Фингърборд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Фингърборд

Фингърборд (на английски: Fingerboard) или Фингърскейт (на английски: Fingerskate) e миниатюрна версия на скейтборд с дължина 96 мм и различни широчини вариращи най-често между 26 и 32 мм. Използва се за същите като в истинския скейтборд трикове, но посредством пръстите на ръката и дава възможност за изпълняване на такива, които с истински скейт биха били невъзможни. За направата им се изисква пластмаса, метал и специално покритие (лак).

Фингърбордите се появяват като някакъв скейтър подарил на сина си играчка скейтборд. Синът му го разглобил и така се появил първият фингърборд. След 10 години да караш фингърскейт било хит.

Първото фингърборд видео се е появило през 1993 година, негов автор e Мартин Уинклър. Фингърбордът е изграден от дъска (deck), колелца (wheels), машинки (trucks) и шкурка (tape). Първите фингърборди са се появили малко след появата на истинския скейтборд. Били са направени от сгънати фонокарти, но тяхното професионално правене е било под формата на ключодържатели. В днешно време има отделни фирми за направата на различните части на фингърборда. Професионалните фингърбордисти използват дървени фингърборди. Такива марки са: „Berlinwood“ „FlatFace“ „Yellowood“ „Prete“

Също така има и колелца от качествени материали с лагери. Най-добрите марки са „Flatface“ „WWZ“

Важна част от всеки „setup“ е и шкурката или по добрия вариант така наречения „tape“.Той е по мек и се захваща за пръстите без да ги наранява. Най-предпочитани са марките „RIP tape“ „FBS tape“.

Използват се дървени рампи. Най-качествените рампи са на „Blackriver-ramps“. Има и рампи на Techdeck, които се продават както в комплект, така и по отделно. Съществуват и други видове рампи.

Трикове[редактиране | редактиране на кода]

Най-известните са: Kickflip, 360 Flip, Ollie, Nollie, Imposible

ермания. И двамата са спонсорирани от Flate face и от Blackriver ramps.Можете да се научите от Интернет уроците в YouTube.Трябва само да напишете в търсачката на YouTube — fingerboard и ще ви излязат много интересни клипове за това хоби. При някои хора това не може да се нарече само хоби, при тях това може да се превърне в работа и начин на живот. Фингърбордът трябва да се кара само с 2 пръста. Хубаво ще е да се научите да карате с два пръста още от началото на карането на фингърборда.