденхорст
16 Германия ТТим Горшлютер 24.08.1983 2009 176 66 22 1 Шпортфройнде Лоте, Рот-Вайс Есен, Рот Вайс Аален, Рот-Вайс Есен, Рот Вайс Аален, Хам
17 Белгия Том Моосмайер 01.10.1979 2009 178 72 5 0 Кикерс Емден, Алемания Аахен, Ротген
18 Германия Кристиан Миколайчак 15.05.1981 2009 180 86 78 6 Франкфурт, Холщайн Кил, Ерцгебирге Ауе, Рот Вайс Аален, Хановер 96, Шалке 04, Вакер Щееле, Край
23 Германия Балдасаре ди Грегорио 22.01.1984 2006 181 80 34 0 Ешборн, Славия София, Хам, Швайнфурт 05, Айнтрахт Франкфурт, Кикерс Офенбах
25 Германия Марио Вранчич 23.05.1989 2009 186 80 1 0 Майнц 05, Кеселщат
28 Камерун Ален Жюниор Оле Оле 11.04.1987 2010 176 73 6 0 Фрайбург, Насионал Монтевидео, Агилас Ривиера Майа, Пласа Колония, Синтра Яунде, Тонер Яунде
Нападатели
9 Германия Томас Брьокер 22.01.1985 2009 186 81 6 1 Динамо Дрезден, Падерборн 07, Кьолн, Динамо Дрезден, Кьолн, Мепен, Унион Мепен, Хемзен
11 Германия Ларс Тоборг 19.08.1975 2006 180 75 39 13 Ватеншайд 09, Шпортфройнде Зийген, Вилхелмсхафен, Рот-Вайс Оберхаузен, Бремерхафен, Фар-Блокдийк, Вердер Бремен, Щаде, Ведел
27 Германия Марсел Райхвайн 21.02.1986 2009 188 77 6 0 Борусия Вупертал, Кикерс Емден, Борусия Вупертал, Байер Леверкузен, Айсбахталер Шпортфройнде
30 Демократична република Конго Доминик Кумбела 20.04.1984 2009 172 64 6 0 Падерборн 07, Айнтрахт Брауншвайг, Рот-Вайс Ерфурт, Кайзерслаутерн, Еф Ка Пирмазенс, ТуС Де Йот Ка Пирмазенс, Родалбен

Известни бивши футболисти[редактиране | редактиране на кода]

Треньори[редактиране | редактиране на кода]

Треньорски щаб за сезон 2009/10[редактиране | редактиране на кода]

Име Длъжност
Германия Андреас Цимерман Старши-треньор
Германия Дирк Лангербайн Помощник-треньор
Германия Вили Пот Администратор
Германия Тобиас Генслер Кондиционен треньор
Германия Дирк Лангербайн Треньор на вратарите
Германия Д-р Карстен Радас Лекар на отбора
Германия Волфганг Холц Физиотерапевт
Германия Даниел Холц Физиотерапевт
Германия Юлиан Холц Физиотерапевт

Бивши треньори[редактиране | редактиране на кода]

Име Период Бележка
Германия Йоахим Круг 1992 – 30.06.96 -
Германия Волфганг Зандхове 01.07.96–18.08.97 -
Германия Клаус Берге 19.08.97–13.10.98 -
Германия Франц-Йозеф Тенхаген 14.10.98–11.11.00 -
Германия Петер Нойрурер 20.11.00–27.11.01 -
Германия Уве Раполдер 30.11.01–24.11.02 -
Германия Уве Фукс 25.11.02–02.01.03 заместник
Германия Вернер Лорант 03.01.03–25.05.03 -
Германия Щефан Кунц 03.08.03–14.13.03 -
Име Период Бележка
Германия Инго Петер 24.11.03–01.03.05 -
Чехия Франтишек Страка 07.03.05–25.10.05 -
Германия Паул Линц 26.10.05–14.05.06 -
Германия Бернхард Дийц 15.05.06–29.10.06 -
Германия Хайко Бонан 30.10.06–30.06.07 -
Германия Кристиан Вюк 01.07.07–03.03.09 -
Германия Бернд Хеемзот 04.03.09–15.04.09 заместник
Германия Щефан Емерлинг 16.04.09–20.09.09 -
Германия Андреас Цимерман 21.09.09–днес -

Успехи[редактиране | редактиране на кода]

  • Първенец на Окръжна лига Вестфалия: 1993;
  • Първенец на Областна лига Вестфалия: 1994;
  • Първенец на Фербандслига Вестфалия: 1995;
  • Първенец на Оберлига Вестфалия: 1996;
  • Вицепървенец на Регионална лига Запад: 2000;
  • Първенец на Регионална лига Север: 2008;
  • Класиране във Втора Бундеслига: 2000, 2008;
  • Втора Бундеслига: 2001 – 2006, от 2009;
  • Купа на Германия 1/8 Финал: 2002, 2004;
  • Финалист за Купата на Вестфалия: 2007.

Класирания след 1993 г.[редактиране | редактиране на кода]

Сезон Дивизия Класиране Голове Точки Бележка
1992/93 Окръжна лига Вестфалия 1. място 126:6 69* Като ТуС Аален
1993/94 Областна лига Вестфалия 1. място 89:26 53* Като ТуС Аален
1994/95 Фербандслига Вестфалия, Група Североизток 1. място 83:11 52:8 Като ТуС Аален
1995/96 Оберлига Вестфалия 1. място 58:21 57 Като ТуС Аален
1996/97 Регионална лига Запад/Югозапад 4. място 61:38 57 От 06/1996 Като Ел Ер Аален
1997/98 Регионална лига Запад/Югозапад 6. място 62:52 51
1998/99 Регионална лига Запад/Югозапад 6. място 55:41 53
1999/00 Регионална лига Запад/Югозапад 2. място 82:32 71 Промоция след победа с 2:1
в баража срещу Унион Берлин
2000/01 Втора Бундеслига 6. място 61:53 54
2001/02 Втора Бундеслига 8. място 60:70 48
2002/03 Втора Бундеслига 12. място 48:60 40
2003/04 Втора Бундеслига 12. място 36:45 44
2004/05 Втора Бундеслига 13. място 43:49 39 Спасение в последния кръг.
2005/06 Втора Бундеслига 17. място 36:50 35
2006/07 Регионална лига Север 13. място 48:52 48 От 06/2006 като Рот Вайс Аален
2007/08 Регионална лига Север 1. място 73:41 67 Връщане във Втора Бундеслига
2008/09 Втора Бундеслига 10. място 38:57 41
2009/10 Втора Бундеслига - - -
Легенда
Промоция в края на сезона
Изпадане в края на сезона
Класиране в средата на таблицата

* Взема се правилото за 3 точки при победа

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Връзки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „футбол“         Портал „футбол