Фернандо Сор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Фернандо Сор

Фернандо Сор (на испански: Fernando Sor) е испански композитор и виртуоз на класическа китара, един от най-големите изпълнители на този инструмент в XIX век. Роден на 14 февруари, 1778 в Барселона и умира през 1839.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

От ранните си години той учи китара, цигулка и виолончело, в манастира Монсерат, а след това учи в Военномедицинска академия в Барселона. След нахлуването на френските войски в Испания през 1808 и началото на войната за независимост Сор написал няколко революционни песни, сред които най-известните Vivir en cadenas и Venid, vencedores. През 1813 френските войски са разбити от Испания и Сор отива в Париж, където започва да води активна концертна и преподавателска дейност, скоро придобива репутацията на един от най-добрите виртуози.

Смърт[редактиране | редактиране на кода]

Последните години не са били щастливи за Сор. И жена му и дъщеря му почиват внезапно, едната умира веднага след другата. Самият той страда от рак на езика и умира в големи болки на 8 юли 1839. Погребан е в гробището на Монмартър, Париж, до гроба на приятел, без да има надпис, последното място за почивка на най-великите китарист композитор на деветнадесети век.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]