Фанта

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search

Фанта (Fanta) е безалкохолна газирана напитка, продукт на компанията „Кока Кола“, която се предлага в различни варианти (портокал, лимон, ягода, манго, маракуя и лимон, розов грейпфрут и мн.други), най-популярният от които е с вкус на портокал. По света съществуват около 70 варианти на напитката, но повечето се предлагат само в отделни страни.

В напитка има съдържание на натурален продукт, захар или фруктозен сироп. В последните години се произвежда и Фанта с нискокалорично съдържание (light).

Фанта е произведена за първи път в Германия, по време на Втората световна война. В началото на войната немците закрили завода за производство на Кока-Кола в Германия. Била издадена заповед да се изобрети чисто немска разхладителна напитка. Първите проби били със сок от ябълки, а след това и от други плодове. Директорът на завода Макс Кайт кръстил напитката „Фанта”. Той не бил нацист и след войната се свързал с шефовете на Кока-Кола, които си върнали собствеността върху завода и продължили производството на „Фанта”.Компанията „Кока Кола“ откупува правата върху марката през 1960 г. [източник? (Поискан преди 73 дни)]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]