Жак Савойски-Ахая

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Жак Савойски-Ахая
Giacomo di Savoia-Acaia
Роден
Починал
май 1367 г. (52 г.)

Националност Флаг на Италия Италия
Професия господар на Пиемонт
Управление
Период 1334 – 1367 г.
Коронация 1334 г.
Предшественик Филип I Савойски-Ахая
Наследник Амадей Савойски-Ахая
Титла господар на Пиемонт
Други титли титулярен принц на Ахая
Религия католик
Семейство
Баща Филип I Савойски-Ахая
Майка Катерина дьо ла Тур дю Пен
Съпруга Беатриче д'Есте
Сибила дьо Бо
Маргарита дьо Божо
Деца Филип II Савойски-Ахая
Мария Савойска (родн.неизв.)
Амадей Савойски-Ахая
Лудвиг Савойски-Ахая

Жак Савойски-Ахая (на италиански: Giacomo di Savoia-Acaia, * ок. 1319 г. в Пинероло , † 1367 г., пак там) е господар на Пиемонт и титулярен принц на Ахая (1334-1360 и 1363-1367 г.).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Жак е син на Филип I Савойски-Ахая и на втората му съпруга Катерина дьо ла Тур дю Пен. През 1334 г., още малолетен, наследява баща си в управлението на Пиемонт под регентството на майка си. Срещу избора му въстават почти всички господари на Пиемонт, но граф Аймон Савойски потушава бунта, като го утвърждава на престола.

През 1340 г. Жак поема властта и се опитва да маневрира в сложните борби между Савойците, Анжуйците в Пиемонт и господарите на Милано от рода Висконти. През 1335 г. подкрепя Анжуйците, като им обещава да атакува всичките им врагове с изключение на графовете на Савоя. Обявява война на маркграфа на Монферат Теодор I Палеолог, с когото обаче бързо сключва примирие. През 1341 г. окупира Маркграфство Салуцо и превзема териториите на Томас II. Последният моли за помощ Дофина на Виен и обявява война на Жак през 1356 г. Жак се укрепява в Пинероло, където нарежда да се построят наново укрепителните стени, да се издигнат порти и подвижни мостове.

След като васалната му зависимост от граф Амадей VI Савойски нараства все повече, Жак се възползва от преминаването през Италия на император Карл IV, за да разшири автономията си. Той започва да се ползва от привилегии, запазени до този момент единствено за графовете на Савоя, като собствен монетен двор и възможността за назначаване на собствени нотариуси. Конфликтът му с Амадей VI се задълбочава след като Жак получава правото да облага стоките, преминаващи през неговите владения, и по-специално онези, преминаващи през тогавашната Strada di Francia (сегашния бул. Франча в Торино), при което търговците апелират към Амадей VI да се намеси.

През 1356 г., с помощта на Томас II от Салуцо, Галеацо II Висконти и Бернабо Висконти, Жак участва в експедицията срещу Ивреа, разделена по онова време между Йоан II от Монферат и граф Амадей VI Савойски.

В лицето на този акт Амадей VI детронира Жак Савойски-Ахая и започва открита война срещу него. Обявен за предател през 1360 г., Жак е арестуван, докато неговият син и наследник Филип се крие в Алесандрия. За да бъде оправдан по всички обвинения и за да си върне владенията, Жак е принуден да плати огромна сума за онова време (160 хил. златни флорина), да се откаже от исковете си към Ивреа и Канавезе, и да се ожени за 30 години по-младата от него Маргарита де Божо.

През 1366 г. Жак е принуден да разпредели наследството сред двамата му сина от последната му съпруга – Амадей и Лудвиг и да лиши от наследство сина от предишния му брак Филип. Филип е начело на жесток бунт през следващите няколко години.

Жак умира през 1367 г., оставяйки Княжеството в хаос. Смъртта му бележи началото на интриги и борби, които скоро довеждат потомците му до гибел.

Брак и наследници[редактиране | редактиране на кода]

Жени се три пъти.

През декември 1338 г. се жени за Беатриче д'Есте († 1339 г.), дъщеря на Риналдо II д’Есте, маркиз на Ферара и господар на Модена, и на съпругата му Лукреция ди Барбиано. След година остава вдовец. Нямат деца.

През юни 1339 г. се жени за Сибила де Бо († 1361 г.), дъщеря на Раймонд I, господар на Бо и граф на Авелино, и на втората му съпруга Етиен де Бо де Пюирикар. От нея има 1 син и вероятно 1 дъщеря:

  • Филип II Савойски-Ахая (1340—1368 г.), господар на Ахая. През 1366 г. е лишен от баща си на право на наследство на Пиемонт.
  • Мария Савойска (неизв. – след 1348 г.), неизв. роднинство.

През юли 1362 г. се жени за Маргарита де Божо (*1346 г. †1402 г.), дъщеря на Едуард I, господар на Божо и на съпругата му Мария де Тил. От нея има два сина:

Източници[редактиране | редактиране на кода]