Чикана феминизъм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Чикана феминизъм или още наричан Чиканизъм (от нахуатъл Chicana или Xicana) е феминизъм на живеещите в САЩ мексиканки.

Освен традиционните проблеми, които се наблюдават във всички общества като приписване на задължителни роли, ограничени само до отлеждането на деца и дома в Мексико не се гледа добре на жени, които заговарят мъже, особено непознати, а в същото време мъжете са окуражавани и дори хвалени, ако имат повече любовници, дори ако са женени, и се смятат за герои във връзка с това, като за проституцията се винят само жените, а мъжете са оневинявани.

В началото на 20 век ивече през 40-те има голямо количество мексиканци в Америка, особено в по-големите градове като Лос Анжелис и когато през 70-те започва движението за права на жените и тяхното равно представяне в обществото, възможност за работа наравно с мъжете и т.н., мексиканките чувстват, че имат нужда да се включат в това течение и формират своя организация, чиито основателки се смятат за героини сред мексиканките. Така е формиран през 1973 Феминистката комисия на мексиканките (Comisión Femenil Mexicana Nacional).


Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Chicana feminism“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.