Фанта

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Фанта
Fanta
Емблема
Информация
Типбезалкохолна напитка
ПроизводителКока-Кола
ПроизходГермания
Въведена1940 г.
Фанта в Общомедия

Фанта (на немски: Fanta) е безалкохолна газирана напитка, продукт на компанията „Кока-Кола“, която се предлага в различни варианти (портокал, лимон, ягода, манго, маракуя и лимон, розов грейпфрут и много други), най-популярният от които е с вкус на портокал. По света съществуват около 70 варианти на напитката, но повечето се предлагат само в отделни страни.

В напитката има съдържание на натурален продукт, захар или фруктозен сироп. В последните години се произвежда и „Фанта“ с нискокалорично съдържание (light).

„Фанта“ е произведена за първи път в Нацистка Германия по време на Втората световна война. В началото на войната немците закриват завода за производство на „Кока-Кола“ в Германия. Издадена е заповед да се изобрети чисто немска разхладителна напитка. Първите проби са със сок от ябълки, а след това и от други плодове. Директорът на завода Макс Кайт кръщава напитката „Фанта“. Той не е нацист и след войната се свързва с шефовете на „Кока-Кола“, които си връщат собствеността върху завода и продължават производството на „Фанта“. Компанията „Кока-Кола“ откупува правата върху марката през 1955 г.[1][2]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Mikkelson, Barbara. The Reich Stuff? // Snopes. 29 април 2011. Посетен на 11 март 2012.
  2. Mark Pendergrast: For God, Country and Coca-Cola, Charles Scribner's Sons, New York, 1993

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]