Фестивал на драконови лодки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Фестивал на драконовите лодки
Qing Dynasty Dragon Boat Festival.jpg
Официално име 端午節
Празнува се от китайци
Вид културен
Дата 5-ия ден от 5-ия месец на китайския календар
Дата 2021 9 юни
Дата 2022 30 май
Дата 2023 18 юни
Обичаи състезания с драконови лодки, консумиране на вино и цонгци
Свързан с Кодомо но хи, Тано
Фестивал на драконови лодки в Общомедия

Дуану или Фестивал на драконовите лодки (традиц. китайски: 端午節; опрост. китайски: 端午节; пинин: Duānwǔjié) е традиционен празник, произхождащ от Китай, който се пада близо до лятното слънцестоене. Познат е още като Фестивал Чонгсиао (китайски: 忠孝節; пинин: Zhōngxiàojié), чествайки верността и благочестието. Фестивалът се пада на 5-ия ден от 5-ия месец от традиционния китайски календар. Китайският календар е лунно-слънчев, затова датата на фестивала варира всяка година от грегорианския календар. През 2016 се пада на 9 юни, а през 2017 – на 30 май.

История[редактиране | редактиране на кода]

Цюй Юан[редактиране | редактиране на кода]

Най-известната история в съвременен Китай гласи, фестивалът отбелязва смъртта на поета и министър Цюй Юан (ок. 340-278 пр.н.е.) от древната страна Чу по време на периода на воюващите държави на династията Джоу. Когато царят решава да се съюзи с все по-мощната страна Цин, Цюй бива изгонен, заради несъгласието си със съюза и дори е обвинен в измяна. По време на изгнанието си Цюй Юан пише много поезия. Двадесет и осем години по късно Цин завзема Йинг, столицата на Чу. В отчаяние Цюй Юан се самоубива като се хвърля в реката Милуо.

Твърди се, че местните хора, които му се възхищавали, са го търсили в лодките си, за да го спасят или поне намерят тялото му. Това е началото на състезанията с драконови лодки. След като не могат да намерят тялото му, хората пускат топки от лепкав ориз в реката, за да може рибите да ядат тях вместо тялото на Цюй. Смята се, че оттук произлизат цонгци.

Чествания[редактиране | редактиране на кода]

Три от най-разпространените дейности по време на фестивала са ядене и приготвяне на цонгци, пиене на вино от реалгар и състезаване с драконови лодки.

Други дейности включват закачане изображения на Чонг Куи (митична фигура на пазител), закачане на каламус, правене на дълги разходки и носене на парфюмирани медицински торбички. Традиционни активности са също игра, в която играчът трябва да успее да накара яйце да седи право в точно 00:00 ч., ако успее, ще има късмет през цялата година, и писане на заклинания. Всичко това, заедно с виното от реалгар, се смятало от древните китайци за ефективно в борбата с болести и зли сили.

В ранните години на Република Китай, Дуану се е празнувал като Ден на поетите, заради статута на Цюй Юан като първият поет на Китай.

Смята се, че по време на лятното слънцестоене Слънцето е най-силно, тъй като денят в северното полукълбо е най-дълъг. Слънцето, като китайския дракон, традиционно представлява мъжка енергия, докато Луната, както и феникса, традиционно представляват женската енергия.