Феминистка история

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Феминистката историята се отнася за повторно четене, пре-прочитането на историята от женска гледна точка. Това обаче не е същото като на историята на феминизма, която е върху произхода и еволюцията на феминисткото движение, и също се различава от историята на жените, която акцентира върху ролята на жените в историческите събития. Целта на феминистка история е да се проучи и осветли женската гледна точка върху историята чрез преоткриването на жените писатели, художници, философи и т.н., за да се възстанови и да покаже значимостта на гласовете и изборът на жените в миналото.

Два специфични проблема, с които феминистка история опитва да се справи, са изключването на жените от историческа и философска традиция, и отрицателна характеристика на жените или женското в традицията, обаче, феминистка история не е само занимаващи се с въпросите на джендъра per se, а по-скоро с интерпретация на историята по един по-цялостен и балансиран начин.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Feminist history“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.