Флоримон дьо Леспар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Флоримон де Леспар)
Флоримон дьо Леспар
рицар
Служи наЧерния принц, Пиер I Лузинян, Амадей VI Савойски
Битки/войниСтогодишна война, Александрийски поход, Савойски поход

Дата и място на раждане
Франция
Герб

Флоримон дьо Леспар (на френски: Florimont de Lesparre) е гасконски благородник, рицар и кръстоносец, участник в Стогодишната война, в похода на кипърския крал Петър I Лузинян срещу Александрия и похода на граф Амадей VI Савойски срещу България.

През 1364 г. Флоримон дьо Леспар, който е на служба при графа на Аквитания - Едуард, наричан още Черния принц, се присъединява към френския контингент и заминава за Родос, като на следващата година взима участие в кръстоносния поход на кипърския крал Петър I Лузинян срещу Александрия. След като влошава отношенията си с Лузинян, през май 1365 г. дьо Леспар се присъединява към кръстоносната армия на Амадей VI Савойски с отряд от тридесет човека. Учства в превземането на Галиполи през август и превземането на Месемврия. През октомври 1366 г. Флоримон дьо Леспар се завръща в Европа и през 1367 г. и взима участие в кампанията на Черния Принц в Кастилия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Николай.А.Марков. За император и за вяра. Походът на граф Амадей VI Савойски на Балканите 1366 – 1367 г.), според Савойска хроника.2019 г. Издателство Фабер.ISBN 9786190010333
  • Eugene L. Cox. The Green Count of Savoy: Amedeus VI and Transalpine Savoy in the Fourteenth-Century
  • Kenneth Meyer Setton. The Papacy and the Levant, 1204-1571: The thirteenth and fourteenth centuries