Амедей VI Савойски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Амадей VI Савойски
Amedeo Il Conte Verde
17-ти граф на Савоя
Amédée VI de Savoie, le Comte Vert.jpg
Лични данни
Управление 1343 – 1383
Роден
Починал
1 март 1383 г. (49 г.)
Погребан в абатство Алтакомба
Предшественик Аймон Савойски
Наследник Амадей VII
Семейство
Баща Аймон Савойски
Майка Виоланта (Йоланда) Палеолог
Брак Бона Бурбон
Потомци Амадей VII
Герб Blason famille fr de Savoie.svg
Амадей VI Савойски
Amedeo Il Conte Verde
в Общомедия

Амадей VI Савойски (Зеленият граф) (на италиански: Amedeo VI di Savoia, il Conte Verde) e 17-ти граф на Савоя от 1343 до 1383 г. Името му на италиански се изписва като Amedeo, а на френски като Amédée. В издадения от БАН през 1978 г. том I от Енциклопедия „България“ е възприета транскрипцията Амадей – от латинската форма Amadeus. Наричан е „Зеленият граф“, понеже е носил зелени доспехи и дрехи. Той е братовчед на византийския император Йоан V Палеолог. През 1366 г. напада с флотата си българските черноморски градове.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Статуя на „Зеления граф“ в Торино

Едва деветгодишен, Амадей наследява графството от баща си Аймон Савойски (1273 – 1343). Майка му е Виоланта (Йоланда) Палеолог († 24 декември 1342), дъщеря на Теодоро I Палеолог (1291 – 1338), маркграф на Монферат, по-малък син на император Андроник II Палеолог.На 14 години, през 1348 г., прекосява Алпите и потушава бунта на пиемонтските градове. През 1352 г. печели голяма победа над въстаналите селяни в областта източно от Женева. През 1355 г. сключва брак с братовчедката на бъдещия френски крал Шарл V. През 1365 г. императорът на Свещената Римска империя Карл IV го обявява за имперски наместник в Алпийския регион.

През януари 1364 г. Амадей е посетен от кипърския крал Петър I, който го въодушевява да се включи в подготвяния кръстоносен поход, но поради заплахата за Савоя от бродещи банди, Амадей не взема участие в превземането на Александрия през 1365 г. Флотата на кръстоносците /15 кораба и 1700 бойци/, предвождани от Зеления граф, отплава от Венеция едва през февруари 1366 г. и на 2 август пуска котва край бреговете на гръцкия остров Евбея. През 1366г. към Амадей се присъединява генуезкия пират и владетел на остров Лесбос - Франческо I Гатилузо. На 23 август савойците дебаркират на северния бряг на Дарданелите, а генуезците обсаждат крепостта Галиполи по море. След двудневни сражения обединените сили на Амедей и Гатeлиузо успяват да отвоюват крепостта от султан Мурад I. На 26 август 1366 г. е превзета крепостта Галиполи и предадена на византийците.

Междувременно в Константинопол пристига вестта, че византийския император Йоан V Палеолог, братовчед на Амадей, е пленен от българския цар Иван Александър при завръщането му от дипломатическа мисия в Унгария. Вестта за задържането на императора променя посоката на движение на флота на Амадей. По молба на императрица Ана Савойска, Зеленият граф насочва своите кораба към българските черноморски градове. Савойската флота пристига в Константинопол на 4 септември, където към нея се присъединила генуезка флота. През октомври 1366 г. флотата на Амадей навляза в Черно море, за да окаже натиск над българите за освобождаването на византийския император. Превзети са градовете Скафида (където съпротива оказват значителен брой турски кораби[1]), Созопол, Месемврия и Анхиало и нарежда унищожението на последния. Но опитът за превземането и на Варна се проваля. Опитвайки се да проникнат във вътрешността на страната, рицарите на граф Амадей претърпяват поражение под стените на крепостта Аетос, като е пленен – дука на Милано Антонио Висконти и няколко месеца той прекарва в пленс.Граф Амадей VI е принуден да започне преговори както с българския владетел Иван Александър, така и с владетеля на Добруджанското деспотство Добротица. Генуезката флота се оттегля в Созопол, където на 28 януари 1367 г. пристига и освободеният от българите Йоан V Палеолог, неговият братовчед. По това време Амадей е изразходил всички пари, предназначени за кръстоносния поход и е принуден да се върне в родината си, но завладените от него градове остават във византийски ръце до падането на Константинопол през 1453 година.

Военни действия на Амадей VI в България (1366 – 67)

Престижът, с който се ползва Амадей VI Савойски, го прави ценен арбитър в споровете между многобройните италиански държавици. Той е посредник в конфликта между Пиза и Флоренция през 1364 г. През 1381 г. договаря сключването на мир между Венеция и Милано от едната страна и Генуа от другата. През 1382 г. застава на страната на антипапа Климент VII при опита му да постави своето протеже Луи I Валоа-Анжуйски на неаполитанския трон. Започнатата през юни 1382 г. военна експедиция срещу Карл III Анжуйски завършва злощастно. Измъчваните от глад и болести войници на Амадей VI Савойски правят безуспешни опити да се измъкнат от Южна Италия. През зимата на 1383 г. Зеленият граф се заразява от чума и умира във военния лагер.

Походът на Амадей в Тракия е описан в Савойската хроника.

Фамилия[редактиране | редактиране на кода]

Той се жени през 1355 г. в Париж за Бона Бурбон (* 1341, † 19 януари 1402),[2] дъщеря на херцог Пиер I дьо Бурбон и племенница на френския крал Филип VI. Те имат две деца:

  • Амадей VII (1360 – 1391) – 18-ти граф на Савоя
  • Луи Савойски (1362 – 1365).

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Cox, Eugene L., The Green Count of Savoy: Amadeus VI and Transalpine Savoy in the Fourteenth Century, Princeton (Princeton University Press), 1967
  • Norwich, John Julius, Byzantium: The Decline and Fall, New York 1996, pp. 330 – 331
  • Л.В. Горина, „Походът на граф Амедей VI Савойски против България през 1366 -1367 г.“; сп. „Исторически преглед“, бр. 6, 1970

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Вълканов, Вълкан. Морска история на България. София, „Албатрос“, 2000. ISBN 954-751-008-8. с. 49.
  2. Echols, Anne and Marty Williams, An annotated index of Medieval Women, (Markus Weiner Publishing Inc., 1992), 92.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]