Файлово разширение

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Файловото разширение е суфикс (разделен от основното файлово име с точка) към файловото име на един компютърен файл, приложено, за да индикира разкодирането (файлов формат) на неговото съдържание или ползване. Някои от файловите разширения са .png, .exe, .dmg и други.

Някои файлови системи ограничават дължината на разширението (като FAT файлова система, която не позволява повече от три знака), докато други (като например NTFS) не я ограничават. Unix-файловите системи приемат разделителя точка като позволен знак.

Имената на файловите разширения могат да бъдат считани за вид метаданни. Обикновено те се използват, за да представият информация за начина, по който могат да се съхраняват данни във файл.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Filename extension“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.